Σε κρητικό έδαφος δεκάδες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - Κοινή γραμμή για την κρίση στην Ουκρανία (vid)

Κρήτη
Σε κρητικό έδαφος δεκάδες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης - Κοινή γραμμή για την κρίση στην Ουκρανία (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Ντόρα Μπακογιάννη, μίλησε για υποχρέωση της Ευρώπης να καταθέσει προτάσεις μέσα από τις οποίες θα προκύψουν λύσεις

Η ανάγκη χάραξης μιας κοινής γραμμής απέναντι στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, από όλες της χώρες της Ευρώπης, συζητείται στην συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης που για πρώτη φορά διεξάγεται στην Κρήτη.

Κατά τη σημερινή (16/5), πρώτη μέρα της συνεδρίασης η οποία φιλοξενείται σε γνωστό ξενοδοχείο στη Γεωργιούπολη Χανίων, η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας και αντιπρόεδρος της επιτροπής κ. Ντόρα Μπακογιάννη μίλησε για υποχρέωση της Ευρώπης να καταθέσει προτάσεις μέσα από τις οποίες θα προκύψουν λύσεις. Στη δυνατότητα αυτόνομης εξωτερικής πολιτικής ή εξαρτημένης από τις ΗΠΑ, στάθηκαν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος και ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ενώ ο κ. Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για ώρα κρίσιμων αποφάσεων.

Τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης προσανατολίζονται σε ένα κοινό πλαίσιο προτάσεων το οποίο θα απαντά σε κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν τις χώρες της Ευρώπης, την ώρα που οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζονται. Εκφράστηκε μάλιστα η βούληση τους, να συνδράμουν στην κατεύθυνση δημιουργίας μιας νέας περιόδου συνεργασίας, υπό το φόβο μιας υπαρκτής απειλής.

Όπως υπογράμμισε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη, η Ευρώπη δεν έχει περιθώριο να αποτύχει με δεδομένο ότι κρατικές λύσεις στα σημερινά προβλήματα δεν υπάρχουν. «Όταν έχεις απειλή πυρηνικών όπλων για παράδειγμα – και μόνο η απειλή , που δεν πιστεύω ποτέ ότι θα υπάρξει κρίση – είναι μια νέα πραγματικότητα. Δεν μπορεί κανένα κράτος μόνο του να τα αντιμετωπίσει. Είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε κοινές λύσεις. Είτε στο θέμα της ενέργειας, είτε στο θέμα του κόστους, είτε στο θέμα επιβολής του διεθνούς δικαίου» σημείωσε χαρακτηριστικά η επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας η οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά θετικό το κλίμα της συνεδρίασης.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης συμμετέχει ως μέλος και ο βουλευτής και πρώην Υπουργός Εξωτερικών κ. Γιώργος Κατρούγκαλος ο οποίος μίλησε για την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει ενωμένη φωνή. Για τον ίδιο, «αυτό είναι το ζητούμενο και κυρίως αν θα μπορέσουμε να απεξαρτηθούμε από το μεγάλο αδερφό, την Αμερική. Να έχουμε μια δική μας εξωτερική πολιτική, στρατηγικά αυτόνομη και μια άμυνα η οποία να έχει χαρακτηριστικά στρατηγικής αυτονομίας απέναντι στο ΝΑΤΟ. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι και στο εσωτερικό μας υπάρχουν δύο γραμμές» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Για τα μεγάλα διλλήματα της Ευρώπης μίλησε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος συμμετέχει ως πρόεδρος της Επιτροπής για την Δημοκρατία στο συμβούλιο της Ευρώπης. Σήμερα μάλιστα δεύτερη μέρα της συνεδρίασης θα αναπτύξει τις θέσεις του για την υποστήριξη μιας Ευρωπαϊκής προοπτικής για τα Δυτικά Βαλκάνια. «Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη έχει μπροστά της ένα δίλλημα και καλείται να πάρει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της ώστε να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της με μεγαλύτερη αυτονομία , όπως για παράδειγμα στο ενεργειακό, στο θέμα της επισιτιστικής κρίσης αλλά και στην άμυνα της» σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Η Ευρώπη οφείλει να παίξει ρόλο ,αλλά δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς να λάβει υπόψιν τον πραγματικό συσχετισμό δυνάμεων που έγινε πυρηνικός, επεσήμανε ο πρώην υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος είναι προσκεκλημένος στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να απαντήσει χωρίς την ασφάλεια και την ανάσχεση που της παρέχουν οι ΗΠΑ.

«Ούτως η άλλως πρέπει αυτή τη στιγμή να αντιληφθεί η Ευρώπη ως Ήπειρος ,ως ιστορική οντότητα, γιατί δε μιλάμε μόνο για την Ε.Ε. αλλά για την ευρύτερη Ευρώπη, ότι πρέπει να αντιμετωπίσει την Ρωσική πρόκληση ακριβώς όπως είναι, χωρίς να την εξωραΐζει, γιατί δυστυχώς ζούμε το πρώτο θερμό επεισόδιο που μπορεί να εξελιχθεί σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο» είπε χαρακτηριστικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ολοκληρώνεται αύριο, ενώ ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών ομάδων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News