Κρήτη: Μπαίνουν στα λιόφυτα οι παγίδες για τον δάκο

Κρήτη
Κρήτη: Μπαίνουν στα λιόφυτα οι παγίδες για τον δάκο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα έτοιμα για τη δακοκτονία φέτος στην Κρήτη - Τα παράπονα των αγροτών

Σε τρεις ημέρες, δηλαδή την ερχόμενη Δευτέρα 16 του μήνα, οι εργολάβοι παγιδοθεσίας είναι υποχρεωμένοι - για τη σωστή διαχείριση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας - να τοποθετήσουν τις παγίδες στα λιόφυτα του νομού Ηρακλείου. Αυτό τονίστηκε ιδιαίτερα χθες σε τηλεδιάσκεψη για τη νέα ελαιοκομική περίοδο, που συγκάλεσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης.

Μάλιστα, μετά πέρας της τηλεδιάσκεψης, τόνισε στο neakriti.gr ότι, αν κρίνουμε από την ανθοφορία που έχουν φέτος οι ελιές στο νησί μας, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε μεγαλύτερη βεντέμα ακόμα και από τη χρονιά του 2020, με την προϋπόθεση βέβαια ότι θα πάνε όλα καλά και ως προς τις κλιματικές συνθήκες.

Στην ευρεία τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των πανεπιστημιακών-ερευνητικών ιδρυμάτων του νησιού που εμπλέκονται με το θέμα, εκπρόσωποι ενώσεων, φορέων και εποπτών που εποπτεύουν το πρόγραμμα δακοκτονίας, ενώ σε υπηρεσιακό επίπεδο ο διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης Κώστας Φωτάκης και από την Π.Ε. Ηρακλείου ο προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Μανόλης Φιλίππου.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν στις υποχρεώσεις των εργολάβων παγιδοθεσίας για τη σωστή διαχείριση-εκτέλεση του φετινού προγράμματος δακοκτονίας. Θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα ανάλογη σύσκεψη με τους εργολάβους-ψεκαστές του προγράμματος.

«Θα δούμε τι γίνεται με τον δάκο»

Μάλιστα, μιλώντας στο neakriti.gr, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης δε θέλησε να αναφερθεί στον αυξημένο δακοπληθυσμό της φετινής χρονιάς, που υπάρχει σύμφωνα με δηλώσεις στην εφημερίδα μας τού γενικού γραμματέα του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, γεωπόνου Γιάννη Σμυρνάκη, «λόγω των πολλών αμάζευτων λιοφύτων»...

«Δεν αμφισβητώ τίποτα... Αλλά θα περιμένουμε την παγιδοθέτηση ώστε να έχουμε τις πρώτες πληροφορίες», όπως λέει ο Νίκος Συριγωνάκης.

Εξάλλου, όπως μας μετέφερε ο ίδιος, ενώ ο προϋπολογισμός βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί είναι συγκεκριμένος, οι εργολάβοι παγιδοθεσίας ζήτησαν κάποια έξτρα χρήματα λόγω της αύξησης των καυσίμων. «Οι άνθρωποι έχουν δίκιο. Θα δούμε λοιπόν αν μπορούμε και πώς μπορούμε να καλύψουμε αυτή τη διαφορά...».

Επίσης, ο Νίκος Συριγωνάκης επισήμανε ότι «στη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επιστήσαμε την προσοχή και τονίσαμε την ανάγκη να κάνουμε ανάλογες συνεδριάσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα...».

Αυτό, όπως είπε, έχει να κάνει με την ξεκάθαρη εικόνα της ανθοφορίας στο νησί. «Η ανθοφορία, όπως τη βλέπω εγώ που γυρνάω στα λιόφυτα, προοιωνίζεται μια λαμπρή ελαιοκομική περίοδο, αν φυσικά πάει καλά ο καιρός και “δέσει” όλος αυτός ο ανθός. Αν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε μια βεντέμα πιο καλή κι από του 2020», λέει χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.

Τα παράπονα των αγροτών

Στο μεταξύ, πολλά παράπονα έφταναν στα γραφεία της εφημερίδας μας για συγκεκριμένους εργολάβους παγιδοθεσίας τα προηγούμενα χρόνια. Ιδιαίτερα κατά την καταστροφική χρονιά του 2019, που είχαμε και την πρωτόγνωρη καταστροφή από δάκο και γλοιοσπόριο, υπήρχαν πολλά παράπονα από ελαιοπαραγωγούς, που έβλεπαν διάφορα “στραβά” στις παγίδες που είχαν τοποθετηθεί στα λιόφυτα της περιοχής τους, γεγονός που είχε φυσικά σχέση και με την καταστροφική εκείνη χρονιά. «Γι’ αυτό επιστήσαμε την προσοχή στους εργολάβους. Πάντως, πέρυσι δεν είχαμε ιδιαίτερα πολλά παράπονα και καταγγελίες. Πρόπερσι είχαμε ακόμα πιο πολλά. Πέρυσι βέβαια η χρονιά δεν ήταν και η καλύτερη. Υπήρχανε πολλές περιοχές που είχανε πολύ χαμηλό ποσοστό καρπόδεσης. Και δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Αλλά φέτος περιμένουμε μια καλή χρονιά. Και συνεπώς θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί», σύμφωνα με τον ίδιο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Συριγωνάκη, δε θα χρειαστεί περισσότερος κόσμος στους παγιδοθέτες. «Είτε είναι καλή η χρονιά είτε όχι, ο αριθμός τους ορίζεται από τον διαγωνισμό που είχε γίνει πριν από τρία χρόνια και συνεπώς δεν υπάρχουν αλλαγές», όπως τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου.

Ένα φάρμακο φέτος

Φιλικό προς το περιβάλλον...

Εξάλλου, για τα φάρμακα, ο Νίκος Συριγωνάκης λέει ότι «υπάρχει η απόφαση χρησιμοποίησης μόνο ενός φαρμάκου, στη λογική πως αυτό είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Αυτό είναι κατά κάποιον τρόπο ένα αρνητικό στην όλη υπόθεση. Πάντως, υπάρχει επάρκεια. Θα γίνει μέχρι το τέλος του μήνα άλλη μία τηλεδιάσκεψη, αυτή τη φορά με τους ψεκαστές, για να συζητήσουμε τα θέματα των φαρμάκων. Αλλά ήδη είναι και ένας άλλος διαγωνισμός στον “αέρα”, για να πάρουμε μεγαλύτερες ποσότητες»...

Ως προς το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των ψεκασμών, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου εξηγεί: «Θα περιμένουμε να έχουμε τα αποτελέσματα της παγιδοθέτησης. Να υπάρξει η καρπόδεση. Να είναι το μέγεθος τέτοιο που να μπορεί να κάνει ζημιά ο δάκος. Και βέβαια, να υπάρχει δάκος...».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News