Κρήτη

Ενεργοποίηση δικαιωμάτων: Με πολλά εμπόδια η διαδικασία για τους παραγωγούς της Κρήτης

Με πολλά εμπόδια και δυσκολίες άνοιξε η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων παραγωγών που πραγματοποιείται στα γραφεία της ΕΑΣΗ, καθώς το νέο σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή χαρακτηρίζεται πιο πολύπλοκο

Με πολλά εμπόδια και δυσκολίες άνοιξε η πλατφόρμα για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων παραγωγών που πραγματοποιείται στα γραφεία της ΕΑΣΗ, καθώς το νέο σύστημα που τέθηκε σε εφαρμογή χαρακτηρίζεται πιο πολύπλοκο.

Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της Ένωσης, μεγάλος είναι ο κίνδυνος να βρεθούν εκτός πληρωμών δεκάδες παραγωγοί, οι οποίοι αποφάσισαν να ολοκληρώσουν μόνοι τους τη διαδικασία, πιθανόν με μοιραία λάθη.

Πολλοί ήταν οι παραγωγοί, οι οποίοι διαπιστώνοντας την πολυπλοκότητα της υπόθεσης, επέλεξαν να μην ρισκάρουν και να προχωρήσουν τη διαδικασία μέσω της ΕΑΣΗ.

Φέτος δόθηκε παράταση στη διαδικασία μέχρι τις 30 Ιουνίου με την ελπίδα να έχουν προλάβει όλοι οι παραγωγοί να εξυπηρετηθούν ενώ μάλιστα, η ΕΑΣΗ επέλεξε να χαρίσει και ένα δώρο σε κάθε παραγωγό.

Υπενθυμίζεται ότι στη «μάχη» της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων των αγροτοκτηνοτρόφων της χώρας, μέσω της νέας πλατφόρμας ΟΣΔΕ, στην διαδικτυακή πύλη gov.gr, μπήκαν χτες Τρίτη 17 Μαΐου οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη, έχουν διορθωθεί το 85 με 90% των προβλημάτων που είχαν παρουσιαστεί και καθιστούσαν αδύνατη τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Με την τροποποίηση του νόμου μόνο για το 2022 και τις διορθώσεις στις οποίες προχώρησαν ΥΠΑΑΤ κι ΟΠΕΚΕΠΕ, η διαδικασία της ενεργοποίησης πραγματοποιείται από τους εξιδεικευμένους εργαζόμενους στην ΕΑΣΗ σε όλα τα καταστήματά της: Ηράκλειο, Καστέλι, Αρκαλοχώρι, Πύργο, Αρχάνες.

«Μετά από δική μας έρευνα, μέχρι και την περασμένη Παρασκευή σε όλη την ελληνική επικράτεια είχαν κάνει ενεργοποίηση δικαιωμάτων 1.500 αιτήσεις, σε σύνολο 650.000 παραγωγών», αναφέρει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ.

Πόσο κοστίζουν οι δηλώσεις - Ο τιμοκατάλογος της ενεργοποίησης

Μόλις την Παρασκευή 29 Απριλίου και με μεγάλη καθυστέρηση ο ΟΠΕΚΕΠΕ δημοσιοποίησε τις συμβάσεις με τα ΚΥΔ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο Οργανισμός Πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) την περασμένη Παρασκευή καλεί τους υπεύθυνους των ΚΥΔ που έλαβαν πιστοποίηση, και συνολικά ανέρχονται φέτος σε 492, να υπογράψουν και να αποστείλουν στην Αθήνα τη σύμβαση, ώστε μετέπειτα να ανοίξει το σύστημα.

Σύμφωνα με τη σύμβαση για την εξαετία 2022-2027 του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ΚΥΔ, δεν καθορίζεται η αμοιβή των ΚΥΔ, τα οποία όμως υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν τον σχετικό τιμοκατάλογο υπηρεσιών στις εποπτεύουσες Αρχές. Όσον αφορά στα κόστη των δηλώσεων φέτος, φαίνεται πως έχουν τεθεί στη διακριτική ευχέρεια των υπεύθυνων των ΚΥΔ.

Πάντως, αν και δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους τα Κέντρα αυτά, είναι πολύ πιθανό φέτος να αυξηθεί το κόστος της ενεργοποίησης για τους παραγωγούς, αφού είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει μεγαλύτερο λειτουργικό κόστος σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα, για να μπορέσουν οι φορείς ενεργοποίησης να προχωρήσουν στις νέες απαιτήσεις ενός συστήματος πραγματικά πολύπλοκου και σίγουρα πολύ πιο δαιδαλώδους σε σχέση με την προηγούμενη πλατφόρμα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε μέχρι και πέρυσι το ΟΣΔΕ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια