Αγροτικές επιδοτήσεις: «Φουντώνουν» τα σενάρια για αύξηση των δικαιούχων

Κρήτη
Αγροτικές επιδοτήσεις: «Φουντώνουν» τα σενάρια για αύξηση των δικαιούχων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει στους δικαιούχους και παλιούς αγρότες μαζί με τους νεοεισερχόμενους

«Κόβε, ράβε, ξήλωνε»... Με αυτές τις τρεις λέξεις μπορεί κανείς να περιγράψει τα νέα... «οράματα» της κυβέρνησης για την πληρωμή επιδοτήσεων μέσα από το περίφημο Εθνικό Απόθεμα για το 2023, καθώς σχεδιάζει να βάλει στους δικαιούχους και παλιούς αγρότες μαζί με τους νεοεισερχόμενους, που για να φτάνουν τα χρήματα να πληρώνονται, προφανώς και θα χρειαστούν... ακόμη μεγαλύτερες οριζόντιες περικοπές από τους υπόλοιπους δικαιούχους των επιδοτήσεων...

Κι όλα αυτά ενώ ήδη στον τομέα των αγροτικών επιδοτήσεων επικρατεί «κακός χαμός» με πολλές και σκανδαλώδεις αδικίες, όπως αποκάλυψε η «ΝΚ» πρόσφατα, μέσα από μία σοβαρή καταγγελία αναγνώστη, που του είπαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ «άφησες χωρίς ενεργοποίηση την περιουσία σου, επειδή έπεσες κάτω από τα 250 ευρώ, και σου τη δήλωσε ο γείτονας μέσω ιδιωτικού γραφείου. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα!».

Πώς μέσω της νέας ΚΑΠ θα ενταχθούν στους δικαιούχους του Εθνικού Αποθέματος και παλιοί αγρότες; Και από πού θα πληρώνονται όλοι αυτοί; Και φυσικά, με ποια κριτήρια η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και κατά συνέπεια ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα εγκρίνουν τα αιτήματά τους για να είναι κι εκείνοι δικαιούχοι μαζί με τους νεοεισερχόμενους;

Η «ΝΚ» στο φύλλο της περασμένης Πέμπτης 12 Μαΐου είχε αποκαλύψει την καταγγελία του αναγνώστη, που δεν πίστευε στα αφτιά του όταν οι αρμόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ τού έλεγαν ότι έβλεπαν στον χάρτη πως το τεμάχιό του το έχει δηλώσει κάποιος άλλος ψευδώς, αλλά αφού δεν είναι έτοιμο το Κτηματολόγιο, δεν μπορούν να κάνουν τίποτα!

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τη χρονιά του 2015 κόπηκαν από το ΟΣΔΕ γύρω στους 90 χιλιάδες παραγωγούς - σύμφωνα με την τότε ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ - χάνοντας οριστικά τα δικαιώματά τους, επειδή ήταν «μικροπαραγωγοί, με συνολικά δικαιώματα βασικής ενίσχυσης συν πρασινίσματος που είχαν πέσει κάτω από το όριο των 250 ευρώ»... Στο μεταξύ, βέβαια, όλα αυτά τα χρήματα των μικρών παραγωγών, που κόπηκαν, πήγαιναν στο περίφημο Εθνικό Απόθεμα, αφού η Ε.Ε. συνέχισε να τα δίνει. Πού πήγαν τελικά τα χρήματα αυτά;

Και από την άλλη, μέχρι σήμερα οι περιουσίες τους είναι αδήλωτες στο ΟΣΔΕ. Έρχονται λοιπόν οι επιτήδειοι μέσω γραφείων που κάνουν τη δουλειά αυτή και τα δηλώνουν στο όνομά τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με ρεπορτάζ του Agronews, ανοιχτό το ενδεχόμενο από τη νέα χρονιά να είναι σε θέση αγρότες που δεν ανήκουν στην κατηγορία νέων και νεοεισερχόμενων να αποκτήσουν πρόσβαση στο Εθνικό Απόθεμα έχει αφήσει η Ελλάδα στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ.

Πρόκειται για µία πτυχή για την οποία η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις ως προς τους επιπλέον δικαιούχους που θα μπορούν να λάβουν δικαιώματα από το Εθνικό Απόθεμα, µε το τοπίο να ξεκαθαρίζει έως τα τέλη του Ιουνίου.

Η δυνατότητα ένταξης περισσότερων κατηγοριών δικαιούχων που παρέχουν τα ευρωπαϊκά κείμενα συνδέεται µε το γεγονός ότι το 2023 δε θα γίνει «πρώτη κατανομή» και ως εκ τούτου, πέρα από τις μεταβιβάσεις, όποιος δεν είναι νέος ή νεοεισερχόμενος αγρότης δε θα μπορεί να «ντύσει» αυτόματα τη γη του µε δικαιώματα. Προφανώς, εφόσον ανοίξει αυτή η δυνατότητα, δε θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών και κτηνοτρόφων.

Τρεις ακόμη αλλαγές

Ακόμα τρεις ριζικές αλλαγές αναμένονται στο Εθνικό Απόθεμα:

Πρώτον, στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων χωρίς γη μεταξύ αγροτών δε θα επέρχεται μείωση της αξίας τους κατά 25%, αλλά η ποινή θα αφορά τον αριθμό των δικαιωμάτων. Για παράδειγμα, σε μεταβίβαση 4 δικαιωμάτων, στα χέρια του αγοραστή θα φτάνουν 3 και ένα θα επιστρέφει στο Απόθεμα (σε περίπτωση που θα εφαρμοστεί 25% ποινή στον αριθμό).

Δεύτερον, όταν το Απόθεμα δε θα επαρκεί για την κάλυψη της χορήγησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης, αυτό θα αναπληρώνεται µε γραμμική μείωση της αξίας όλων των δικαιωμάτων ενίσχυσης ανά αγρονομική περιφέρεια. Για παράδειγμα, αν δε φτάνει το ποσό για τα βοσκοτόπια, θα κόβεται οριζόντια η βασική µόνο στα βοσκοτόπια και όχι σε αροτραίες και δενδρώδεις. Σήμερα, η περικοπή γίνεται οριζόντια.

Τρίτον, τα αποκτούμενα από το Απόθεμα δικαιώματα δε θα μπορούν να επαναμεταβιβαστούν (µε πώληση ή ενοικίαση) για μια πενταετία από την έναρξη της απόκτησής τους.

Ζητά διευκρινίσεις η Κομισιόν

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στο Εθνικό Απόθεμα, η Ελλάδα καλείται από την Κομισιόν να διευκρινίσει τα ακόλουθα:

  • Εάν όλα τα δικαιώματα µε αξία κάτω των 250 ευρώ θα λήξουν αυτόματα στην αρχή του ημερολογιακού έτους 2023.
  • Εάν προβλέπει την εξυπηρέτηση άλλων κατηγοριών αγροτών από τις υποχρεωτικές κατηγορίες νέων και νέων αγροτών (και κατόπιν δικαστικών αποφάσεων ή τελεσίδικης διοικητικής πράξης της αρμόδιας Αρχής).
  • Υπό ποιες προϋποθέσεις επιστρέφουν στο αποθεματικό τα δικαιώματα ενίσχυσης που δεν έχουν ενεργοποιηθεί (π.χ. «ειδικά για το 2022-2023, εάν δεν ενεργοποιηθούν τα δικαιώματα, θα επιστραφούν στο αποθεματικό»).
  • Γιατί γίνεται αναφορά σε ρήτρα απροσδόκητου κέρδους, καθώς αυτό φαίνεται άσχετο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει νέα «πρώτη κατανομή» δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ.

Τι εστί ρήτρα απροσδόκητου κέρδους; H ρήτρα απροσδόκητου κέρδους εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο γεωργός δηλώνει μία χρονιά λιγότερο από το 90% των εκτάσεων που δήλωσε την προηγούμενη χρονιά και ενεργοποιούσε δικαιώματα, και το σύνολο της αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης, που χορηγούνται στον γεωργό αυτό, προστίθεται στο Εθνικό Απόθεμα.

 (φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News