Κρήτη

Ρέθυμνο: Αντιδρούν οι εκπαιδευτικοί του 15ου Δημοτικού Σχολείου για τις εξετάσεις PISA (βίντεο)

Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους γονείς των μαθητών για τους λόγους που αντιδρούν δίνοντάς τους φυλλάδια

Σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα ή αλλιώς «ελληνική PISA», στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά, όπου επρόκειτο να συμμετάσχουν 6.000 μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού και της Γ’ τάξης Γυμνασίου από 600 σχολεία της χώρας.

Σφοδρές είναι οι αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα PISA που διεξάγονται σήμερα, Τετάρτη, 18 Μαΐου, σε δημοτικά και γυμνάσια της χώρας, τα οποία έχουν επιλεγεί δειγματοληπτικά και οι μαθητές θα τεστάρουν τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά, χωρίς ωστόσο η επίδοσή τους αυτή να προσμετρηθεί στη βαθμολογία τους.

Συνολικά, 600 σχολεία από όλη τη χώρα και 40 από την Κρήτη θα συμμετάσχουν στις εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα PISA, ένα από αυτά είναι και το 15ο Δημοτικό Σχολείο στην οδό Κριάρι στο Ρέθυμνο, όπου ο Εκπαιδευτικός Σύλλογος πραγματοποίησε κινητοποίηση έξω από το σχολείο. Οι εκπαιδευτικοί ενημέρωσαν τους γονείς των μαθητών για τους λόγους που αντιδρούν δίνοντάς τους φυλλάδια.

 

Τι είναι το PISA;

Όπως αναφέρει στο site του το PISA είναι ένα Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών, ορίζοντας ως κύριο στόχο την αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της Υποχρεωτικής τους Εκπαίδευσης, βάσει των οποίων διαμορφώνεται, σε σημαντικό βαθμό, η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή τους στις σύγχρονα δομημένες κοινωνίες.

Αντιδρά η ΔΟΕ

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την ημέρα των εξετάσεων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έχει γνωστοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του σχολικού προγράμματος με στόχο την ακύρωση των εξετάσεων.

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες αναφορικά με τις εξετάσεις της PISA με την ΔΟΕ να αναφέρει σχετικά ότι πρόκειται για «εξετάσεις κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού».

Οι εξετάσεις PISA «δεν είναι αθώες», συνεχίζει η ΔΟΕ, επισημαίνοντας, ότι «αποτελούν εργαλεία του ΟΟΣΑ και των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων της ΕΕ για τη δημόσια εκπαίδευση. Επιχειρούν να αλλάξουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και να το μετατρέψουν σε ένα εξεταστικό κέντρο όπου θα κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση του μορφωτικού αγαθού».

«Οι μαθητές/τριές μας οδηγούνται σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να ανταπεξέλθουν σε “φασόν”, πανελλήνιου τύπου εξετάσεις, που καλλιεργούν την κουλτούρα απόρριψης που θα τους συνοδεύει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επιδιώκουν να ενισχύσουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό, τη λογική “όλοι εναντίον όλων”, με τα αποτελέσματα να ιεραρχούν μαθητές και σχολεία, ανοίγοντας τον αντιδραστικό δρόμο για την γονεϊκή επιλογή σχολείων, μέσω της σύγκρισης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια