Κρήτη: «Πλώρη» για ένα νέο μέγαρο στο Σκαλάνι βάζει η Περιφέρεια

Κρήτη
Κρήτη: «Πλώρη» για ένα νέο μέγαρο στο Σκαλάνι βάζει η Περιφέρεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφτηκε η σύμβαση για τις μελέτες και ξεκινά το εγχείρημα ανέγερσης νέου κτηρίου της Περιφέρειας Κρήτης στην έκταση των 25 στρ. που είχε παραχωρηθεί το 2003 από το υπουργείο Γεωργίας

Τρία καταπώς φαίνεται θέλει να κάνει μελλοντικά τα διοικητήριά της η Περιφέρεια Κρήτης, που, μετά το υφιστάμενο παλιό μέγαρο στην πλατεία Ελευθερίας και το νέο 4όρωφο μέγαρο που ανεγείρεται στον χώρο του πρώην Υγειονομικού, στη συνοικία του Λάκκου, επιχειρεί να βάλει μπρος σιγά-σιγά και την κατασκευή ενός νέου μεγάλου κτηρίου, εμβαδού 2.800 τ.μ. στο Σκαλάνι.

Πρόκειται ουσιαστικά για το παλιό σχέδιο του πρώην νομάρχη Ηρακλείου Δημήτρη Σαρρή, το οποίο βγήκε από τα «συρτάρια» τα τελευταία χρόνια και φαίνεται να βαδίζει προς τον δρόμο της υλοποίησης, καθώς την Δευτέρα 16 Μαΐου, έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση για την ανάθεση της σχετικής μελέτης, ύψους 743.965 ευρώ - για την ακρίβεια για την ανάθεση ενός «πακέτου» μελετών, με τις οποίες το έργο κατασκευής νέου κτηρίου θα μπει στις «ράγες».

Η μελέτη που συμβασιοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μαΐου, ουσιαστικά θα έχει προπαρασκευαστικό χαρακτήρα, αφού αντικείμενό της θα είναι να ωριμάσει τον φάκελο του έργου, ώστε το νέο διοικητήριο να δημοπρατηθεί και μάλιστα να δημοπρατηθεί σε δόσεις... Αυτό σημαίνει πρακτικά πως είμαστε στην αρχή του δρόμου και στα πρώτα στάδια υλοποίησης του σχεδίου που είχε εμπνευστεί ο πρώην νομάρχης Ηρακλείου.

Μάλιστα το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως, ναι μεν στην παρούσα φάση ο σχεδιασμός προβλέπει την ανέγερση ενός διοικητηρίου επιφάνειας 2.800 τ.μ., ωστόσο στο αντικείμενο της μελέτης που θα εκπονηθεί περιλαμβάνεται και η πρόβλεψη για μελλοντική κτηριακή επέκταση, με την ανέγερση ενός ή δύο ακόμα κτηρίων ανάλογου μεγέθους. Βέβαια η δρομολόγηση ανέγερσης και ενός ακόμα νέου διοικητηρίου, μετά από αυτό που κατασκευάζεται στο πρώην Υγειονομικό, στο κέντρο του Ηρακλείου, ίσως φαντάζει περιττή σε αρκετούς. Ωστόσο φαίνεται ότι κρίθηκε σκόπιμο να μην μείνει αναξιοποίητη η έκταση που «κληρονόμησε» η Περιφέρεια Κρήτης από την πρώην νομαρχία Ηρακλείου στο Σκαλάνι.

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω ακίνητο, έκτασης 25 στρεμμάτων, στο Σκαλάνι, είχε παραχωρηθεί δωρεάν στην πρώην Νομαρχία Ηρακλείου, το 2003,από το υπουργείο Γεωργίας. Η επιλογή της θέσης, για την ανέγερση του νέου μεγάρου στέγασης των εγκατεσπαρμένων σήμερα Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης, στο εν λόγω οικόπεδο των 25 στρεμμάτων, είχε εγκριθεί ομόφωνα το 2005 από το τότε Νομαρχιακό Συμβούλιο, κατόπιν πλήρους και αιτιολογημένης εισήγησης της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών. Επί σειρά ετών το όλο σχέδιο φαινόταν να είχε μπει στα συρτάρια, τώρα όμως επανήλθε στο προσκήνιο, με το σκεπτικό από πλευράς Περιφέρειας Κρήτης όχι να φτιαχτεί το πλήρες νέο διοικητήριο, αλλά να φτιαχτούν εκτός αστικού ιστού, εν προκειμένω στο Σκαλάνι, ιδιόκτητα γραφεία, για τη στέγαση υπηρεσιών.

Το αντικείμενο της μελέτης

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, «τη σύμβαση για την εκπόνηση του έργου “Μελέτη νέου κτηρίου γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης στη θέση Σκαλάνι Ηρακλείου”, με προϋπολογισμό 743.965 ευρώ, υπέγραψε την Δευτέρα 16 Μαΐου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης. Αντικείμενο της μελέτης αποτελεί η σταδιακή ωρίμανση με σκοπό τη δημοπράτηση σε φάσεις του έργου ανέγερσης νέων κτηρίων-γραφείων της Περιφέρειας Κρήτης στον οικισμό “Σκαλάνι”, νότια της ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου. Στην παρούσα φάση προβλέπεται ένα κτήριο περίπου 2.800 τ.μ. Σε αυτή τη φάση σχεδιασμού προβλέπονται:

  • Εκπόνηση μελετών για την εξασφάλιση πρόσβασης στο ακίνητο,
  • Εκπόνηση μελετών για την κατασκευή ενός κτηρίου 2.800 περίπου τ.μ. (+500 τ.μ. περίπου υπογείους βοηθητικούς χώρους) με πρόβλεψη κατά τη χωροθέτησή του για μελλοντική επέκταση με άλλο ένα ή δύο κτήρια παρόμοιων χαρακτηριστικών. Επίσης κατά τη χωροθέτηση θα ληφθεί υπόψη ότι στην ίδια περιοχή χωροθετείται και ένα κτήριο για τη στέγαση του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας (ΠΚΕΠΠ),
  • Έκδοση οικοδομικής άδειας και
  • Σύνταξη μέρους των τευχών δημοπράτησης κυρίως για τις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες».

Στη υπογραφή της σύμβασης την Δευτέρα 16 Μαΐου, από τον περιφερειάρχη Κρήτης Στ. Αρναουτάκη παρόντες ήταν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Ηρακλείου Μανόλης Φακουκάκης, τα στελέχη της υπηρεσίας Άννα Ροβύθη, Ελένη Σταματάκη και Γιάννης Νικολούδης, και οι εκπρόσωποι των αναδόχων της μελέτης, Δημήτρης Μαμουνής, Απόστολος Ζιουβάρας και Γιώργος Μπέλλας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News