Ηράκλειο: Εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση δολοφονίας 19χρονου Βρετανού το 2013 στα Μάλια

Κρήτη
Ηράκλειο: Εκδικάζεται σήμερα η υπόθεση δολοφονίας 19χρονου Βρετανού το 2013 στα Μάλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα - σε δεύτερο βαθμό - η υπόθεση με κατηγορούμενους δύο 27χρονους Βρετανούς

Ακόμη ένα δικαστικό «επεισόδιο» στην υπόθεση της φονικής συμπλοκής που είχε σημειωθεί τον Ιούλιο του 2013, στα Μάλια Ηρακλείου, και είχε ως αποτέλεσμα να βρει φρικτό τέλος - ανήμερα των 19ων γενεθλίων του - ο Βρετανός Tyrell Matthews Burton, ο οποίος είχε φτάσει στην Κρήτη λίγες ημέρες νωρίτερα μαζί με την παρέα του για διακοπές, αναμένεται να λάβει χώρα σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου.

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, αναμένεται να εκδικαστεί σήμερα Τετάρτη 18 Μαΐου, - σε δεύτερο βαθμό - η υπόθεση με κατηγορούμενους δύο 27χρονους Βρετανούς, οι οποίοι έχουν καταδικαστεί σε ποινές κάθειρξης, ως συνεργοί στην πράξη της ανθρωποκτονίας του αδικοχαμένου 19χρονου.

Ο ένας από τους δύο καταδικασθέντες, στον οποίο είχε επιβληθεί πρωτόδικα ποινή κάθειρξης 10 ετών, εκδόθηκε στις ελληνικές Αρχές από τη Μεγάλη Βρετανία τον περασμένο Μάρτιο. Στον αντίποδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνομήλικος συγκατηγορούμενός του, ο οποίος είχε καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 7 ετών, δεν έχει εκδοθεί ακόμη στη χώρα μας.

Οι δύο 27χρονοι - σήμερα - Βρετανοί είχαν δικαστεί και καταδικαστεί ομόφωνα τον Νοέμβριο του 2019 από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου. Ο ένας εξ αυτών κρίθηκε ένοχος για άμεση συνέργεια στην ανθρωποκτονία του Burton, ενώ ο συγκατηγορούμενός του για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία.

Στον πρώτο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών, ενώ στον δεύτερο κάθειρξη 7 ετών. Στον τελευταίο, εξάλλου, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Κανείς από τους δύο νεαρούς δεν παρευρέθηκε τότε στο δικαστήριο. Ο πρώτος εξ αυτών δικάστηκε ερήμην, ενώ ο έτερος νεαρός (που καταδικάστηκε για απλή συνέργεια) εκπροσωπήθηκε διά του πληρεξούσιου συνηγόρου του. Ας σημειωθεί ότι το δικαστήριο δεν έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση κανενός εκ των δύο καταδικασθέντων, κατά πλειοψηφία (4-3).

Για την πολύκροτη υπόθεση, έχει καταδικαστεί ως φυσικός αυτουργός της ανθρωποκτονίας του Burton ένας ακόμη άνδρας, ηλικίας σήμερα 27 ετών. Ο συγκεκριμένος Βρετανός καταδικάστηκε τον Μάρτιο του 2018 από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης σε κάθειρξη 15 ετών.

Μία ακόμη δίκη

Τον Φεβρουάριο του 2020 είχε λάβει χώρα στο Ηράκλειο μια ακόμη δίκη που σχετίζεται με τη δολοφονία του Tyrell Matthews Burton. Ένας νεαρός Βρετανός, ο οποίος κατά τον χρόνο τέλεσης του εγκλήματος ήταν ανήλικος, δικάστηκε και καταδικάστηκε από το αρμόδιο Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου για «απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία».

Ο 26χρονος - σήμερα - άνδρας δεν είχε έρθει στην Κρήτη για τη δίκη και παραστάθηκε διά πληρεξούσιου συνηγόρου. Η δίκη εκδικάστηκε κεκλεισμένων των θυρών - όπως προβλέπει ο νόμος για δίκες με ανήλικους κατηγορούμενους - στο ακροατήριο του Μονομελούς, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υποστήριξε διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του ότι είναι αθώος και δεν εμπλέκεται στην υπόθεση. Ωστόσο, το δικαστήριο είχε άλλη γνώμη και τον έκρινε ένοχο, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 5 ετών με αναστολή.

Το «παρών» στη δίκη είχε δώσει τον Φεβρουάριο του 2020 και η μητέρα του αείμνηστου Burton. Όπως είχε δηλώσει τότε μιλώντας στη «ΝΚ» ο συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας (συνήγορος της οικογένειας του θύματος), δικηγόρος κ. Ιωάννης Κωνσταντουδάκης, το δικαστήριο αναγνώρισε «τον κρίσιμο κι ενεργό ρόλο του ανήλικου κατηγορούμενου στην ανθρωποκτονία».

«Το Δικαστήριο Ανηλίκων, αναγνωρίζοντας τον κρίσιμο κι ενεργό ρόλο του ανήλικου κατηγορουμένου στην ανθρωποκτονία του Matthews, του επέβαλε ποινή φυλάκισης, κρίνοντας ότι τα όποια αναμορφωτικά μέτρα δεν είναι αρκετά προκειμένου να τον σωφρονίσουν με βάση την απαξία της πράξης που του αποδίδεται», είχε δηλώσει τότε ο κ. Κωνσταντουδάκης.

Η αιματηρή συμπλοκή - Δέχτηκε μαχαιριά στο στήθος

Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί κατά τη διάρκεια συμπλοκής ομάδων νεαρών τουριστών από τη Μεγάλη Βρετανία, τον Ιούλιο του 2013, περίπου στις 3:30 τα ξημερώματα, έξω από μπαρ των Μαλίων. Κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι νεαροί Βρετανοί πιάστηκαν στα χέρια και συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Κάποια στιγμή, ο Burton δέχτηκε πλήγμα στο στήθος από μαχαίρι κι έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος. Λίγο αργότερα, ο 19χρονος νεαρός θα άφηνε την τελευταία του πνοή.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News