Κρήτη

Ακρίβεια: «Φρένο»... σε νέα μέτρα στήριξης - «Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντοχής» στην Κρήτη

«Δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων», λένε στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, τη στιγμή που η ακρίβεια σε καύσιμα και τρόφιμα έχει εκτροχιαστεί

Οι τιμές των καυσίμων καλπάζουν ανεξέλεγκτα, ήδη στα πρατήρια της Κρήτης δεν εντοπίζεται αμόλυβδη βενζίνη κάτω από 2,21 ευρώ/λίτρο, η κερδοσκοπία μαίνεται ανεξέλεγκτα και βρίσκεται... στο «κόκκινο» σε όλο το σύστημα της εμπορίας καυσίμων, ενώ οι τιμές στα ράφια των σούπερ-μάρκετ αυξάνονται σχεδόν καθημερινά.

Αυτή είναι η εικόνα της ελληνικής αγοράς, μια εικόνα που προκαλεί «εφιάλτες» στους καταναλωτές, αλλά δυστυχώς δε στέκεται ικανή να “πυροδοτήσει” νέα μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση.

Οι “διαρροές” από κυβερνητικές πηγές - κι ενώ τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσιεύματα, υπήρχε ανοιχτό παράθυρο για τη λήψη νέων μέτρων στήριξης τουλάχιστον για τα καύσιμα, στελέχη του ΥΠΟΙΚ διευκρινίζουν πως, «δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, πέρα από το πακέτο που ανακοινώθηκε για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος». Αφήνουν, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξεταστεί το ζήτημα από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα, και αφού θα υπάρχει σαφής εικόνα για την πορεία του τουρισμού αλλά και για την πορεία της τιμής του φυσικού αερίου στις αγορές.

Οι διευκρινίσεις αυτές έρχονται παρά την αισιόδοξη αίσθηση που προκάλεσαν τα προσωρινά στοιχεία για τις επιδόσεις της εκτέλεσης του προϋπολογισμού το πρώτο τετράμηνο του έτους, που έδειξαν υπέρβαση του στόχου στα φορολογικά έσοδα και συγκράτηση των κρατικών δαπανών.

Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έκανε λόγο για μια «ένδειξη της ανθεκτικότητας της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα μας και μια αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας σε μια κατεξοχήν δύσκολη διεθνώς οικονομική περίοδο».

Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει πως υπάρχει χώρος για κάποια επιπλέον στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, που έχουν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας που ταράζει την παγκόσμια και την ελληνική οικονομία. Ούτε σε επίπεδο οριζόντιων μέτρων, αλλά όπως φαίνεται ούτε και σε νέες ειδικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα στην αγορά των καυσίμων.

Οπότε, τους επόμενους μήνες, σίγουρα μετά το πέρας του καλοκαιριού και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα εξετάσει το οικονομικό επιτελείο εάν έχει τη δυνατότητα για λήψη πρόσθετων μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια που υπήρχαν για έξτρα μέτρα, μετά την παρέμβαση που ανακοινώθηκε για τη μείωση των τιμολογίων ρεύματος, τυχόν παρεμβάσεις προϋποθέτουν την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου.

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, ο δημοσιονομικός χώρος θα εξαρτηθεί από την τιμή του φυσικού αερίου (εάν αποκλιμακώνεται από τα 100 ευρώ που έχει τοποθετηθεί ο πήχης), την πορεία του τουρισμού, αλλά και την επίδραση της αύξησης των επιτοκίων, που αναμένεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οπότε οι επόμενοι μήνες αποτελούν ένα κρίσιμο στοίχημα για τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχει η κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει σε νέα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις παρενέργειες της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που καλπάζει.

Η ισχυρή αύξηση των φορολογικών εσόδων, η οποία έφτασε στο 14,5% τον Απρίλιο, οδήγησε στη μείωση του ελλείμματος πολύ χαμηλότερα από τον στόχο του προϋπολογισμού. Συγκεκριμένα έχει συγκρατηθεί στα 811 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,64 δισ. ευρώ κάτω από τον φετινό στόχο, που υπό προϋποθέσεις θα δημιουργούσε πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για να εφαρμοστούν νέα μέτρα στήριξης. Ωστόσο το καλύτερο αποτέλεσμα έχει ενσωματωθεί στις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού που προορίζονται για την ενέργεια, “παγώνοντας” τις όποιες προσδοκίες.

Δάνεια Ταμείου Ανάκαμψης

Σχετικά με τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί από τα κράτη και ανέρχονται στα 230 δισ. ευρώ, πηγές του οικονομικού επιτελείου δεν απέκλεισαν να χρησιμοποιηθούν για τη στήριξη της ενεργειακής κρίσης, ξεκαθαρίζοντας ότι τα συγκεκριμένα κονδύλια θα κατευθυνθούν αποκλειστικά για υποδομές. Η χώρα μας, εάν δεν έχει διαθέσιμο κάποιο άλλο εργαλείο, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει εάν και η πορεία του πολέμου μπορεί να οδηγήσει την Ευρώπη σε πιο ριζικές παρεμβάσεις, όπως ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αντοχής»

«Μέχρι τον Σεπτέμβριο η κοινωνία δεν θα έχει καταφέρει να αντέξει την κατάσταση αυτή», σχολιάζει προς το neakriti.gr, τις κυβερνητικές ανακοινώσεις ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς. «Ήδη εδώ έρχεται κόσμος καθημερινά με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Έχουμε διακοπές ρεύματος. Έχουμε αφαίρεση ρολογιών.

Δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο κόσμος στην ακρίβεια», λέει χαρακτηριστικά ο συνδικαλιστής και προσθέτει: «Ο κόσμος δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις βασικότερες ανάγκες του. Έχουμε μια ραγδαία αύξηση και όλοι ασχολούμαστε με τα καύσιμα, αλλά δεν ασχολούμαστε με τα προϊόντα πρώτης ανάγκης που έχουν να κάνουν με τη διατροφή, έχουν να κάνουν με την καθαριότητα, έχουν να κάνουν με όλα αυτά που αφορούν τα παιδιά, είτε πρόκειται για σπουδές, είτε για οτιδήποτε άλλο. Ήταν πολύ πενιχρή αυτή η αύξηση, η οποία και καθυστέρησε, και ήταν και λίγη αυτή που έγινε στον ελάχιστο μισθό. Δεν έχει περάσει σε όλους τους κλάδους λόγω της έλλειψης των κλαδικών συμβάσεων. Και πραγματικά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα. Άρα λοιπόν τα μέτρα ήδη είναι λίγα, δεν επαρκούν και χρειάζονται καινούργια. “Χθες” έπρεπε να τα είχαν πάρει. Και δε φτάνει μόνο να τα πάρεις. Πρέπει να τα πάρεις και στον σωστό χρόνο. Αν δεν ελέγξεις τον πληθωρισμό στην ώρα του, στη συνέχεια δεν μπορείς να τον ελέγξεις», καταλήγει ο Στέλιος Βοργιάς.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια