Womentors: Σε πρώτο πλάνο η ενδυνάμωση των νέων γυναικών

Κρήτη
Womentors: Σε πρώτο πλάνο η ενδυνάμωση των νέων γυναικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας που στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση νέων γυναικών μέσω εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση, ώστε να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο/πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους

Δια ζώσης ημερίδες πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο και Ρέθυμνο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαΐου αντίστοιχα  στο πλαίσιο του προγράμματος ενδυνάμωσης νέων γυναικών Womentors το οποίο υλοποιείται από το Ίδρυμα Λαμπράκη και τελεί υπό την Αιγίδα της ΑΕ Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά που οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν από κοντά, μετά από δυο χρόνια πανδημίας, όταν και τα σεμινάρια ήταν  μόνο διαδικτυακά.

Τι είναι το πρόγραμμα Womentors

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα πανελλαδικής εμβέλειας που στοχεύει στην πολύπλευρη ενδυνάμωση νέων γυναικών μέσω εκπαίδευσης και ανάπτυξης ικανοτήτων για μεγαλύτερη συμμετοχή, λήψη αποφάσεων, δύναμη και δράση, ώστε να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής τους σε σχέση με την οικονομική τους δραστηριότητα, το δημόσιο/πολιτικό χώρο που έχουν στη διάθεσή τους, την εναρμόνιση του επαγγελματικού με τον προσωπικό χρόνο, τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους στην εργασία και σε όλους τους τομείς της ζωής και την υγεία τους.

Το έργο WOMENTORS υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη και εταίρο την οργάνωση «Αποστολή Άνθρωπος».

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 - 2021, γνωστού ως EEA Grants. Στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπισητων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow

«Ένα πρόγραμμα που έχει επενδύσει στη γυναίκα»

Το neakriti.gr, επικοινώνησε με νέες γυναίκες που συμμετείχαν στις δια ζώσης ημερίδες που πραγματοποιήθηκαν στο Ηράκλειο και στο Ρέθυμνο, αλλά και με την διευθύντρια του Ιδρύματος Λαμπράκη, Εμπειρογνώμων της Εκπαίδευσης και δημιουργός του Womentors κ. Σεφαστή Σοφία Ανθοπούλου  προκειμένου να αποτυπώσουν την προσωπική τους εμπειρία για τις ημερίδες αλλά και το πρόγραμμα γενικότερα.

Η  κ. Ανθοπούλου χαρακτήρισε το πρόγραμμα Womentors ως ένα πρόγραμμα που έχει επενδύσει στη γυναίκα και δίνει χώρο σε αυτή, ενώ πρόσθεσε:

«Το πρόγραμμα υλοποιείται εδώ και 2 χρόνια εξ αποστάσεως. Είναι η πρώτη φορά που ένα δίκτυο 11.000 γυναικών έρχεται σε επαφή. Ζήσαμε το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης που έχει προηγηθεί, το οποίο περιλάμβανε μια αλληλεπίδραση ανάμεσα στις γυναίκες, εμπειριών, γνώσεων, προβληματισμούς πάνω σε θέματα που ήταν διαφορετικά σε σχέση με προηγούμενα σεμινάρια. Ζήσαμε ομάδες γυναικών που βρισκόταν για πρώτη φορά από κοντά, αλλά τις ένωνε μια σχέση εμπιστοσύνης».

Για τη συνέχεια του προγράμματος η κ. Ανθόπουλου υπογράμμισε:

«Σε αυτό το πρόγραμμα δίνουμε τη δυνατότητα σε γυναίκες που παρακολουθούν το πρόγραμμα  για πρώτη φορά να αναλάβουν ρόλο ηγέτη (leader). Αυτό σημαίνει ότι ξεκινούν και οι ίδιες να ενδυναμώνουν γυναίκες επί δύο χρόνια. Συνεπώς έχουμε ήδη μια πρώτη φουρνιά γυναικών που ανέλαβαν φέτος για πρώτη χρονιά να είναι leaders, αφού πέρυσι ολοκλήρωσαν τα σεμινάρια. Και θα συνεχίσουν του χρόνου. Πάλι αντίστοιχα φέτος κάποιες από αυτές που ολοκλήρωσαν τα σεμινάρια, θα αρχίσουν να τα προσφέρουν από του χρόνου και για δύο χρόνια σε άλλες. Αυτό το δίκτυο είναι βιώσιμο από μόνο του. Τα κορίτσια που  ως μαθήτριες παρακολουθούν τον πρώτο κύκλο, στη συνέχεια περνάνε μια  βασική εκπαίδευση σε θέματα ηγεσίας και mentoring (σ.σ. για να γίνουν leaders). Αυτό που βίωσαν οι ίδιες, το προσφέρουν σε 50 γυναίκες η κάθε μια. Με αυτό τον τρόπο λειτουργούν πολλαπλασιαστικά μέσα στη κοινότητα των νέων γυναικών της Ελλάδας».

«Η συνέχεια του προγράμματος προκύπτει από τις ίδιες τις συμμετέχουσες»

Για τις γυναίκες που ολοκλήρωσαν την πορεία τους στο πρόγραμμα Womentors, η δημιουργός του Womentors ανέφερε:

«Τώρα ως προς αυτές που ξεκίνησαν με την έναρξη του προγράμματος και ανέλαβαν ρόλο ηγέτη, αυτές ολοκληρώνουν φέτος τον Ιούνιο την πορεία τους. Ήδη συζητήσαμε  στην διάρκεια αυτών των συναντήσεων  εδώ στην Κρήτη πως αυτές θα συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται. Οι leaders που ολοκλήρωσαν τον κύκλο της διετίας φέτος έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνδιαμορφώσουν την συνέχεια του προγράμματος.   Η συνέχεια του προγράμματος προκύπτει από τις ίδιες τις συμμετέχουσες. Γι’ αυτό το λόγο έχουμε δημιουργήσει ένα πανελλαδικό δίκτυο, έτσι ώστε να μην εξαρτάται η παρουσία των γυναικών στην κοινωνική, πολιτική ζωή από ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης που θα ξεκινήσει το ίδρυμα Λαμπράκη, αλλά πλέον να είναι κάτι που θα το πάρουν στα χέρια τους και θα το συνεχίσουν αυτές οι ίδιες»

Για τις νέες γυναίκες που είχαν το ρόλο του ηγέτη στις ημερίδες στην Κρήτη, η κ. Ανθοπούλου ανέφερε:

«Εδώ στην Κρήτη είδαμε μια ομάδα από leaders που ήταν πάρα πολύ δυναμικές, έτοιμες να αναλάβουν πρωτοβουλία για ενδυνάμωση της γυναίκας, όσο και για θέματα κοινωνικά. Τις είδαμε να προσφέρουν τα σεμινάρια με ισχυρή αυτονομία, το οποίο είναι πολύ ενθαρρυντικό για την προοπτική συνέχισης του προγράμματος».

«Ανώτερη η λογική του να γίνεται κάτι δια ζώσης»

Η τεταρτοετής φοιτήτρια Ασημένια  Θωμαΐδου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επισημαίνει:

«Είναι τελείως διαφορετικό να βιώνεις το δια ζώσης από αυτά που γίνονται εξ αποστάσεως. Ήρθαμε για πρώτη φορά σε επαφή μεταξύ μας, ενώ πριν κάναμε δραστηριότητες μέσα από την οθόνη του υπολογιστή και χανόταν το νόημα του βιώματος.Γνωριστήκαμε, αλληλοεπιδράσαμε, ξεφύγαμε από τα όρια του Womentors και συζητήσαμε και άλλα θέματα που μας απασχολούσαν. Συζητήσαμε και ανοιχτήκαμε. Είναι πολύ ανώτερη η λογική του να γίνεται κάτι δια ζώσης από το να γίνεται κάτι από μια οθόνη. Ειδικά για σεμινάρια σαν αυτό που έχουν να κάνουν με την αυτοβελτίωση μας».

«Από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες της ζωής μου»

Από την πλευρά της, η Γεωργιά Γιανναδάκη, φοιτήτρια στο τμήμα χημείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επισημαίνει:

«Ήταν από τις πιο ενδιαφέρουσες εμπειρίες της ζωής μου! Είχαμε την τύχη ως ομάδα να βιώσουμε από κοντά την πρώτη δια ζώσης ημερίδα Womentors, ύστερα από δύο χρόνια online σεμιναρίων! Η συγκίνηση και η χαρά που πήραμε εκείνη την ημέρα δεν περιγράφονταν, αφού όχι μόνο συναντηθήκαμε για πρώτη φορά από κοντά με τις νέες γυναίκες των ομάδων μας αλλά και μεταξύ μας! Πιστεύω ότι η ανταλλαγή απόψεων, το μοίρασμα των σκέψεων και των προβληματισμών, οι νέες γνώσεις που αποκομίζεις  και γενικότερα η αλληλεπίδραση με τις νέες γυναίκες του προγράμματος σου προσφέρουν αναπόφευκτα ένα αίσθημα πληρότητας και σε βοηθούν να εξελιχθείς περαιτέρω ως γυναίκα και ως άνθρωπος! Αισθάνομαι ευγνώμων που αποτελώ και εγώ συνδετικό κρίκο του προγράμματος!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News