Φοιτητικές εκλογές 2022: Έχασε την πρωτιά η ΔΑΠ από την Πανσπουδαστική - Αναλυτικά αποτελέσματα για την Κρήτη

Κρήτη
Φοιτητικές εκλογές 2022: Έχασε την πρωτιά η ΔΑΠ από την Πανσπουδαστική - Αναλυτικά αποτελέσματα για την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι ανέφεραν εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων στην Κρήτη

Με διαφορετικό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκαν οι φοιτητικές εκλογές, αφού μετά από 35 χρόνια, η ΔΑΠ – ΝΔΦΚ (ΝΔ) δεν είναι πλέον η πρώτη παράταξη, με την Πανσπουδαστική να είναι στην κορυφή.

Η ΔΑΠ, σημείωσε τεράστιες απώλειες στις περισσότερες σχολές της χώρας, όπως και η ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ) με την Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) να σημειώνει αύξηση σε ποσοστά και άνοδο. Αύξηση είχαν και τα ΕΑΑΚ (Εξωκοινοβουλευτική αριστερά), ενώ σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκε και φέτος το Bloco (ΣΥΡΙΖΑ).

Στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των πανεπιστημίων της χώρας, η Πανσπουδαστική (ΠΣΚ) συγκέντρωσε ποσοστό 33,43%, η ΔΑΠ 27,66%, η ΠΑΣΠ 10,13% και η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ 10%. 

Σε επίπεδο Κρήτης:

Πανεπιστήμιο Κρήτης

Πολυτεχνείο Κρήτης

Στις κάλπες οι φοιτητές μετά από τρία χρόνια

Επέστρεψαν οι φοιτητικές εκλογές ύστερα από τρία ολόκληρα χρόνια, με τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων να κάνουν λόγο για μια θετική είδηση στη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Η χθεσινή εκλογική διαδικασία, όπως έλαβε χώρα, υπενθύμισε σε πολλά μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητές και πανεπιστημιακούς, πως το φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει προοπτική και μέλλον.

Ωστόσο, η χθεσινή εκλογική διαδικασία είχε ποσοστά αποχής, με τους εκπροσώπους των φοιτητικών παρατάξεων να τονίζουν την ανάγκη να πειστεί ακόμη περισσότερο ο φοιτητικός κόσμος για τα προβλήματα που υπάρχουν και να μάθει για τις λύσεις που έρχονται μέσω του διαλόγου.

Το φοιτητικό συνδικαλιστικό κίνημα, που έδωσε βροντερό “παρών” χθες, απαρτίζεται από φοιτητικές παρατάξεις που έχουν πολιτική προέλευση κυρίως από τα κόμματα του ελληνικού Κοινοβουλίου. Η ιδιαιτερότητα του φοιτητικού εκλογικού γίγνεσθαι συνίσταται στο γεγονός πως οι εκπρόσωποί τους επιζητούν τη στήριξη των άλλων φοιτητών, με σκοπό να έχουν λόγο στα όργανα διοίκησης και συν-διοίκησης του Πανεπιστημίου ή τέλος πάντων να κάνουν ισχυρές παρεμβάσεις στα πανεπιστημιακά τμήματά τους. Με αυτόν τον τρόπο, ο φοιτητής αισθάνεται πως εκπροσωπείται και οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται δε γίνονται ερήμην του.

Τι είπαν

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι των φοιτητικών παρατάξεων, έδωσαν τον φοιτητικό παλμό από τα δύο Πανεπιστήμια που βρίσκονται στον γεωγραφικό χώρο της Κρήτης, που είναι το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Όπως υποστήριξαν οι φοιτητές, ο παλμός των φοιτητικών εκλογών αντήχησε ξανά στα αμφιθέατρα, ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στην αποχή, που ήταν σημαντική.

Η εκπρόσωπος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών Νοσηλευτικής Κασσιανή Νομικού ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οι φοιτητές πέρασαν μια δύσκολη περίοδο εξαιτίας της καραντίνας. Ήταν μια κατάσταση που αφορούσε όλους τους φοιτητές των δημόσιων ελληνικών πανεπιστημίων. Σκοπός τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είναι να ενισχύσει τους συλλόγους των φοιτητών με περισσότερα μέλη. Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ προσπαθεί συνεχώς να βρίσκεται δίπλα στους φοιτητές, αντιμετωπίζοντας τα προβλήματά τους και βελτιώνοντας το επίπεδο σπουδών τους. Έχουμε όραμα και προσπαθούμε η βοήθεια που προσφέρουμε να αφορά όλους τους φοιτητές. Η αποχή είναι παρούσα, αλλά είναι μια δυναμική αρχή που κάνουμε. Όλα θα κριθούν από την προσπάθεια που καταβάλλουμε. Δε θα σταματήσουμε μετά το πέρας των φοιτητικών εκλογών και θα συνεχίζουμε να πολεμάμε για το συμφέρον του φοιτητή».

«Μέχρι και τη δεδομένη στιγμή, υπάρχει μεγάλη αποχή στις φοιτητικές εκλογές. Οι αιτίες είναι κατά βάση δύο: Η μία είναι η πανδημία του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να έχουν να γίνουν εκλογές τρία ολόκληρα χρόνια. Η δεύτερη αιτία είναι πως έχει υποβαθμιστεί ο θεσμός, με αποτέλεσμα να υπάρχει αποχή. Πρέπει να επανεξεταστούν πολλά και σημαντικά ζητήματα το επόμενο διάστημα. Ο φοιτητικός κόσμος πρέπει να πειστεί εκ νέου για να ψηφίσει. Το Δίκτυο Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης, για τον μικρό χρόνο ζωής που βρίσκεται εντός ακαδημαϊκών τειχών, έχει ένα αριθμητικό ρεκόρ για τα τρία τμήματα που έχουμε εκπροσώπους. Έχουμε εκπροσώπους στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης και της Φιλοσοφικής Σχολής, που περιλαμβάνει τα τρία τμήματα: του Ιστορικού-Αρχαιολογικού, της Φιλολογίας και του ΦΚΣ. Έχουμε μια ποικιλία παρεμβάσεων και ευελπιστώ πως του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη καταγραφή δυνάμεων», είπε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος φοιτητών του Δικτύου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κρήτης Δήμος Μπινετζής.

Μικρή η προσέλευση - Τριτοετείς ψήφισαν για πρώτη φορά

Ο εκπρόσωπος της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας και απερχόμενο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Ορφέας Δρακούλης ανέφερε: «Από το 2019, υπάρχει μεγαλύτερη προσέλευση. Αυτή τη στιγμή, και πιο συγκεκριμένα μετά τις 6 το απόγευμα (χθες), υπήρξαν φοιτητές που έφυγαν από τις δουλειές τους και ήρθαν να ψηφίσουν. Υπάρχει μεγάλη αποχή. Αλλά συγκριτικά με το 2019, η προσέλευση είναι λίγο μεγαλύτερη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως τα τελευταία τρία χρόνια οι σχολές είναι ουσιαστικά κλειστές. Υπάρχουν δευτεροετείς και τριτοετείς φοιτητές που δεν έχουν γνωρίσει τις φοιτητικές εκλογές, αφού τα μαθήματα του Πανεπιστημίου γίνονταν μέσω Webex. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως υπάρχει ένας αυξημένος προβληματισμός και μια μεγάλη δόση δυσαρέσκειας για την κυβέρνηση. Υπάρχει προβληματισμός και κινητοποίηση από την πλευρά των φοιτητών, ότι κάτι πρέπει να γίνει. Είναι θετικό πως εκατοντάδες νέοι ψήφισαν Πανσπουδαστική και θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλα εκείνα τα παιδιά που έδωσαν το “παρών”».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News