Κρήτη: Έρχεται «τσουνάμι» ακρίβειας για τα νοικοκυριά – Στα ύψη καύσιμα, κρέας και ψωμί

Κρήτη
Κρήτη: Έρχεται «τσουνάμι» ακρίβειας για τα νοικοκυριά – Στα ύψη καύσιμα, κρέας και ψωμί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμένονται αυξήσεις από 20% έως 30% στα οπωροκηπευτικά – Εκτοξεύεται στα 5 ευρώ το κιλό το κοτόπουλο

Προ των πυλών βρίσκεται στη χώρα μας νέο μπαράζ ακρίβειας, που έρχεται κατά πληροφορίες καλά ενημερωμένων κύκλων της αγοράς από την ερχόμενη Δευτέρα σταδιακά, και θα κορυφωθεί μέσα στον Ιούνιο. Το κρέας, τα καύσιμα, το ψωμί και τα οπωροκηπευτικά βρίσκονται στο «κάδρο» των νέων ανατιμήσεων, με τους καταναλωτές, έχοντας να αντιμετωπίσουν και την πρωτόγνωρη υπερτιμολόγηση του ρεύματος, να μην μπορούν πλέον να βρουν πουθενά σανίδα σωτηρίας.

Συγκεκριμένα, αυτές τις μέρες αναμένονται οι ανατιμήσεις στο κρέας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα όχι μόνο το μοσχάρι, αλλά ακόμα και το κοτόπουλο, που σε επίπεδο Κρήτης δεν αποκλείεται να ξεπεράσει τα 5 ευρώ, γεγονός που θα μετατρέψει το άλλοτε προϊόν λαϊκής κατανάλωσης σε ένα είδος ακριβό για τις δυνατότητες του μέσου καταναλωτή.

Αναλυτικότερα, το εγχώριο μοσχάρι που μέσα σε δύο χρόνια έχει «πάρει» 4 ευρώ το κιλό, με την τιμή του να κυμαίνεται το 2020 έως τα 9 ευρώ, αυτές τις ημέρες αναμένεται να φτάνει και τα 13 ευρώ το κιλό.

Ποια είναι όμως η κατάσταση ιδιαίτερα για την Κρήτη; Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου, Μανόλης Δατσέρης, δηλώνει: «Κι εμένα οι προμηθευτές μου στο ελληνικό κοτόπουλο μού το έχουν πει ότι η τιμή θα αυξηθεί. Προς το παρόν, όμως, δεν έχει αυξηθεί. Επομένως, γίνονται εικασίες. Αλλά κι εγώ περιμένω ότι θα αυξηθεί και μάλιστα θα ξεπεράσει τα 5 ευρώ το κιλό, από τα 4,20 με 4, 50 ευρώ το κιλό που είναι σήμερα. Μπορεί δηλαδή να φτάσει στα 5,20 ευρώ το κιλό. Πότε; Ίσως σε μια βδομάδα... ίσως σε δέκα μέρες. Ίσως και μέσα στον Ιούνιο. Αυτό δεν μπορούμε σήμερα να το προβλέψουμε...».

Πού όμως οφείλεται αυτή η ανατίμηση; Ο Μανόλης Δατσέρης τονίζει ότι πανελλαδικά, λόγω της γενικότερης κρίσης, οι ξενοδοχειακές μονάδες πλέον δε βρίσκουν εύκολα κατεψυγμένα κοτόπουλα και έχουν αρχίσει ήδη να στρέφονται στα νωπά. Αναμένεται, λοιπόν, όσο μπαίνουμε στη θερινή περίοδο, έκρηξη της ζήτησης του νωπού κοτόπουλου από τους ξενοδόχους, αλλά και τη μαζική εστίαση γενικότερα, και συνεπώς θα ανέβει η τιμή.

Στο μοσχάρι, ο πρόεδρος των κρεοπωλών μάς λέει ότι ανατιμήσεις αναμένονται και σε αυτό το είδος... «Μέχρι σήμερα τις περισσότερες αυξήσεις στο μοσχάρι τις έχουμε απορροφήσει εμείς. Αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν υπάρχει άλλη αντοχή για μας. Σήμερα η τιμή στην Κρήτη φτάνει τα 12 ευρώ το κιλό. Και ήταν στα 10,30 ευρώ, πριν από την κρίση που βιώνουμε σήμερα...».

Μόνο για το χοιρινό δεν ακούγονται αυξήσεις, όπως εξηγεί ο ίδιος. «Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα. Δηλαδή, στις πανσέτες και τις μπριζόλες, που έχουν και τη μεγαλύτερη ζήτηση, από 5,90 ευρώ το κιλό μέχρι τα 6,20 ευρώ το κιλό», λέει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Για τα αμνοερίφια, επίσης, δεν ακούγονται νέες ανατιμήσεις προς το παρόν. Αλλά ο ίδιος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ανατιμήσεων μέσα στο καλοκαίρι, λόγω των εκδηλώσεων μαζικής εστίασης και της μεγάλης αύξησης της κατανάλωσής τους. Οι τιμές στα αμνοερίφια κυμαίνονται: στο αρνί από 11,90 έως 12,20 ευρώ και στο κατσίκι από 12 έως 12,50 ευρώ το κιλό.

Ο μεγάλος “βραχνάς”... τα καύσιμα

Την ίδια ώρα, μεγάλος “βραχνάς” για όλα τα νοικοκυριά παραμένει το κόστος των καυσίμων, με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί από την αρχή της εβδομάδας, λόγω νέων αυξήσεων. Ήδη χθες η τιμή της αμόλυβδης στον νομό Ηρακλείου είχε φτάσει μέχρι τα 2,253 ευρώ, ενώ οι περισσότερες τιμές ξεπερνούσαν τα 2,240 ευρώ το λίτρο στα πρατήρια υγρών καυσίμων!

Πρόκειται, δε, για τιμές που φαίνεται να ξεπερνούν ακόμα και τις πιο ακριβές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας... Μάλιστα, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος των τιμών στα καύσιμα, σε επίπεδο χώρας, σε σχέση με πέρυσι κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Συγκρινόμενες οι τιμές στις 16/5 φέτος με αυτές στις 16/5/2021, είναι ενδεικτικές της τραγικής κατάστασης:

  • Αμόλυβδη (95 οκτ): 1,612 ευρώ/λίτρο το 2021 και 2,205 ευρώ/λίτρο (+37%) το 2022.
  • Αμόλυβδη (100 οκτ.): 1,782 ευρώ/λίτρο το 2021 και 2,354 ευρώ/λίτρο (+32%) το 2022.
  • Diesel κίνησης: 1,328 ευρώ/λίτρο το 2021 και 1,890 ευρώ/λίτρο (+42%) το 2022.
  • Υγραέριο κίνησης: 0,818 ευρώ/λίτρο το 2021 και 1,129 ευρώ/λίτρο (+38%) το 2022.

Από 20% έως 30% - Αναμένονται αυξήσεις και στα οπωροκηπευτικά

Στο μεταξύ, δε θα αποφύγουμε νέες ανατιμήσεις, μετά τις ανατιμήσεις του Πάσχα σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ούτε στα οπωροκηπευτικά. Ο πρώην πρόεδρος των οπωροπωλών του νομού Ηρακλείου Μιλτιάδης Χαλκιαδάκης περιμένει, όπως αποκαλύπτει, μέσα στο επόμενο διάστημα θα έχουμε αυξήσεις στα περισσότερα - αν όχι σε όλα - τα είδη των οπωροκηπευτικών αλλά και των φρούτων, από 20% έως και 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές!

«Μόνο στην ντομάτα σήμερα έχουμε μείωση. Αλλά αυτό έχει να κάνει με τη μεγάλη ακρίβεια του Πάσχα, επειδή λόγω της κακοκαιρίας υπήρχε τότε μείωση της παραγωγής», σύμφωνα με τον κ. Χαλκιαδάκη.

«Όμως, βλέπω ότι υπάρχουν γενικότερα τάσεις για ανατιμήσεις και στην αγορά των οπωροκηπευτικών στο επόμενο διάστημα, αλλά και στα φρούτα. Οι ανατιμήσεις μπορεί να κυμανθούν από 20% έως και 30%», όπως εκτιμά.

Ήδη, όπως λέει, σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές είναι αυξημένες κατά 20%. «Το Πάσχα η ντομάτα έφτασε το εκρηκτικό σημείο των 2,50 ευρώ το κιλό. Σήμερα η τιμή της κατά μέσο όρο δεν ξεπερνάει τα 1,20 με 1,40 ευρώ το κιλό. Αλλά σαφώς και αναμένουμε αυξήσεις στα περισσότερα είδη», σύμφωνα με τον ίδιο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News