Άρβη: Προβληματισμός για την απομάκρυνση της άμμου στο αλιευτικό καταφύγιο - Τι απαντά ο ΟΛΗ (εικόνες)

Κρήτη
Άρβη: Προβληματισμός για την απομάκρυνση της άμμου στο αλιευτικό καταφύγιο - Τι απαντά ο ΟΛΗ (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία της απάμμωσης που έχει συσσωρευτεί στο λιμανάκι της Άρβης, θα υλοποιούνταν πέρυσι, ωστόσο αποφασίστηκε να ανασταλεί προσωρινά, κυρίως λόγω της πανδημίας

Προβληματισμός επικρατεί στην τοπική κοινωνία της Άρβης του δήμου Βιάννου στο νότιο Ηράκλειο, αναφορικά με τις εργασιές που πραγματοποιεί ο ΟΛΗ για την απομάκρυνση μεγάλου όγκου άμμου από τον λιμένα προκειμένου να δημοπρατηθεί. Κάτοικοι της περιοχής ζητούν η άμμος να παραμείνει στην παραλία.

Σύμφωνα με καταγγελίες πολιτών στο neakriti.gr, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου συγκεντρώνει με μηχανήματα την άμμο σε μια οικοδομή έξω από το χωριό, η οποία στη συνέχεια θα πουληθεί σε δημοπράτηση. «Η όλη διαδικασία, έγινε μυστικά, χωρίς καμία ενημέρωση προς τους πολίτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η απομάκρυνση της άμμου από την παραλία θα έχει αντίκτυπο και στον τουρισμό της περιοχής.

Σημειώνεται ότι το έργο της απάμμωσης που έχει συσσωρευτεί στο λιμανάκι της Άρβης, θα υλοποιούνταν πέρυσι, ωστόσο αποφασίστηκε να ανασταλεί προσωρινά, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και των επισκεπτών στην περιοχή, για να μην επηρεαστεί η κίνηση στα εστιατόρια και τα καταλύματα της Άρβης.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης, επιβεβαίωσε πως ο ΟΛΗ πραγματοποιεί έργα στην περιοχή και πως η άμμος που συγκεντρώνεται θα δημοπρατηθεί. 

Ο πρόεδρος του ΟΛΗ, Γιάννης Βαρδαβάς, σημείωσε ότι ο Οργανισμός γνωρίζει την κατάσταση που επικρατεί στην Άρβη, επιβεβαιώνοντας το αίτημα των κατοίκων να παραμείνει η άμμος στην περιοχή. Ωστόσο όπως είπε, «αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει, λόγω της υφιστάμενης νομοθεσίας».

Ο κ. Βαρδαβάς υπογράμμισε ότι «συγκεντρώσαμε ένα δείγμα άμμου από το λιμάνι, ώστε να διαπιστωθεί αν είναι κατάλληλο για χρήση. Από τη στιγμή που η συγκεκριμένη άμμος είναι κατάλληλη, τότε σύμφωνα με τον νόμο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία, δηλαδή στο κράτος», και πρόσθεσε, μιλώντας στο neakriti.gr, ότι ακόμη κι αν η άμμος ήταν ακατάλληλη προς χρήση, ο νόμος προβλέπει ότι θα έπρεπε να πεταχτεί μέσα στην θάλασσα. Συνεπώς σε κάθε περίπτωση δεν θα έμενε στην παραλία», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΗ, αφού συγκεντρωθεί η άμμος, θα γίνει δημοπρασία από την Κτηματική Υπηρεσία.

Πηγές αναφέρουν στο neakriti.gr, πως η παραχώρηση του αλιευτικού καταφυγίου έχει γίνει νόμιμα και με όλες τις απαραίτητες διαδικασίες. Μάλιστα, όπως σημειώνουν, αφενός ο κόσμος έχει ενημερωθεί κι αφετέρουν η άμμος είναι κινητή περιουσία του Δημοσίου: «Για να γίνει απάμμωση στο λιμάνι, βγαίνει απόφαση από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενώ για να τοποθετηθεί η άμμος στην παραλία, όπως ζητούν οι κάτοικοι, χρειάζεται ειδική άδεια παραχώρησης επισης από το υπουργείο. Ωστόσο, για την Άρβη δεν υπάρχει φάκελος που να περιέχει την παραχώρηση άδειας χρήσης του αιγιαλού και της θάλασσας για την εκτέλεση προσαρμοστικών έργων», υπογραμμίζουν.

Σημειώνεται πως η δημοπράτηση της άμμου από την Κτηματική Υπηρεσία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Μαΐου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News