Ηράκλειο: Τριτοκοσμικές εικόνες στις τουαλέτες του 21ου Δημοτικού Φορτέτσας - Τί καταγγέλλουν γονείς κι εκπαιδευτικοί

Κρήτη
Ηράκλειο: Τριτοκοσμικές εικόνες στις τουαλέτες του 21ου Δημοτικού Φορτέτσας - Τί καταγγέλλουν γονείς κι εκπαιδευτικοί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά χρόνια περιμένει τον Δήμο να προχωρήσει στην αποκατάστασή τους ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 21ου Δημοτικού Σχολείου της Φορτέτσας

Εικόνες από την Ελλάδα του... 1950, με τις ευλογίες του Δήμου Ηρακλείου εν έτει 2022, καταγράονται σε πολλά σχολεία της πόλης, με το 21 Δημοτικό Σχολείο Ηρακλείου στη Φορτέτσα να αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και παραδείγματα σε ό,τι αφορά στις τουαλέτες των μαθητών, που όχι μόνο είναι σε άθλια κατάσταση, αλλά εδώ και χρόνια ο Σύλλογος Γονέων μαζί με την Ένωση Γονέων Μαθητών Συλλόγων Δήμου Ηρακλείου μόνο εμπαιγμό δέχονται στα αιτήματά τους, όπως καταγγέλλουν στη «ΝΚ», κάθε φορά που ζητούν το αυτονόητο: Σύγχρονες τουαλέτες, δηλαδή, η κατάσταση των οποίων να μην παραπέμπει σε προηγούμενες δεκαετίες, για να έχουν γι’ αυτούς και τα παιδιά τους τα σχολεία που πραγματικά αξίζουν σε κάθε σύγχρονη κοινωνία.

«Υπάρχει μεγάλη αγανάκτηση από όλους μας, παιδιά, γονείς, δασκάλους... Οι συνθήκες στις τουαλέτες μας είναι τριτοκοσμικές! Είμαστε απογοητευμένοι και κουρασμένοι, και έχουμε εξαντλήσει κάθε τρόπο αντίδρασης και κάθε προσπάθεια. Έχουμε δαπανήσει χρήματα γονέων, απευθυνόμαστε συνεχώς σε όλους τους φορείς και τα κάνουμε όλα κατά γράμμα. Η προσφυγή μας στα ΜΜΕ είναι μονάχα επειδή δεν έχουμε άλλη επιλογή για ευαισθητοποίηση», καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, Κώστας Φανουράκης.

Μάλιστα, είναι ενδεικτικό το γεγονός, όπως αναφέρει και η Σάντρα Οντέτ Κυπριωτάκη, δραστήριο μέλος της διοίκησης του σχολείου, ότι «οι τουαλέτες του σχολείου είναι σε μια προσβλητική κατάσταση εδώ και χρόνια. Μονάχα πριν από τρία χρόνια μπήκε ηλεκτρικό! Τα περισσότερα παιδιά προτιμούν να μην τις χρησιμοποιούν.

Υπάρχουν έγγραφα πρωτοκολλημένα στην πλατφόρμα στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, για να φτιαχτούν οι τουαλέτες του σχολείου, από το 2015. Και από το 2018 ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου μας έχει καταθέσει κι άλλα αιτήματα επανειλημμένως. Η απάντηση ήταν συνεχώς ότι ο Δήμος δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό για να προχωρήσει σε μελέτη. Έτσι το 2020 και με δαπάνες του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας, δηλαδή χρήματα των γονέων ουσιαστικά, πληρώθηκε ιδιώτης μηχανικός ο οποίος πραγματοποίησε την τεχνική έκθεση για επισκευή των τουαλετών. Η έκθεση μαζί με φωτογραφικό υλικό και πορίσματα για θέση ΑμεΑ στις τουαλέτες, για επισκευή και με το κοστολόγιο, όλα κατατέθηκαν στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Ύστερα ενημερωθήκαμε ότι τελικά θα μπούμε στο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος”. Μετά τους σεισμούς ενημερωθήκαμε ότι δεν υπάρχουν πλέον κονδύλια για αυτή τη δουλειά. Βρισκόμαστε σήμερα, μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, ξανά σε εκκρεμότητα, χωρίς καμία ενημέρωση και καμία συνέχεια», σύμφωνα με την κ. Κυπριωτάκη.

Στο πρόβλημα αυτό αναφέρθηκε και η διευθύντρια του σχολείου, Βασιλική Παπακώστα υπογραμμίζοντας: «Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο πια. Τα έχουμε κάνει όλα. Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο και δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε. Ακόμη και η τουαλέτα διδασκόντων είναι ένα πρόβλημα. Υπάρχει μια μονάχα μικροσκοπική τουαλέτα για 25 άτομα προσωπικό, άντρες και γυναίκες μαζί!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Είναι κι άλλα σχολεία στην κατάσταση αυτή»

Στο μεταξύ, το μέλος της διοίκησης και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Συλλόγων Δήμου Ηρακλείου, Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, ήταν «καταπέλτης»: «Ασχολούμαστε “με τα πλακάκια” και δεν ασχολούμαστε “με τα σοβαρά”»... Αυτή είναι η επίσημη απάντηση της Αντιδημαρχίας του Ηρακλείου στα ζητήματα της τουαλέτας, τόσο για τη Φορτέτσα όσο και για άλλα σχολεία! Και φανταστείτε ότι η Φορτέτσα δεν είναι το χειρότερο σχολείο! Για παράδειγμα, στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλειών, ένα παιδί για να πάει στην τουαλέτα, πρέπει να περάσει μέσα από μια άλλη αίθουσα... Αυτή η κατάσταση δείχνει την κακομοιριά μας και την “Παιδεία” μας».

Ιδιαίτερα για τη Φορτέτσα, ο Πολύδωρος Κουτσαυτάκης καταγγέλλει: «Μόνο εμείς ασχολούμαστε με το πρόβλημα αυτό τα τελευταία έξι χρόνια που έχει ξεκινήσει και η ανάπλαση του Δημοτικού Σχολείου. Και λέγαμε ότι δεν είναι δυνατόν να κάνουμε την ανάπλαση και να μην έχουμε τουαλέτες. Είναι και λίγες και είναι και πανάρχαιες!».

Στο σημείο αυτό, ο ίδιος τονίζει πως σε ένα άλλο σχολείο, που «πληγώθηκε» από τους σεισμούς και συγκεκριμένα το Γερωνυμάκειο Ηρακλείου, στα κοντέινερ που έφερε ο Δήμος ήταν και δύο τουαλέτες, για... 400 παιδιά!

«Όταν λοιπόν θέσαμε το ζήτημα, ότι δεν είναι δυνατόν να έχουμε δύο τουαλέτες για 400 παιδιά και των εκπαιδευτικών να είναι εντός του κτηρίου, που είναι προβληματικό, η επίσημη απάντηση του Δήμου ήταν “δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Έτσι είμαστε”!».

«Ακριβώς η ίδια κατάσταση υπάρχει σχεδόν σε όλα τα νηπιαγωγεία, γιατί όλα αυτά είναι ενοικιαζόμενα κτήρια. Οι προδιαγραφές λοιπόν δεν είναι οι προβλεπόμενες για σύγχρονο νηπιαγωγείο. Και επειδή από πέρυσι ξεκίνησε η δίχρονη προσχολική, άρα παιδιά 4 χρονών καλούνται να πάνε στα νηπιαγωγεία, οι τουαλέτες που έπρεπε να χρησιμοποιήσουν ήταν πλήρως ακατάλληλες για την ηλικία τους. Ούτε εκεί έγινε κάτι. Φανταστείτε ότι τουαλέτα ΑμεΑ στο Ειδικό Σχολείο στον Αϊ Γιάννη τον Χωστό δημιουργήθηκε πέρυσι», καταγγέλλει ο Πολύδωρας Κουτσαυτάκης.

«Άρα, μιλάμε για εικόνες 1950 στο Ηράκλειο του 2022, που σπάμε τα αυτοκίνητά μας για να πάμε τα παιδιά μας στο σχολείο. Γιατί τα περισσότερα σχολεία, όπως και το Δημοτικό της Φορτέτσας, δεν έχουν απ’ έξω χώρο για να σταθμεύσουν οι γονείς. Δηλαδή, το πρόβλημα ξεκινάει από την πρώτη στιγμή που βγαίνουμε απ’ το σπίτι μας...».

Τέλος, ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Μαθητών Συλλόγων Δήμου Ηρακλείου τονίζει με αγανάκτηση και θλίψη ότι «τα μόνα έργα που γίνονται στα σχολεία είναι μέσα από κάποια προγράμματα και κάποιους... χορηγούς»... 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News