Κρήτη

Πανελλήνιες 2022: Με μάσκες και φέτος οι μαθητές - Τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Πότε ξεκινούν οι απολυτήριες και οι προαγωγικές εξετάσεις

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη των πανελλαδικών εξετάσεων, με τους μαθητές και τους διδάσκοντες να βρίσκονται επί ποδός για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα δημόσια ελληνικά Πανεπιστήμια. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει περιορίσει τα υγειονομικά μέτρα της πανδημίας, οι φετινές εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν με την υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, θα υπάρξει μεταξύ των θρανίων των υποψηφίων ενάμισι μέτρο απόστασης.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας καθιστά σαφές ποιοι πρέπει να κάνουν ράπιντ τεστ και πώς θα γίνουν οι εξετάσεις των μαθημάτων της Μουσικής και οι εξετάσεις στα ΤΕΦΑΑ.

Στις 3 Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει η “μάχη” των μαθητών του ημερήσιου και εσπερινού Γενικού Λυκείου για μια θέση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας, ενώ στις 2 Ιουνίου θα ξεκινήσει η “μάχη” για τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας. Οι μαθητές πραγματοποιούν τις τελευταίες επαναλήψεις τους, με σκοπό την κάλυψη των κενών, για να εμφανιστούν όσο γίνεται πιο έτοιμοι.

Είναι άξιο αναφοράς πως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται στις 8:30 π.μ., κοινή για τους υποψήφιους ημερήσιων και εσπερινών Λυκείων. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης μέχρι τις 8 π.μ. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες.

Υγειονομικό πρωτόκολλο

Την ίδια στιγμή, το πρωτόκολλο αναφορικά με τα υγειονομικά μέτρα που θα ισχύσουν κατά τη διενέργεια των πανελλαδικών εξετάσεων 2022, καθώς επίσης και κατά την εξέταση των μουσικών μαθημάτων “Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία”, “Μουσική αντίληψη και γνώση” και των πρακτικών δοκιμασιών για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ, ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν εισήγησης της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ο πρόεδρος και τα μέλη των Επιτροπών Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψήφιους γενικών, ειδικών, μουσικών μαθημάτων, που εξετάζονται γραπτά ή προφορικά, μεριμνούν ώστε:

α) Να τηρηθεί απόσταση ενάμισι μέτρου ανάμεσα στους υποψηφίους,

β) Να ισχύσει η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους,

γ) Να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.

Ποιοι πρέπει να κάνουν rapid test

Οι εκπαιδευτικοί και οι διοικητικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί ή νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, και συμμετέχουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στις πανελλαδικές εξετάσεις, υποχρεούνται στη διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test, με δαπάνη τους) μία φορά την εβδομάδα, έως 48 ώρες πριν από την προσέλευσή τους στις εκπαιδευτικές δομές.

Κατά τα λοιπά, πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τον επαρκή φυσικό αερισμό των αιθουσών και για την εξασφάλιση καθαριότητας των εξεταστικών κέντρων-σχολικών μονάδων.

“Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία”

Για τη διεξαγωγή εξέτασης του μαθήματος “Μουσική εκτέλεση και ερμηνεία”:

α) Επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων.

β) Τηρείται απόσταση 3 μέτρων μεταξύ του εξεταζόμενου και των εξεταστών-βαθμολογητών που βρίσκονται πίσω από το παραβάν.

γ) Καθαρίζονται τα μουσικά όργανα με απολυμαντικό υγρό πριν από τη χρήση τους από κάθε υποψήφιο.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες στα ΤΕΦΑΑ

Για τη διεξαγωγή των πρακτικών δοκιμασιών για την εισαγωγή υποψηφίων ΤΕΦΑΑ ισχύει:

α) Ο καθαρισμός με απολυμαντικό υγρό των οργάνων εξέτασης και του βοηθητικού εξοπλισμού πριν τη χρήση τους,

β) Η τήρηση απόστασης ενάμισι μέτρου μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης των υποψηφίων. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν οι σχετικές οδηγίες από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Πότε ξεκινούν

Απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις

Η λήξη των μαθημάτων για τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια έχει οριστεί για τις 20 Μαΐου.

  • Στα Γυμνάσια τα μαθήματα λήγουν στις 30 Μαΐου, οπότε οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα γίνουν από την 1η ως τις 15 Ιουνίου, παράλληλα με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων, αλλά τις ημέρες όπου δε θα βρίσκεται σε εξέλιξη η εθνική διαδικασία για τα ΑΕΙ.
  • Στα Λύκεια, οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις της Γ’ Λυκείου, όπου εξετάζονται 5 μαθήματα, αναμένεται ότι θα γίνουν από τις 23 Μαΐου ως τις 27 του μήνα. Στην Α’ και τη Β’ Λυκείου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνονται σε 8 μαθήματα και θα ολοκληρωθούν από τις 23 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου. Οι εξετάσεις βέβαια, εάν το επιλέξουν κάποια σχολεία, μπορούν να γίνουν και μέρα παρά μέρα σε κάποια μαθήματα, αλλά να επεκταθούν και μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η λήξη των μαθημάτων για τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία ανακοινώθηκε στις 15 Ιουνίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια