Ηράκλειο: Το σχολείο της επόμενης ημέρας στο 4ο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Το σχολείο της επόμενης ημέρας στο 4ο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο μετασχηματισμός του σχολείου στον 21ο αιώνα είναι το θέμα του 4ου πανελλήνιου επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης

 

  • Το σχολείο της επόμενης ημέρας στο 4ο πανελλήνιο επιστημονικό συνέδριο
  • Στόχος της κοινωνίας, το νέο σχολείο να δίνει γνωστική εμπειρία στους πολίτες του αύριο
  • Για τέσσερις ημέρες η εκπαίδευση στο επίκεντρο του επιστημονικού Συνεδρίου

Το σχολείο της επόμενης ημέρας, εκείνο που θα ευθυγραμμιστεί με τις ασύγχρονες ανάγκες και θα οριστεί ως το κατάλληλο για τα παιδιά της τρίτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, επιχειρείται να σκιαγραφηθεί στο πλαίσιο των εργασιών του 4ου πανελλήνιου επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο από την περιφερειακή διεύθυνση εκπαίδευσης Κρήτης, με τίτλο ο μετασχηματισμός του σχολείου του 21ου αιώνα.

Το κομβικής σημασίας ερώτημα που τίθεται είναι όπως τόνισε, ο περιφερειακός διευθυντής, τι πολίτες ως προς τη συμμετοχή τους στην κοινωνία των γραμμάτων και των επιστημών και όχι μόνο, στοχεύουμε ως χώρα να έχουμε, με μια τάση μέσα από θέσεις, αντιθέσεις και συγκλίσεις να διαμορφωθεί μια ενιαία βάση πάνω στην οποία το σχολείο θα χτίζει τους πολίτες του αύριο.

Το συνέδριο θα διαρκέσει τέσσερις μέρες και στο πλαίσιο των εργασιών θα υπάρξουν κεντρικές ομιλίες και στρογγυλό τραπέζι, ενώ θα απονεμηθεί και τιμητική διάκριση στον Ομότιμο Καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ιωάννη Πυργιωτάκη.

Οι θεματικοί άξονες 

Οι εργασίες του συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως από 19 έως 22 Μαΐου 2022 και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να συμμετάσχουν μέσω του συνδέσμου ΕΔΩ

Το οριστικό πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 85 εισηγήσεις, πέντε κεντρικές ομιλίες και ένα στρογγυλό τραπέζι. Ερευνητές, εκπαιδευτικοί και διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί κι επιστήμονες θα συζητήσουν και θα αναλύσουν θέματα που καλύπτουν τους 3 θεματικούς άξονες:

  • Επιστημονική Γνώση, Εκπαίδευση και Κοινωνία: Πώς οι σχέσεις αλληλεπίδρασης διαμορφώνουν το ιστορικό και κοινωνικό γίγνεσθαι.
  • Ο εκπαιδευτικός μπροστά στις προκλήσεις και τους μετασχηματισμούς του σύγχρονου σχολείου
  • Σύγχρονο σχολείο και εξωστρέφεια: Εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις.

Το στρογγυλό τραπέζι του συνεδρίου με τίτλο «Διδάσκοντας ευρωπαϊκές αξίες με το Erasmus+: Δημοκρατία και συμπερίληψη, αειφορία και ψηφιακός μετασχηματισμός», είναι αφιερωμένο στις προτεραιότητες των προγραμμάτων Erasmus+ και στον αντίκτυπο τους στη σχολική τάξη (Σάββατο 21/5/2022, 17:30). Σε αυτό συμμετέχουν οι κ.κ. : Μαρία Ντανιέλλα Μαρούδα Πρόεδρος ECRI, επικ. καθηγήτρια τμήματος Διεθνών Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αραβέλλα Ζαχαρίου, Προϊσταμένη Μονάδας Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφόρο Ανάπτυξη στο ΙΕΠ Κύπρου, Παναγιώτης Γρηγορίου, Καθηγητής Διεθνών & Ευρωπαϊκών Θεσμών Παν/μιου Αιγαίου, Νίκος Βιδάκης,

αν. Καθηγητής Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ), Αρετή Βουράκη, υπ. προώθησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΠΔΕ Κρήτης.

Οι κεντρικές ομιλίες θα προσεγγίσουν τις θεματικές μέσα από το πρίσμα της ακαδημαϊκής οπτικής. Ειδικότερα, την πρώτη μέρα του συνεδρίου (19/5) ο κ. Αλέξης Κόκκος, ομ. καθηγητής του ΕΑΠ θα αναπτύξει τις Εφαρμογές της Μετασχηματίζουσας Μάθησης στη σχολική πράξη και η κα. Αικατερίνη Κασιμάτη, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος της ΑΣΠΑΙΤΕ θα αναφερθεί στην Καλλιέργεια των δεξιοτήτων. Η κα. Θεοδώρα - Ντορέττα Αστέρη, συντονίστρια ΙΕΠ θα μιλήσει για τη Συμπεριληπτική δυναμική των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων (19/5), ο κ. Μάνος Παυλάκης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Frederick, θα μιλήσει για την Επαγγελματική Ανάπτυξη των Εκπαιδευτικών (21/5) και ο συγγραφέας κ. Τεύκρος Μιχαηλίδης θα εξηγήσει τη Σχέση γεωμετρίας και γλωσσικής διδασκαλίας (22/5).

Στη λήξη του συνεδρίου θα γίνει Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στον κ. Πυργιωτάκη Ιωάννη, Ομότιμο Καθηγητή - πρ. Αντιπρύτανη  του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα ακολουθήσει ομιλία του με τίτλο «Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη κοινωνία». Πληροφορίες για το πρόγραμμα και τη διαδικασία παρακολούθησης και τις λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο συνέδριο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News