Κρήτη

Κρήτη: Απεργούν σήμερα και αύριο οι σχολικές καθαρίστριες (βίντεο)

Ζητούν μεταξύ άλλων, συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη εργασία, καμία περικοπή στα επιδόματα, να προσμετράται η προϋπηρεσία στη μοριοδότηση και αξιοπρεπείς μισθούς


48ωρες κινητοποιήσεις πραγματοποιούν σήμερα και αύριο οι καθαρίστριες στα σχολεία της Κρήτης και όλης της χπώρας, που ζητούν μεταξύ άλλων,  να σταματήσει η χρόνια ομηρεία στην οποία βρίσκονται κάθε χρόνο όταν κλείνουν τα σχολεία και εκ νέου όταν και πάλι ανοίγουν.

Οι σχολικές καθαρίστριες  ζητούν μεταξύ άλλων, συμβάσεις αορίστου χρόνου, πλήρη εργασία, καμία περικοπή στα επιδόματα, να προσμετράται η προϋπηρεσία στη μοριοδότηση και αξιοπρεπείς μισθούς.

Πάντως στην Αθήνα που συγκεντρώθηκαν σήμερα οι σχολικές καθαρίστριες τελικά δεν κατάφεραν να συναντηθούν με τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπαν, ότι δεν θα συνεχίσουν τον αγώνα τους.

Να καλύψουν τις σχολικές καθαρίστριες που  μέσα στην πανδημία διατήρησαν ασφαλής τα σχολεία και την υγεία των παιδιών, ζήτησε, ο πρόεδρος και το Αντιπρόεδρος του ΕΚΗ, εξηγώντας πώς δεν είναι δυνατόν καθαρίστριες που εργάζονται σε σχολεία 5 ή δέκα ή και 20 χρόνια να θεωρείται έστω και τυπικά ότι δεν καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και κάθε χρόνο να ζουν σε καθεστώς ανασφάλειας και ιδιότυπης ομηρείας.

Αναλυτικότερα, οι σχολικές καθαρίστριες διεκδικούν:

- Μόνιμη, πλήρη και σταθερή εργασία με αορίστου χρόνου συμβάσεις.

- Καμία περικοπή στο βαρύ και ανθυγιεινό επίδομα.

- Άμεση έκδοση ΚΥΑ με μόνιμα χαρακτηριστικά μοριοδότηση της προϋπηρεσίας στην καθαριότητα σχολείων.

- Αύξηση των ανθρωποωρών στους Δήμους και μετατροπή της μερικής σε πλήρη εργασία.

- Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

- Αξιοπρεπείς αμοιβές και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού.

- Αναδρομική αναγνώριση από 01/09/2020 της διανυθείσας προϋπηρεσίας με συμβάσεις μίσθωσης έργου.

- Έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αποδοχών.

- Αξιοπρεπείς αμοιβές με επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.

- Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, με τήρηση των κανόνων Υγείας & Ασφάλειας - αυστηροποίηση και επιβολή κυρώσεων στους Δήμους που δε χορηγούν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα Μέσα Ατομικής Προστασίας με αναδρομική ισχύ. Καθορισμός του είδους και του αριθμού των δικαιούμενων ΜΑΠ.

- Αναδρομική ένταξη στα ΒΑΕ από το 2012 έως και το 2019, περίοδο που άδικα και παράνομα είχε απενταχθεί ο κλάδος από τη λίστα.

- Χορήγηση αυτοτελούς κωδικού επαγγέλματος “Καθαριστή/στριας Σχολικών Κτηρίων” στο σύστημα “Εργάνη”.

- Πιστοποίηση επαγγέλματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια