Νήσος Χρυσή: Μήνυση του Δημάρχου Ιεράπετρας κατά του Καλούστ Παραγκαμιάν

Κρήτη
Νήσος Χρυσή: Μήνυση του Δημάρχου Ιεράπετρας κατά του Καλούστ Παραγκαμιάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μήνυση κατέθεσε το πρωί της Παρασκευής 13 Μαΐου ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας κατά του Συντονιστή της Επιτροπής που έχει αναλάβει το σχέδιο δράσης για τη νήσο Χρυσή, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν για συκοφαντική δυσφήμιση

Μήνυση κατέθεσε το  πρωί  της Παρασκευής 13 Μαΐου ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης στο Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας κατά του Συντονιστή της Επιτροπής που έχει αναλάβει το σχέδιο δράσης για τη νήσο Χρυσή, κ. Καλούστ Παραγκαμιάν   για   συκοφαντική   δυσφήμιση,   ψευδείς   δημόσιες κατηγορίες και προσωπικές ύβρεις.

Ο κ. Καλούστ Παραγκαμιάν στην προσωπική του σελίδα στα μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης την περασμένη Πέμπτη είχε γράψει:

«Λέει αυτά που λέει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας. Του απαντώ λοιπόν για πολλοστή φορά ότι όσο είμαι συντονιστής της επιτροπής του σχεδίου δράσης για τη νήσο Χρυσή, η μπίζνα τέλος.  Δεν ξέρω αν το καταλαβαίνεις Δήμαρχε. Τέλος.

Όσους και όσο υψηλά ιστάμενους στην κυβέρνηση έχεις γνωστούς, το ίδιο μου κάνει. Όσους εάν επηρεάζεις στη διοίκηση, το ίδιο μου κάνει. Όποια οικονομικά συμφέροντα συμμερίζεσαι για δικούς σου λόγους, το ίδιο μου κάνει.

Άλλωστε, γνωρίζοντας πολύ καλά την βρωμιά που ανέδυε η διαχείριση του νησιού επί δεκαετίες, και όντας σίγουρος για τις αντιδράσεις και τις πιέσεις, το πρώτο που έκανα όταν δέχτηκα τη θέση του συντονιστή της επιτροπής, ήταν να γράψω μια επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επιστολή είναι έτοιμη να αποσταλεί ανά πάσα στιγμή. Δεν θα αποσταλεί μόνο όσο τηρείται η νομοθεσία.

Να σου το ξαναπώ, δήμαρχε και πρέπει να συμμετάσχει η Δημοτική Αρχή: η μπίζνα τελείωσε, το νησί είναι προστατευόμενη περιοχή.

EDIT: Στις απειλές είμαι μαθημένος (το ίδιο και η οικογένειά μου) ξεφτίλες».

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας για την απόφαση του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη γράφει:

«Μου είναι μία άκρως δυσάρεστη διαδικασία και πρωτόγνωρη για μένα καθώς σε όλη την πολύχρονη διαδρομή μου στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχω φτάσει ποτέ ξανά στο σημείο να αναγκαστώ να προβώ σε τόσο ακραία μέτρα.» αναφέρει ο κ. Καλαντζάκης

«Ο κ. Παραγκαμιάν χωρίς στοιχεία, χωρίς να βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και   δίχως   καν   να   γνωρίζει   τον   τρόπο   που   εργάζομαι   και   τις   αρχές   μου   ως άνθρωπο εξαπολύει ύβρεις και συκοφαντίες που με προσβάλλουν ασύστολα και θίγουν   την   υπόληψη   μου,   την   ηθική   μου   υπόσταση   και   την   ακεραιότητα  του χαρακτήρα μου.

Παρότι   δε   μου   αρέσει   να   φτάνω   σε   δικαστική   αντιπαράθεση   δεν   μπορώ  να επιτρέψω  να   συνεχιστεί  αυτή η  επίθεση   και  η   απαράδεκτη   φρασεολογία  κατά εμού και των συνεργατών μου και το μόνο που επιθυμώ είναι να συνεχίσω να υπηρετώ   τους   δημότες   της   Ιεράπετρας   από   το   αξίωμα   του   Δημάρχου ανεπηρέαστος και απερίσπαστος.

Θα ακολουθήσει και αγωγή κατά του κ. Παραγκαμιάν προκειμένου να αποφανθεί η   δικαιοσύνη   για   το   λόγο   της   συμπεριφοράς   του   και   να   αποκαλυφθούν οι αληθινές προθέσεις του.»

Εξηγήσεις από το μέλος της Επιτροπής για τη Χρυσή κ. Παύλο Δασκαλάκη

Ο Παύλος Εμμ. Δασκαλάκης,  εκπαιδευτικός και  μέλος της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Χρυσή που  ήταν Υπεύθυνος Λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας με μια δημόσια τοποθέτηση του στον Τύπο προσπαθεί να δώσει εξηγήσεις και δίνει απαντήσεις σε φήμες που κυκλοφορούν στην Ιεράπετρα για το μείζον θέμα της Χρυσής. 

«Αυτές τις μέρες διαδίδονται κάποιες φήμες στην Ιεράπετρα, που κατά την γνώμη μου, παραπληροφορούν  τους συμπολίτες μας, εσκεμμένα. Η πρώτη είναι, ότι στις 15 Μαΐου θα ανασταλεί η εφαρμογή της απόφασης,  της αποκεντρωμένης διοίκησης Κρήτης, περί μη αποβίβασης για την φετινή σεζόν των επισκεπτών της Χρυσής.

Η απόφαση αυτή, για όσους δεν γνωρίζουν, πάρθηκε σε συνέχεια της σχεδόν ομόφωνης απόφασης (6-1) της Επιτροπής Παρακολούθησης και Εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης για την Χρυσή.

Στην 7μελή επιτροπή, συμμετέχουν 4 πολίτες από την Ιεράπετρα εκπροσωπώντας συγκεκριμένους φορείς.  Η εν λόγω απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, νομικά μπορεί να ανασταλεί μόνο με απόφαση του ΣτΕ (Συμβούλιο Επικρατείας), στο οποίο ορθώς προσέφυγε ο Δήμος  Ιεράπετρας. Ο Δήμος Ιεράπετρας αλλά και ο κ. Χηνόπουλος ως πλοιοκτήτης, έχουν  καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να αναστείλει την απόφαση μέχρι την  εκδίκασή της από το ΣτΕ.

Το Σχέδιο Δράσης  για την Χρυσή, περιέχει 9 άξονες και 22 δράσεις που αναλαμβάνουν να υλοποιήσουν, η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου,  υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης  Διοίκησης Κρήτης, ο Δήμος Ιεράπετρας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Κάθε άξονας και δράση έχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό.  Αυτό το Σχέδιο, έχει δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ)  και είναι κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ).

Τι σημαίνει κοινή υπουργική απόφαση; Ότι την έχουν υπογράψει περισσότεροι του ενός υπουργοί, εν προκειμένω ο  κ. Σκυλακάκης Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και ο κ. Αμυράς Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Συνεπώς, για οποιαδήποτε «άνωθεν» παρέμβαση στην δράση και στις αποφάσεις της επιτροπής, έμμεσα ή άμεσα,  χρειάζονται να συναινέσουν δύο υπουργεία. 

Αν ανασταλεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης περί μη αποβίβασης στη Χρυσή, είναι εμφανής παρέμβαση και στην λειτουργία της Επιτροπής και στο έργο της.

Να σημειώσω, ότι το Σχέδιο Δράσης της Χρυσής, είναι ένα πιλοτικό σχέδιο που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στη Χρυσή και το οποίο στη συνέχεια, μέσω των φορέων διαχείρισης που ιδρύθηκαν και θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους εντός του έτους, θα εφαρμοστεί με τοπικές προσαρμογές σε όλες τις προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας.  

Οι περισσότεροι επαγγελματίες , κυρίως όσοι διαθέτουν μικρά σκάφη, ξεκίνησαν να εκτελούν τις εκδρομές τους προς Χρυσή, όπως έκαναν χρόνια τώρα, μη  αποβιβάζοντας τους επισκέπτες. Αυτού του είδους η επισκεψιμότητα είναι και η πιο βιώσιμη και σωστή για την Χρυσή. Οι επισκέπτες καλύπτουν όλες τους τις ανάγκες στα σκάφη που τους μεταφέρουν.

Έχουν βοηθούς για την ασφάλειά τους τα πληρώματα των σκαφών, φαγητό και νερό στο σκάφος, τουαλέτες στο σκάφος, δραστηριότητες από το σκάφος (ψάρεμα, κολύμπι με μάσκες για να θαυμάσουν τον υπέροχο βυθό της Χρυσής, μπάνιο και ηλιοθεραπεία στις ακτές). Λόγω της προσωρινής απαγόρευσης , δεν θα εισέρχονται οι  λουόμενοι στα ενδότερα της Χρυσής.

Την φετινή σεζόν, θα δημιουργηθούν και θα σημανθούν κάποιες διαδρομές μέσω των οποίων ο επισκέπτης θα μπορεί να μπαίνει και στα ενδότερα του νησιού όταν αυτό επιτραπεί, ενώ θα περιφραχτεί και ένα μεγάλο τμήμα  του οικοσυστήματος των κέδρων που έχουν σοβαρό πρόβλημα ξήρανσης», αναφέρει ο κ Παύλος Δασκαλάκης.   

Οι προβλέψεις του στη συνέχεια είναι πάρα πολύ θετικές και αισιόδοξες για τον τουρισμό των επόμενων χρόνων.

«Τα επόμενα χρόνια θα δούμε να αυξάνονται τα μικρά σκάφη, να αυξάνεται αυτού του είδους η επισκεψιμότητα και έτσι θα δημιουργηθούν  περισσότερα έσοδα στους επιχειρηματίες και φυσικά θα δημιουργείται και σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική κοινωνία, γεγονός που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα με τον μαζικό τουρισμό.

Μια δεύτερη φήμη που κυκλοφορεί, αυτές τις ημέρες είναι και το ότι τουριστικά γραφεία ζητούν από τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, μείωση των τιμών ανά διανυκτέρευση, διότι άλλαξε το καθεστώς επισκεψιμότητας στη Χρυσή. 

Η φήμη αυτή είδε πρώτα το φως της δημοσιότητας στο περίφημο Facebook από συγκεκριμένο άνθρωπο, ο οποίος καλλιεργώντας αυτή τη φήμη, θέλει να δημιουργήσει μια δεδομένη κατάσταση προς όφελός του.

Απορώ πως τέτοιες φήμες, εις βάρος της περιοχής μας, υιοθετήθηκαν χωρίς δεύτερη σκέψη από έναν και μοναδικό ευτυχώς, δημοσιογράφο  ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης μας και την ανέφερε.

Τέτοιου είδους φήμες, χωρίς τεκμήρια και χωρίς καμία απόδειξη, διαδίδονται για να τρομοκρατήσουν τους συμπολίτες μας και να τους πείσουν ότι ήλθε η καταστροφή για την Ιεράπετρα και ότι η Ιεράπετρα θα πέσει σε οικονομικό μαρασμό φέτος, με την εφαρμογή της μη αποβίβασης στη Χρυσή.

Σε πρόσφατη δήλωσή του στη «Νέα Κρήτη»,  ο Πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ιεράπετρας και  Νοτιοανατολικής Κρήτης κ. Γ. Βαρδάκης, αποσύνθεσε την επαίσχυντη αυτή φήμη:

«Οι τιμές που πουλήθηκαν τα φετινά πακέτα διακοπών στην Ιεράπετρα, δεν έχουν επηρεαστεί από τις εξελίξεις στο θέμα της νήσου Χρυσής . Το σίγουρο είναι  ότι η Χρυσή αποτελεί μια διαρκή  ζωντανή διαφήμιση για την Ιεράπετρα και ολόκληρη την Κρήτη και οι τουρίστες τη βλέπουν όπως το Φαράγγι της Σαμαριάς ή την Κνωσσό».

Συνεπώς η φήμη αυτή διαδόθηκε μόνο και μόνο είναι για να παραπληροφορήσει την κοινή γνώμη της περιοχής μας.

Αφησα τελευταίο μια πολύ ελπιδοφόρα διαπίστωση.  Πριν λίγες μέρες, ένα μεσημέρι καθημερινής μέρας επισκέφθηκα με έναν φίλο μου,  βραβευμένη για την μαγειρική της, ταβέρνα στο Χριστό.

Είχε πάρα πολλούς θαμώνες. Γεμάτος έκπληξη αναρωτήθηκα πώς γίνεται μια καθημερινή μέρα και μάλιστα μεσημέρι, τόσος κόσμος να βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή. Η έκπληξή μου ήταν ακόμη μεγαλύτερη όταν πληροφορήθηκα ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι επισκέπτες της Ιεράπετρας και διαμένουν σε 5άστερα ξενοδοχεία της πόλης μας. 

Λόγω του ότι η εκδρομή στη Χρυσή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, με τα μεγάλα σκάφη, συμμετέχουν σε εκδρομές που διοργανώνουν τα ξενοδοχεία στην ορεινή Ιεράπετρα.

Ένας ολόκληρος κόσμος που δεν θα γνώριζε τις ομορφιές του δήμου μας, του δίνεται τώρα η ευκαιρία να το κάνει. Εκδρομές προς τα δυτικά χωριά, Χριστός-Σελάκανο, Μάλλες, Ανατολή, Καλαμαύκα, Μύρτος για απογευματινό καφέ αλλά και προς τα ανατολικά χωριά : Ορεινό, Σταυροχώρι, Αγιος Στεφανος, Πεύκοι και Μακρύ Γιαλός για απογευματινό καφέ.

 Δεκάδες φυσικά τοπία , πανέμορφα χωριά, γνήσιοι άνθρωποι, δάση, φαράγγια, καταρράκτες, αρχαιολογικοί χώροι, παλιές εκκλησιές, ελαιοτριβεία και υπεραιωνόβιες ελιές, για πρώτη φορά συναντώνται με ανθρώπους που ποτέ δεν θα βρίσκονταν κοντά τους και ποτέ δεν θα ανακάλυπταν την ομορφιά τους.

Η άλλη Ιεράπετρα αποκαλύπτεται, με όλη της την ομορφιά και το μεγαλείο της. Τώρα είναι η ευκαιρία της. Η Ιεράπετρα τα τελευταία χρόνια εκτός από τον οικονομικό πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής, ραγδαία αναπτύσσει και τον τριτογενή της τομέα, αυτόν του τουρισμού.

Τα εξαιρετικά ξενοδοχεία που διαθέτει ο δήμος μας, που στα τελευταία χρόνια προστίθενται όλο και περισσότερα, τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που αναβαθμίζονται και αυτά προσθέτοντας μερικές ακόμη χιλιάδες κρεβάτια στην τουριστική υποδομή της περιοχής μας, κάνουν την Ιεράπετρα έναν ελκυστικό προορισμό.

Διαθέτει, παραλίες από τις καλύτερες της Κρήτης, εξαιρετικό φαγητό, φυσικό περιβάλλον (πολλοί δεν γνωρίζουν ότι ο δήμος Ιεράπετρας είναι ο μεγαλύτερος σε δασοκάλυψη δήμος της Κρήτης), φιλόξενους ανθρώπους, μουσική παράδοση, δεκάδες αρχαιολογικούς χώρους.

Αυτή η Ιεράπετρα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, στέκεται σε δύο ισχυρούς πυλώνες. Στον πρωτογενή της με τα κηπευτικά της και στον τριτογενή της με τον τουρισμό. Αρκεί φυσικά και οι δύο πυλώνες να αναπτύσσονται βιώσιμα, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και του σεβασμού του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος», καταλήγει στην τοποθέτηση του ο κ Παύλος  Δασκαλάκης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News