Άη Γιάννης Χωστός: «Ξηλώνουν» τα κολονάκια από τον δεύτερο κόμβο (εικόνες)

Κρήτη
Άη Γιάννης Χωστός: «Ξηλώνουν» τα κολονάκια από τον δεύτερο κόμβο (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήδη σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου, υπάλληλοι αφαιρούν τα κολονάκια από το κόμβο, με τους οδηγούς να μιλούν για «λύτρωση» αλλά παράλληλα να κρατούν «μικρό καλάθι», αναμένοντας να δουν επί του πρακτέου τι θα γίνει

Τις πρωτοβουλίες που αποφάσισε η Περιφέρεια Κρήτης για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον δρόμο από Μαλάδες και Φοινικιά προς Ηράκλειο ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη 11 Μαΐου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι η αφαίρεση των ορθοστατών μεσαίου ύψους και η κατασκευή του κόμβου με επίστρωση από μπετό.

Είναι δύο σημαντικές πρωτοβουλίες, που θα αλλάξουν άρδην το τοπίο, αποκλιμακώνοντας την κυκλοφοριακή ένταση και βάζοντας τέλος στο κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Ήδη σήμερα Πέμπτη 12 Μαΐου, υπάλληλοι αφαιρούν τα κολονάκια από το κόμβο, με τους οδηγούς να μιλούν για «λύτρωση» αλλά παράλληλα να κρατούν «μικρό καλάθι», αναμένοντας να δουν επί του πρακτέου τι θα γίνει.

Χθες δοκιμάστηκε για άλλη μια μέρα η υπομονή των οδηγών που κινούνται από Μαλάδες και Φοινικιά προς Ηράκλειο, με οδηγούς να εμφανίζονται προετοιμασμένοι για την καθυστέρηση στους δρόμους.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και μερικές μέρες ο συγκεκριμένος δρόμος έχει γίνει ταυτόσημο της ταλαιπωρίας και της σωματικής και ψυχολογικής εξουθένωσης, φτάνοντας στην απόγνωση πολλούς κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και οδηγούς αυτοκινήτων.

Συγνώμη μετά το χάος

«Υπήρχε κωλυσιεργία. Σταματούσαν πολλά οχήματα και οι οδηγοί ρωτούσαν τι θα κάνουν και πώς θα το κάνουν. Δυστυχώς, η κατάσταση τη Δευτέρα ήταν εκτός ελέγχου», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, κ. Συριγωνάκης στον 98,4.

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου ζήτησε συγνώμη για την ταλαιπωρία από τους επαγγελματίες, τους κατοίκους και τους χρήστες των δρόμων της περιοχής, σημειώνοντας ότι γίνονται αλλαγές στις κατευθύνσεις δρόμων που θα ανακουφίσουν προσωρινά, πως αναμένονται οι εγκρίσεις για την κατασκευή ενός νέου κόμβου στη συμβολή των δρόμων Φοινικιάς-Μαλάδων και κατάργηση του μικρότερου, που έχει προκαλέσει ασφυκτική κυκλοφοριακή πίεση.

Οι οδηγοί που βιώνουν εδώ και μέρες το συγκεκριμένο κυκλοφοριακό κομφούζιο, υποστήριξαν πως η απάντηση στο αδιέξοδο θα επέλθει με επέκταση της κατάστασης, και πιο συγκεκριμένα εφαρμογή των απαλλοτριώσεων. Ο ρυθμός των απαλλοτριώσεων είναι τρομερά αργός, όπως ανέφερε με καταγγελτικό και έντονο ύφος οδηγός αυτοκινήτου.

Αφαίρεση ορθοστατών το πρώτο μέτρο

Μετά τις εικόνες απείρου κάλλους με ουρές χιλιομέτρων, η Περιφέρεια Κρήτης συνειδητοποίησε τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή τους μέσα από καίριες παρεμβάσεις, με τους οδηγούς να εκφράζουν την επιφυλακτικότητά τους ως προς τον τερματισμού του αδιεξόδου μετά την πολύπαθη κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί.

Ο κ. Συριγωνάκης υποστήριξε: «Αποφασίσαμε να αφαιρέσουμε τους ορθοστάτες μεσαίου ύψους, που τη δεδομένη στιγμή οριοθετούν τον κόμβο, και να γίνει η κατασκευή του κόμβου όπως είναι τώρα με επίστρωση από οπλισμένο σκυρόδερμα (μπετό), για να είναι βατός. Τι θα κερδίσουμε; Η κυκλοφορία και κυρίως οι στροφές από οχήματα βαρέου τύπου του συγκεκριμένου άξονα θα γίνονται με τρόπο απρόσκοπτο».

Μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου έκανε σαφή και μια άλλη παρέμβαση. «Από Γιόφυρο προς Παπαναστασίου υπάρχει μια παράκαμψη που οδηγεί στον Αϊ Γιάννη τον Χωστό. Μόλις βγούμε από την παράκαμψη, υπάρχει μια μικρή και ανώνυμη οδός, που είναι μονόδρομος και θα την κάνουμε διπλής κυκλοφορίας», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τον νέο κόμβο στο ύψος Φοινικιάς-Μαλάδων, η πρόταση θα κατατεθεί εντός 10ημέρου προς έγκριση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Πρόκειται, ωστόσο, για μια χρονοβόρα και μακροπρόθεσμη λύση.

«Με αυτόν τον κόμβο θα εξυπηρετούνται τα οχήματα που εισέρχονται από ΒΟΑΚ και Γιόφυρο και θέλουν να οδηγηθούν στην πόλη, για να μη κάνουν παράνομη αριστερή στροφή», επισήμανε.

Μέχρι να βρεθεί η “χρυσή τομή” στον κόμβο, οι οδηγοί είναι οπλισμένοι με παραπανίσια υπομονή, με σκοπό να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News