Παλίγκρεμνος: Επένδυση «απειλεί» το τοπόσημο του Πλακιά (βίντεο)

Κρήτη
Παλίγκρεμνος: Επένδυση «απειλεί» το τοπόσημο του Πλακιά (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περιβαλλοντικό «έγκλημα» με τις ευλογίες της πολιτείας

Τα επαναλαμβανόμενα λάθη του δήμου Αγίου Βασιλείου που δεν έθεσε όρια δόμησης, αλλά και η συστηματική αδιαφορία της πολιτείας να προστατεύσει ένα ιστορικό μνημείο της φύσης, οδηγούν στο σημείο «μηδέν» την υπόθεση του Παλίγκρεμνου στα νότια του Ρεθύμνου, καθώς η περιοχή «απειλείται» από μία μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση που θα αλλοιώσει το τοπόσημο του Πλακιά. 

Σήμερα που η δημοτική αρχή επιχειρεί να «φρενάρει» -μέσω της δικαστικής οδού- το έργο της κατασκευής ενός υπόσκαφου ξενοδοχείου στον Παλίγκρεμνο, εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων του νησιού μιλούν για το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «εγκλήματος» στον Πλακιά, το οποίο όμως θα είχε αποφευχθεί εάν ο δήμος είχε βγάλει έγκαιρα από τα συρτάρια του το επίμαχο πολεοδομικό σχέδιο.

Η ιστορία του Παλίγκρεμνου ξεκινά πολύ πριν από το 2019, μιας και όλες οι μελέτες που έγιναν πριν από τουλάχιστον 4 δεκαετίες για να κηρυχθεί προστατευόμενο τοπίο-μνημείο, έπεσαν στο κενό, με συνέπεια σήμερα, όλοι να περιμένουν έστω και στο «και 5» μια υπουργική απόφαση για να «φρενάρει» προσωρινά το «έγκλημα».

Δεν είναι τυχαίο πως ενώ οι επιστημονικοί φορείς του Ρεθύμνου γνωμοδότησαν αρνητικά για την επένδυση -που θα «πληγώσει» βάναυσα τον τεράστιο κατακόρυφο βράχο με το ιδιαίτερο γεωλογικό ενδιαφέρον- το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο είπε «ΝΑΙ» στο έργο. Η ευθύνη που βαρύνει την πρώην δημοτική αρχή Φοίνικα, αλλά και την παρούσα του Αγίου Βασιλείου είναι μεγάλη, καθώς υπό τις πιέσεις κάποιων ιδιοκτητών γης, το Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτών Πόλεων (ΣΧΟΟΑΠ) της περιοχής παραμένει «κλειδωμένο» στα δημοτικά συρτάρια. 

Βαρύνουσας σημασίας αν και αγνοήθηκε, είναι και η μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του πανεπιστημίου Κρήτης, βάσει της οποίας, πέρα από την αλλοίωση του μνημείου, ελλοχεύουν κίνδυνοι και για την ίδια την επένδυση μιας και το γεωλογικό ρήγμα του Παλίγκρεμνου συνδέεται με το ρήγμα των Σελλίων.

Στο εξής ο δρόμος θα είναι ανηφορικός, καθώς πέρα από το αποτέλεσμα των ασφαλιστικών μέτρων, ο αγώνας εκτείνεται σε τρία «μέτωπα» και περιλαμβάνει προσφυγές για την ακύρωση της οικοδομικής άδειας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Διοικητικό Εφετείο, ενώ θα γίνει κρούση και στον ίδιο τον Κώστα Σκρέκα για την έκδοση υπουργικής απόφασης. 

Σε κάθε περίπτωση οριστική λύση στο δαιδαλώδες πρόβλημα θα δώσει η ψήφιση με κάθε πολιτικό κόστος ΣΧΟΟΑΠ, που θα «νοικοκυρεύει» το οικιστικό «γίγνεσθαι» της περιοχής.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News