Πληθωρισμός: Επέστρεψαν τα «τεφτέρια» στην Κρήτη - Αγώνας επιβίωσης για πολίτες κι επιχειρήσεις (εικόνες, βίντεο)

Κρήτη
Πληθωρισμός: Επέστρεψαν τα «τεφτέρια» στην Κρήτη - Αγώνας επιβίωσης για πολίτες κι επιχειρήσεις (εικόνες, βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ το 61% των πολιτών έχει μειώσει τις αγορές σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείου - Δεν διαφαίνεται τέλος στο ανοδικό σπιράλ ακρίβειας, με τους πολίτες να είναι στα όρια των αντοχών τους

  • «Καίει» το «καλάθι της νοικοκυράς»
  • Η νέα αύξηση του πληθωρισμού τον Απρίλιο «γονάτισε» τα νοικοκυριά
  • Αντιμέτωποι με ένα πρωτοφανές αδιέξοδο οι καταναλωτές
  • «Καπέλο» 2,1% τον Απρίλιο στα αγαθά πρώτης ανάγκης
  • Με το «Τεφτέρι» στο χέρι οι ιδιοκτήτες των μικρών παντοπωλείων

Χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιδίδονται σε ασκήσεις υπομονής και αντοχής διαρκείας, στο ανεξάντλητο όπως φαίνεται κύμα ακρίβειας. Μετά το ποσοστό ρεκόρ που έγραψε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, οι οικονομίες που μόλις εξέρχονταν από την υγειονομική κρίση, καλούνται να τοποθετηθούν στις πληθωριστικές πιέσεις, μέσω της περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων, αλλά και των τιμών της ενέργειας και ενός νέου κύματος ανατιμήσεων με μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα, κυρίως στην αλυσίδα προσφοράς τροφίμων.

Όπως φαίνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι πολίτες καλούνται να διαχειριστούν μια αρκετά δύσκολη συνθήκη, με τις συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στην ενέργεια, στα καύσιμα, στα έξοδα κατοικίας, στα ενοίκια αλλά και σε βασικά είδη διατροφής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Απρίλιο εφέτος σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στον κλάδο της ενέργειας και συγκεκριμένα σε: Φυσικό αέριο (122,6%), Ηλεκτρισμό (88,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (65,1%), Καύσιμα και λιπαντικά (29%) και Στερεά καύσιμα (5,3%). Ταυτόχρονα, αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν σε όλα τα προϊόντα που απαρτίζουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς» και ειδικότερα σε: Έλαια και λίπη (22%), Κρέατα γενικά (14,1%), Λαχανικά γενικά (13,8%), Γαλακτοκομικά και αυγά (11,7%), Ψωμί και δημητριακά (10%), Φρούτα νωπά (8,6%), Καφές- κακάο- τσάι (7,1%), Λοιπά τρόφιμα (5,6%), Μεταλλικό νερό- αναψυκτικά- χυμοί φρούτων (3,8%), Ζάχαρη- σοκολάτες- γλυκά- παγωτά (3,4%) και Ψάρια γενικά (3,2%).

Συγκριτικά με το Μάρτιο, οι τιμές τον Απρίλιο αυξήθηκαν κατά 2,1% σε βασικά αγαθά, ενώ οι ετήσιες αυξήσεις τιμών τον Απρίλιο ενδεικτικά σε αρνί και κατσίκι ξεπέρασαν το 30%, στο ελαιόλαδο το 24%, στα πουλερικά το 23%, στα λαχανικά και στη ζάχαρη το 18%, στα τυριά στο 14,6%, στο ψωμί στο 13,1% και στα ζυμαρικά στο 11,5%.

Το ξέφρενο ράλι, επανέφερε στους καταναλωτές που έχουν πλέον περιορίσει στο μισό τις αγορές τους ακόμα και στο σούπερ μάρκετ, το περίφημο «τεφτέρι», κυρίως για τα συνοικιακά παντοπωλεία και μανάβικα.

Ο ιδιοκτήτης συνοικιακού Παντοπωλείου στο Ρέθυμνο, Βασίλης Φραγκούλης, αναφέρει πώς το «βερεσέ» το συνάντησε στα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ενώ τώρα σε κάποιες περιπτώσεις πελατών του, είναι μονόδρομος. Όπως είπε τα ποσά που καταγράφονται τελευταία στα τεφτέρια των μικρών καταστημάτων δεν ξεπερνούν τα 20-30 ευρώ.

Στα όρια οι πολίτες

Την νέα συνθήκη που καλούνται να διαχειριστούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις αποτυπώνει και η τελευταία μελέτη του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ). Οι Έλληνες έχουν αλλάξει καταναλωτικές συμπεριφορές, με τους 8 στους 10 καταναλωτές να κυνηγούν προσφορές και εκπτώσεις, το 75% να αναβάλλουν προσωπικές αγορές ή να αγοράζουν οικονομικότερες εναλλακτικές προϊόντων, τους 6 στους 10 να έχουν μειώσει την κατανάλωση ρεύματος και τις αγορές τροφίμων. Επίσης η χρηματική δαπάνη αποτελεί πλέον το βασικό κριτήριο για την επιλογή τροφίμων για τον ένα στους δυο καταναλωτές. 

Όπως καταγράφεται, είναι ξεκάθαρη μία τάση των καταναλωτών για εξοικονόμηση χρημάτων για τις αγορές βασικών αγαθών. Για να επιτευχθεί αυτό σύμφωνα με τις απαντήσεις των καταναλωτών το 79% αναζητά, περισσότερο προσφορές και εκπτώσεις, άλλωστε η μέση εξοικονόμηση των καταναλωτών από τις προσφορές και τις εκπτώσεις στο σουπερμάρκετ, σταθερά ξεπερνά το 13%. Επίσης το 74% δηλώνει ότι επιλέγει οικονομικότερες ή φθηνότερες επιλογές προϊόντων, κάτι που αποδεικνύεται από την αύξηση των πωλήσεων των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας το πρώτο τρίμηνο του 2022, η οποία πλησιάζει το 10%. Ενώ το 61% δηλώνει ότι έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλείου.

Κρατούσαν δυνάμεις

Παράλληλα το 41% αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η τάση αυτή η οποία καταγράφηκε και την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, αποτυπώνεται και σήμερα, αρκετά εντονότερα ενώ μόλις το 16% του κοινού έχει αποταμιεύσει χρήματα τον τελευταίο χρόνο.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε η δείγμα 1.000 καταναλωτών την εβδομάδα 5-10 Απριλίου 2022 και αφορούσε ανάμεσα σε άλλα θέματα και την αντιλαμβανόμενη επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία στις καταναλωτικές συνήθειες στην Ελλάδα και το πόσο έντονη είναι η στροφή του αγοραστικού κοινού στην εξοικονόμηση χρημάτων

Αναλυτικά με βάση την έρευνα οι αγοραστικές συνήθειες των καταναλωτών μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έχουν ως εξής:

  • 74% Αγοράζει οικονομικότερες-φθηνότερες εναλλακτικές προϊόντων
  • 79% Κυνηγάει περισσότερο τις προσφορές και εκπτώσεις
  • 77% Αναβάλλει αγορές για προσωπικά αντικείμενα/ρούχα ή για είδη σπιτιού
  • 60% 'Έχει μειώσει τη κατανάλωση ρεύματος
  • 13% Έχει αποθηκεύσει-στοκάρει τρόφιμα ή και άλλα είδη για το επόμενο χρονικό διάστημα
  • 61% Έχει μειώσει τις αγορές μου σε τρόφιμα και είδη παντοπωλείου
  • 16% Έχει αποταμιεύσει χρήματα τον τελευταίο χρόνο
  • 41% Αποφεύγει να κάνει αγορές προκειμένου να έχει χρήματα σε περίπτωση ανάγκης (π.χ. νοσηλεία)
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News