Κρήτη: Συνέδριο σταθμός για την πρόληψη ψυχικών νοσημάτων

Κρήτη
Κρήτη: Συνέδριο σταθμός για την πρόληψη ψυχικών νοσημάτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το συνέδριο στοχεύει αφενός στην ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το ζήτημα της ψυχικής υγείας και αφετέρου στην ανάδειξη και προβολή της γνωσιακής θεραπείας

Ένα συνέδριο-σταθμός για τα επαγγέλματα Ψυχικής Υγείας θα διεξαχθεί το ερχόμενο τριήμερο στην Κρήτη, με ομιλητές εγνωσμένου κύρους οι οποίοι θα αναδείξουν σημαντικές πτυχές των γνωσιακών ψυχοθεραπειών στην κλινική πράξη.

Το συγκεκριμένο συνέδριο, που ξεκινάει αύριο, Παρασκευή (12/5) και διαρκεί έως την ερχόμενη Κυριακή, στοχεύει αφενός στην ευαισθητοποίηση του κόσμου γύρω από το ζήτημα της ψυχικής υγείας και αφετέρου στην ανάδειξη και προβολή της γνωσιακής θεραπείας που για πολλούς έχει προσδιοριστεί ως μια επιτυχημένη ψυχοθεραπευτική πράξη. Παράλληλα, θα παρουσιαστούν στοιχεία που αφορούν στη σχέση ψυχικής υγείας και της πανδημίας του κορωνοϊού, δίδοντας έναν επίκαιρο χαρακτήρα στο συνέδριο.

Αναλυτικότερα, το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών (https://cbt2022.gr), που θα λάβει χώρα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, συνδιοργανώνεται από το Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στις Γνωσιακές Ψυχοθεραπείες του Τομέα Ψυχιατρικής & Επιστημών Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κρήτης, την Ελληνική Εταιρεία Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών και την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο κύριος άξονας του συνεδρίου είναι η “Ευελιξία στην πρόκληση για εξατομικευμένη θεραπεία”: Δύο στοιχεία που αποκτούν όλο και μεγαλύτερη σημασία στη θεραπευτική, όχι μόνο για την ψυχοθεραπεία, αλλά και για τη “σωματική” ιατρική. Η ευελιξία γίνεται ένα από τα κύρια μέσα στην προσπάθεια για εξατομικευμένη θεραπεία, μια θεραπεία που δεν απευθύνεται σε νόσους, αλλά σε ασθενείς. Η γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι η κατεξοχήν θεραπευτική παρέμβαση, που από τη μια βασίζεται σε κανόνες, σταθερή οργάνωση και τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα, και από την άλλη μετασχηματίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς.

Στο συνέδριο αναμένεται να δώσουν το “παρών” παραπάνω από 300 σύνεδροι, από τους οποίους οι περισσότεροι ιατροί, ψυχολόγοι και φοιτητές, ενώ κι άλλοι επαγγελματίες Ψυχικής Υγείας θα ταξιδέψουν στην Κρήτη αποκλειστικά για να παρακολουθήσουν τις ομιλίες των διακεκριμένων επιστημόνων.

«Σημαντικό εργαλείο»

Ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επιστημονικά υπεύθυνος της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας του ΠΑΓΝΗ, Αλέξανδρος Βγόντζας, υποστήριξε πως η ψυχοθεραπεία αποτελεί ένα σημαντικό επιστημονικό εργαλείο για την κατανόηση της ψυχικής υγείας του πάσχοντος. Όπως είπε, είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο διοργανώνεται το συγκεκριμένο συνέδριο, αλλά υπάρχουν και επιμέρους στόχοι, όπως η ανάδειξη της σημασίας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και η προβολή στοιχείων από νέες έρευνες, όπως τη σχέση της ψυχικής υγείας με την πανδημία.

«Η ψυχοθεραπεία είναι ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια της Ψυχιατρικής και της Ψυχολογίας. Έχει, όμως, ένα πρόβλημα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι είναι ψυχοθεραπευτές χωρίς να το αποδεικνύουν. Δημιουργούν μια “σχολή” χωρίς να το αποδεικνύουν. Εμείς προσπαθούμε να αναδείξουμε ότι η ψυχοθεραπεία έχει επιστημονική βάση, στηρίζεται δηλαδή στην ιατρική των αποδείξεων. Το Πανεπιστήμιο είναι ο χώρος της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών, είναι ο χώρος της επιστημονικής μεθόδου και της γόνιμης κριτικής, αλλά πρέπει να είναι και ο χώρος της απόρριψης. Αυτή είναι η βασική μας διαφορά σε σχέση με τα άλλα επιστημονικά συνέδρια. Αναγνωρίζουμε τη σημασία της ψυχοθεραπείας και πιο συγκεκριμένα την ψυχοθεραπεία εκείνη που επιθυμεί να μπει στη βάσανο της επιστημονικής κριτικής και λειτουργίας», ανέφερε.

Ο κ. Βγόντζας επισήμανε πως δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως ο χώρος πραγματοποίησης του συνεδρίου είναι η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης. Κι αυτό γιατί, όπως επισήμανε, η Ιατρική, πέραν των κοινωνικών ωφελειών που παρέχει τόσο στο άτομο όσο και στην κοινωνία, είναι μια επιστήμη που βασίζεται στην παρατήρηση, στην εφαρμογή θεωρίας και πράξης. Το γεγονός λοιπόν ότι ο χώρος του Πανεπιστημίου είναι και ο χώρος που θα λάβει χώρα το συνέδριο είναι συμβολικός, εξυπηρετώντας τον ρόλο της Ιατρικής ως επιστήμης, σύμφωνα με τον καθηγητή.

«Το συνέδριο πραγματοποιείται στην Ιατρική Σχολή και το πρόγραμμά μας συνδέεται με το Πανεπιστήμιο. Δε θέλουμε να είμαστε μια ομάδα που προωθεί τις δικές της θεωρίες. Δε διαλέξαμε κάποιο ξενοδοχείο αλλά το Πανεπιστήμιο. Στο συνέδριο θα γίνει αναφορά σε μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων, όπως το πώς η πανδημία μπορεί να επηρεάσει τους δείκτες ψυχικής υγείας τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Θα μιλήσουμε για την αποτελεσματικότητα κάποιων μεθόδων που έχουν σημαντική επιτυχία, όπως είναι η μέθοδος mindfulness. Θα συζητήσουμε το πώς η ψυχοθεραπεία θα σταματήσει να είναι για τους λίγους, αλλά θα είναι για τους πολλούς. Θα συζητήσουμε το πώς οι ασθενείς θα έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα μέσα στο πλαίσιο δημόσιας υγείας και άλλα πολλά», τόνισε ο κ. Βγόντζας.

Ψυχικά νοσήματα στην Κρήτη - Ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας

Ο κ. Βγόντζας, μεταξύ άλλων, επισήμανε πως θα τεθεί ευθέως η σημασία της πρόληψης ψυχικών νοσημάτων και τον καίριο ρόλο που θα έχει η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην κατεύθυνση αυτή. «Ξέρουμε ότι η κατάθλιψη και το άγχος εμφανίζονται αρκετά συχνά στην Κρήτη. Είναι διαδεδομένες παθήσεις και αυτό το είδαμε μέσα και από το πρόγραμμα “Θαλής”. Ποιος, λοιπόν, είναι ο ρόλος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας; Οι ψυχίατροι από μόνοι τους δεν αρκούν. Χρειάζεται ένα αναδιαρθρωμένο σύστημα υγείας. Πρέπει να αναδιοργανωθεί η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στον τομέα αυτόν, με σκοπό την πρόληψη», κατέληξε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News