Κρήτη

Σχολεία: Ξεκινάει η «Ελληνική PISA» - Την Τετάρτη οι εξετάσεις

Οι εξετάσεις θα έχουν ανάλογη διάρθρωση με εκείνη των αντίστοιχων του ΟΟΣΑ που οργανώνονται κάθε τρία χρόνια

Στις μαθησιακές διαγνωστικές εξετάσεις στα σχολεία αναφέρεται με tweet του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

 «Ξεκινάει η "ελληνική PISA" καθώς στις 18/5 θα διεξαχθούν οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα για μαθητές/τριες της ΣΤ΄ τάξης των Δημοτικών & της Γ΄ τάξης των Γυμνασίων», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter. «Με σχέδιο αποσκοπούμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων στη βάση των πραγματικών αναγκών των σχολείων μας», επισημαίνει.

Οι εξετάσεις θα έχουν ανάλογη διάρθρωση με εκείνη των αντίστοιχων του ΟΟΣΑ που οργανώνονται κάθε τρία χρόνια.

Ο στόχος του προγράμματος

Να εξαχθούν συμπεράσματα εάν τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ ανταποκρίνονται στην επίτευξη των προσδοκώμενων μαθησιακών αποτελεσμάτων και την απόκτηση των απαιτούμενων δεξιοτήτων από τους μαθητές. Εχουν οριστεί οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα, ή αλλιώς «ελληνική PISA», στη Νεοελληνική Γλώσσα και τα Μαθηματικά για 6.000 μαθητές/τριες της ΣΤ' τάξης των Δημοτικών σχολείων και 6.000 της Γ' τάξης των Γυμνασίων.

Αναλυτικά τα σχολεία στα οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις PISA 2022:

Δημοτικά

Γυμνάσια

 

Η διαδικασία

Οι εξετάσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε σχολικό έτος και θα απευθύνονται σε μαθητές της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού όπως και εκείνους της Γ’ τάξης του Γυμνασίου. Οι εξετάσεις θα γίνονται υπό τον προγραμματισμό και την αιγίδα της Αρχής Διασφάλισης της Ποιότητας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (ΑΔΙΠΠΔΕ) και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Τι θα ισχύσει φέτος

Κατά τη φετινή σχολική χρονιά, ο προγραμματισμός αναφέρει ότι οι εξετάσεις θα διεξαχθούν σε εθνικό επίπεδο, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών και μαθητριών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου, σε έως 600 σχολικές μονάδες όλων των τύπων, όλης της επικράτειας.

Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών, ενώ οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα εύρος ερωτήσεων κλειστού τύπου. Ηδη δημιουργείται Τράπεζα Θεμάτων για τις εξετάσεις ανά βαθμίδα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια