Κρήτη

Ηλεκτρικό ρεύμα: Βήμα – βήμα ο υπολογισμός για την επιστροφή των 600 ευρώ

Αναλυτικά παραδείγματα για τα ποσά της επιδότησης - Ποιοι οι δικαιούχοι

Επιδοτήσεις λογαριασμών ρεύματος και επιστροφή αυξήσεων των τιμών της κιλοβατώρας συνολικού ύψους 3,2 δισ. ευρώ, καθώς και πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών με ταυτόχρονη αναστολή λειτουργίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, περιλαμβάνει το κυβερνητικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας.

Βήμα – βήμα ο υπολογισμός για την επιστροφή των 600 ευρώ

Σε λογαριασμό με ρήτρα αναπροσαρμογής 609 ευρώ, το κράτος και η εταιρεία κάνει εκπτώσεις και επιδοτήσεις 242 ευρώ και η αξία του λογαριασμού ρεύματος είναι 358 ευρώ. Συνολικά, λοιπόν, το νοικοκυριό καλείται να πληρώσει 725 ευρώ. Για να υπολογίσει ο καταναλωτής την επιστροφή που θα λάβει για τον συγκεκριμένο λογαριασμό, θα πρέπει να πάρει τη ρήτρα αναπροσαρμογής 609 ευρώ, να αφαιρέσει τις εκπτώσεις και επιδοτήσεις ύψους 242 ευρώ που φτάνει το ποσό της επιβάρυνσης στα 367 ευρώ. Τα 367 ευρώ πολλαπλασιάζονται επί 60% που διαμορφώνει το ποσό της επιστροφής στα 220 ευρώ, που θα κατατεθούν κατευθείαν στον λογαριασμό του δικαιούχο και δεν θα αφαιρεθούν από επόμενο λογαριασμό ρεύματος.

Δικαιούχοι της επιδότησης είναι όσοι καταναλωτές έχουν δει αυξήσεις στους λογαριασμούς των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως Μάιο 2022 που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 30 ευρώ.

Η επιδότηση ξεκινάει από 18 ευρώ και φθάνει έως τα 600 ευρώ. Η επιδότηση αυτή δίνεται σε όσους έχουν εισόδημα έως 45.000 ευρώ και αφορά λογαριασμούς πρώτης κατοικίας.

Για παράδειγμα:

 • Αν η επιβάρυνση είναι 15 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
 • Αν η επιβάρυνση είναι 20 ευρώ δεν θα δοθεί επιδότηση επειδή το ποσόν είναι πολύ μικρό (κάτω από τα 30 ευρώ επιβάρυνση)
 • Αν η επιβάρυνση είναι 30 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 18 ευρώ
 • Αν η επιβάρυνση είναι 50 ευρώ, η επιστροφή του 60% είναι 30 ευρώ
 • Αν η επιβάρυνση είναι 100 εύρω η επιστροφή του 60% θα είναι 60 ευρώ
 • Αν η επιβάρυνση είναι 300 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 180 ευρώ
 • Αν η επιβάρυνση είναι 600 ευρώ η επιστροφή 60% θα είναι 360 ευρώ
 • Αν η επιβάρυνση είναι 1000 ευρώ, η επιστροφή του 60% θα είναι 600 ευρώ
 • Αν η επιβάρυνση είναι 1200 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι 600 ευρώ, αφού (τα 600 ευρώ) είναι το ανώτατο όριο της επιδότησης.
 • Αν η επιβάρυνση είναι 1500 ευρώ η επιστροφή θα είναι πάλι το ανώτατο όριο των 600 ευρώ.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις αναμένεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπαίνοντας στην πλατφόρμα, θα πρέπει να πιστοποιήσουν ή και να διορθώσουν τα στοιχεία για την κατοικία τους, δηλαδή τον αριθμό της παροχής και βέβαια να δηλώσουν, εάν δεν είναι περασμένος στο σύστημα της ΑΑΔΕ, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού (IBAN).

Αφού υποβληθεί η αίτηση, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» πρόγραμμα για τον υπολογισμό του ποσού που δικαιούται ο καθένας με την άντληση στοιχείων από τους παρόχους.

Οι πάροχοι θα αποστέλλουν στην ΑΑΔΕ, το σύνολο των ποσών που αναγράφονται στους λογαριασμούς, που έχουν εκδοθεί από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο, από την ρήτρα αναπροσαρμογής.

Από το συνολικό ποσό θα αφαιρείται η επιδότηση που έχει δοθεί από το κράτος, καθώς και η πιθανή επιδότηση που έχει δοθεί από τον πάροχο.

Αναλυτικά τα μέτρα

Για τον Μάιο και τον Ιούνιο, θα έχουμε επιδότηση του 50% της κατανάλωσης. Για ένα ποσό της τάξεως των 1.200 ευρώ για εκκαθαριστικό λογαριασμό, με την εφαρμογή των μέτρων, ο λογαριασμός αυτός δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. «Οι λογαριασμοί αναμένεται να κυμανθούν στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2021, το πολύ με μια αύξηση 10%», αναφέρουν ειδικοί.

Επιστροφή ως 600 ευρώ: Παραδείγματα

Η ανακούφιση αναμένεται μεγάλη, καθώς για έναν λογαριασμό 1.500 ευρώ στον οποίο η επιδότηση το εξάμηνο Δεκεμβρίου - Μαΐου ήταν 500 ευρώ το κράτος θα επιστρέψει το 60% της επιβάρυνσης των υπόλοιπων 1.000 ευρώ, δηλαδή τα 600 ευρώ.

Αντίστοιχα όμως σε περιπτώσεις που οι λογαριασμοί ανήλθαν στα 3.000 ευρώ και το ποσό της επιδότησης ήταν 1.200 ευρώ, το 60% του υπόλοιπου ποσού αντισοιχεί σε 1.080 ευρώ, ωστόσο και αυτοί οι δικαιούχοι θα λάβουν 600 ευρώ που είναι το ανώτερο ποσό που μπορεί να επιστραφεί.

«Η πολιτεία επιστρέφει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο έως και τον Μάιο. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους συμπολίτες μας με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι παρεμβάσεις:

 • Συνεχίζονται τον Μάιο και τον Ιούνιο οι επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για όλες τις κατοικίες (κύριες και δευτερεύουσες) και για πρώτη φορά καλύπτονται και οι καταναλώσεις άνω των 300 Kwh. Το κόστος θα ανέλθει σε 900 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και το Ειδικό Τέλος 90% στους παραγωγούς ενέργειας.
 • Τον Ιούνιο επιδοτείται το 60% της αύξησης για όλους τους λογαριασμούς ρεύματος που εκδόθηκαν από τον Δεκέμβριο 2021 έως και τον Μάιο 2022 και η οποία δεν έχει καλυφθεί από τις εκπτώσεις. Αφορά στους οικιακούς καταναλωτές για την κύρια κατοικία και για οικογενειακά εισοδήματα έως 45.000 ευρώ. Καλύπτονται το 90% των νοικοκυριών, με την ελάχιστη επιστροφή να ανέρχεται σε 18 ευρώ και την ανώτατη σε 600 ευρώ. Το ποσό θα καταβληθεί (μέσω ειδικής πλατφόρμας) στον τραπεζικό λογαριασμό του καταναλωτή. Σημειώνεται ότι έως τώρα έχουν επιδοτηθεί οι καταναλώσεις για την α' κατοικία με 755 εκατ. ευρώ, ενώ οι καταναλωτές έχουν επωμισθεί επιπλέον κόστος 464 εκατ. ευρώ. Οπότε, το κόστος της παρέμβασης ανέρχεται σε 280 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
 • Συνεχίζεται να επιδοτείται στην πηγή το πετρέλαιο κίνησης (diesel) για τον Μάιο και τον Ιούνιο με 15 λεπτά το λίτρο. Το κόστος ανέρχεται σε 45 εκατ. ευρώ και θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό.
 • Από τον Ιούλιο και έως ένα έτος ενισχύεται οριζόντια ο λογαριασμός εκπτώσεων στο ρεύμα για να σταθεροποιηθεί η τιμή λιανικής. Εισάγεται μηχανισμός απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική. Ταυτόχρονα, θα προσαρμόζεται σε μηνιαία βάση η επιδότηση στη λιανική, προκειμένου οι τιμές να παραμένουν μεσοσταθμικά σταθερές σε συγκεκριμένα επίπεδα, χαμηλότερες από αυτές τους προηγούμενους μήνες και ελαφρά υψηλότερα από τα προ κρίσης επίπεδα. Στόχος είναι, οι τιμές λιανικής να παραμένουν σταθερές σε χαμηλότερα επίπεδα ανεξάρτητα από την τιμή του φυσικού αερίου.

Θα επιδοτηθούν σημαντικά τα οικιακά τιμολόγια, οι καταναλωτές για το σύνολο των κατοικιών τους, όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις (μικρές, μικρομεσαίες, μεγάλες) και οι αγροτικές επιχειρήσεις. Το κόστος αναμένεται να διαμορφωθεί σε 2 δισ. ευρώ για το β' εξάμηνο του έτους. Ο προϋπολογισμός θα καταβάλει 800 εκατ. και το υπόλοιπο θα καλυφθεί από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τον μηχανισμό απορρόφησης των επιπλέον εσόδων των παραγωγών στη χονδρική αγορά ρεύματος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια