Δήμος Γόρτυνας: Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης

Κρήτη
Δήμος Γόρτυνας: Έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επεισοδιακό Δημοτικό Συμβούλιο με αποχώρηση παρατάξεων της αντιπολίτευσης και «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων με σκληρές αντεγκλήσεις

Μπορεί από οικονομικής πλευράς να έχει επέλθει πλέον η ηρεμία στον Δήμο Γόρτυνας, καθώς μετά από μια 8ετία βγήκε από το... μνημόνιο και το ειδικό καθεστώς επιτήρησης, ωστόσο από πολιτικής πλευράς μοιάζει μάλλον αδύνατο να επέλθει ηρεμία!

Τις προάλλες, συμπολίτευση και αντιπολίτευση έγιναν ξανά «μαλλιά-κουβάρια» στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ μετά την εκρηκτική συνεδρίαση, που πήρε επεισοδιακή τροπή με την αποχώρηση παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ακολούθησε ένας «χαρτοπόλεμος» ανακοινώσεων με σκληρά λόγια και χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κοινή, πολύ σκληρή ανακοίνωσή τους οι δύο παρατάξεις, με επικεφαλής τους Νίκο Σχοιναράκη και Σταύρο Ξυλούρη, και ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι εκτόξευσαν ένα δριμύ «κατηγορώ» κατά της δημοτικής Αρχής, αλλά και κατά του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Θανάση Δεσδενάκη, στην οποία καταγγέλλουν από την πλευρά τους φαινόμενα και τακτικές λαϊκισμού, πολιτικού τραμπουκισμού και καταστρατήγησης της δημοκρατίας.

Σε ιδιαίτερα αιχμηρό ύφος ήρθε η απάντηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, ο οποίος σε δική του ανακοίνωση αντικρούει πλήρως τις «βολές» των δύο παρατάξεων, ξεκαθαρίζει ότι εφάρμοσε τον κανονισμό λειτουργίας του Συμβουλίου και μάλιστα με ελαστική διάθεση απέναντι στις δύο αυτές παρατάξεις, ενώ κάνει λόγο για προσπάθεια σπίλωσής του για μικροπολιτικούς λόγους και συμφέροντα.

Το «κατηγορώ» της αντιπολίτευσης

«Με αφορμή τα όσα έλαβαν χώρα κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας τη Δευτέρα 09/05/2022 και κατά τη διάρκεια του προσυμφωνηθέντος μισάωρου για την υποβολή ερωτημάτων από τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης προς τον δήμαρχο Γόρτυνας κ. Λευτέρη Κοκολάκη, θα θέλαμε με την παρούσα επιστολή μας να καταγγείλουμε τα όσα διαδραματίστηκαν και στάθηκαν αφορμή για την αποχώρηση των παρατάξεων της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η συνεδρίαση.

Με αφορμή τα όσα συνέβησαν καταγγέλλουμε:

Πρώτον, την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη στάση και συμπεριφορά του νέου προέδρου του Δ.Σ. Γόρτυνας, Θανάση Δεσδενάκη, ο οποίος είτε αγνοεί παντελώς τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ή εντέχνως και σκοπίμως τον παραβιάζει κατάφωρα, για να εξυπηρετήσει συμφέροντα και μικροπολιτικές σκοπιμότητες που εκπορεύονται από τον δήμαρχο Γόρτυνας και το περιβάλλον του.

Συγκεκριμένα, η στάση και η συμπεριφορά του προέδρου είναι μεροληπτική εις βάρος των αρχηγών της μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, Νίκου Σχοιναράκη και Σταύρου Ξυλούρη, των οποίων αφαιρεί τον λόγο κατά βούληση και δεν τους παρέχει το δικαίωμα δευτερολογίας, όταν αναφέρεται το όνομά τους επί προσωπικού ζητήματος, προβαίνοντας μάλιστα και σε σχολιασμούς που δε συνάδουν με το αξίωμα και τη θέση που κατέχει.

Ειδικότερα, στην τελευταία συνεδρίαση ο πρόεδρος κ. Δεσδενάκης, απευθυνόμενος στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικόλαο Σχοιναράκη και ενώ ο τελευταίος απαντούσε σε σχετικό υπαινιγμό του δημάρχου Λευτέρη Κοκολάκη, ότι με τα όσα λέει διαβάλει και εκθέτει τη δημοτική Αρχή αναφορικά με τον τρόπο εκτέλεσης της προμήθειας για τα ασφαλτικά, του αφαίρεσε αδικαιολόγητα τον λόγο, προβαίνοντας μάλιστα και σε ανεπίτρεπτους, απαξιωτικούς και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς για τη στάση και τη συμπεριφορά τού αρχηγού της μείζονος αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, στο “ξέσπασμα” οργής και στις ύβρεις “πεζοδρομίου” του κ. Σαβουιδάκη, που δεν ακούγονται ούτε στα γήπεδα, ο πρόεδρος επέδειξε επιλεκτική ακοή, επιδεικνύοντας αδικαιολόγητη ανοχή τη στιγμή που θα έπρεπε να αποβάλει από την αίθουσα της συνεδρίασης τον συγκεκριμένο δημοτικό σύμβουλο και να επαναφέρει την τάξη και την ομαλότητα στο Συμβούλιο.

Δεύτερον, την απαράδεκτη και προσβλητική στάση και συμπεριφορά του δημοτικού συμβούλου και πρώην αντιδημάρχου Αγίας Βαρβάρας, Θοδωρή Σαβουιδάκη, ο οποίος και ενώ τον λόγο είχε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νικόλαος Σχοιναράκης, τον διέκοψε, του επιτέθηκε φραστικά με ειρωνικούς και άκρως προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, όρθιος από τη θέση του και εν συνεχεία κινούμενος απειλητικά με οργή προς το μέρος του, έτοιμος να χειροδικήσει. Χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων, απετράπησαν τα χειρότερα, ωστόσο η συμπεριφορά τού κ. Σαβουιδάκη, η οποία δυναμίτισε την ατμόσφαιρα και οδήγησε στη διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου και συνεπακόλουθα στην αποχώρηση των παρατάξεων μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας και των ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων, κρίνεται αντιδημοκρατική και είναι καταδικαστέα», αναφέρουν στην κοινή επιστολή τους οι δύο παρατάξεις των κ.κ. Σχοιναράκη και Ξυλούρη και καταλήγουν:

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τα γεγονότα που συνέβησαν, τα οποία βρίσκονται καταγεγραμμένα στις κάμερες και στα πρακτικά της Γραμματείας του Δημοτικού Συμβουλίου, και που μας οδήγησαν στην αποχώρηση από την αίθουσα και στη διακοπή του Δημοτικού Συμβουλίου.

Πρόκειται για περιστατικά που δεν τιμούν κανέναν, αλλά πρωτίστως η ευθύνη βαραίνει τον πρόεδρο της έδρας, ο οποίος όχι μόνον δεν προστάτεψε τον θιγόμενο αρχηγό της μείζονος αντιπολίτευσης, όχι μόνο δεν ενήργησε προλαμβάνοντας το συμβάν, αλλά ούτε καν το καταδίκασε, ως όφειλε, δείχνοντας πρωτοφανή ανοχή στην εκδήλωση φαινομένων λαϊκισμού και τραμπουκισμού.

Για πρώτη και τελευταία φορά κάνουμε δημόσια επίκληση στην επαναφορά της νομιμότητας και στην πιστή τήρηση του κανονισμού λειτουργίας των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε κάθε άλλη παρόμοια περίπτωση επιφυλασσόμαστε για προσφυγή στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης και στα αρμόδια όργανα, για την προάσπιση της ομαλής και σύννομης διεξαγωγής των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου».

Η απάντηση του Θανάση Δεσδενάκη

«Εμπρηστικές και προσβλητικές τοποθετήσεις»

«Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, στις 9/5/2022, ο κ. Σχοιναράκης, κατά την προσφιλή τακτική του, προκάλεσε ακόμα ένα επεισόδιο, με τις εμπρηστικές και προσβλητικές τοποθετήσεις του και την ασέβεια που επέδειξε προς τον δήμαρχο, τους επικεφαλής όλων των δημοτικών παρατάξεων και όλους τους δημοτικούς συμβούλους, μονοπωλώντας τον διαθέσιμο χρόνο για υποβολή ερωτημάτων και στερώντας σε οποιονδήποτε άλλο τη δυνατότητα να πάρει τον λόγο, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Όπως προκύπτει και από τα πρακτικά της συνεδρίασης, οι τοποθετήσεις τού κ. Σχοιναράκη κάλυψαν περισσότερο από το 50% του ημιώρου που έχουν στη διάθεσή τους όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι δημοτικοί σύμβουλοι και οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων για τις τοποθετήσεις τους. Ωστόσο, φαίνεται ότι όλος αυτός ο (επιπλέον του προβλεπόμενου) χρόνος, τον οποίο του παραχώρησα ως πρόεδρος, εξαντλώντας κάθε περιθώριο ανοχής, δεν του ήταν αρκετός. Ζητώ συγνώμη από τον κ. Σχοιναράκη, που δεν του επέτρεψα να μιλήσει μόνο εκείνος επί 30 λεπτά, όπως προφανώς επιθυμούσε, αλλά τον ενημερώνω ότι ο Κανονισμός τον οποίο επικαλείται δεν προβλέπει κάτι τέτοιο ειδικά για την περίπτωσή του...

Ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, αμέσως μετά την ένταση που προκλήθηκε, προχώρησα στη διακοπή της συνεδρίασης και κατέβαλλα κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξομάλυνση της κατάστασης. Παρά το γεγονός ότι, με τις ενέργειές μου, βρέθηκε τρόπος προκειμένου να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις, να αποκατασταθεί η τάξη και να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή της συνεδρίασης με τη συμμετοχή όλων των δημοτικών συμβούλων, μερίδα της αντιπολίτευσης επέλεξε να αποχωρήσει από την αίθουσα.

Σε όλο αυτό το διάστημα, δεν υπήρξε ούτε μία προσβλητική αναφορά, ούτε ένας χαρακτηρισμός από εμένα προς τον κ. Σχοιναράκη ή άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου. Δεν υπήρξε, επίσης, καμία απειλή ή απόπειρα χειροδικίας προς το πρόσωπό του από άλλον δημοτικό σύμβουλο, παρά μόνο μία έντονη και καταδικαστέα λεκτική αντιπαράθεση και είναι πραγματικά θλιβερό ένας επικεφαλής παράταξης να πέφτει τόσο χαμηλά, απλώς και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις» ήταν η αιχμηρή απάντηση του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γόρτυνας, Θανάση Δεσδενάκη, που καταλήγει: «Επειδή η ανοχή και η υπομονή έχουν και τα όριά τους, ενημερώνω τον κ. Σχοιναράκη ότι στο εξής δεν πρόκειται να παρεκκλίνω ούτε στο ελάχιστο απ’ όσα προβλέπει ο Κανονισμός Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι όλοι οι επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι θα τοποθετούνται για όσο χρόνο τους αναλογεί και με όποια σειρά προβλέπεται.

Επισημαίνω, τέλος, στον κ. Σχοιναράκη ότι ο δρόμος των καταγγελιών προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση - που είναι και ο μόνος που γνωρίζει - είναι ανοικτός. Από την πλευρά μου, ωστόσο, ξεκαθαρίζω ότι δεν πρόκειται να ανεχθώ καμία απόπειρα συκοφάντησης ή σπίλωσής μου για μικροπολιτικούς σκοπούς, και ενημερώνω όσους επιχειρήσουν κάτι τέτοιο ότι θα λάβουν την ανάλογη απάντηση».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News