Κρήτη

ΒΟΑΚ: Παρουσιάστηκαν οι μελέτες του τμήματος Καλό Χωριό - Γέφυρα Φρουζή και παράκαμψης Παχιάς Άμμου

«Η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής όπως είναι τα τμήματα του ΒΟΑΚ και του ΝΟΑΚ μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα σαν δήμο Ιεράπετρα» σημείωσε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Ιεράπετρας

Ο Διευθυντής συγκοινωνιακών έργων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, Γιώργος Αγαπάκης, καθώς και οι μελετητές του τμήματος του ΒΟΑΚ, από το  Καλό Χωριό μέχρι τη Γέφυρα Φρουζή  και της παράκαμψης της Παχιάς Άμμου, παρουσίασαν τις διορθωμένες μελέτες αυτών των δυο έργων, σε εσπερίδα που οργάνωσε ο δήμος Ιεράπετρας το βράδυ της Τρίτης 10 Μαΐου, ενώπιον όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και  των αυτοδιοικητικών της ευρύτερης περιοχής του νομού Λασιθίου.

Ο δήμαρχος Ιεράπετρας, Θεοδόσης Καλαντζάκης, ανέφερε στο neakriti.gr ότι θα συνεχιστούν οι  ανάλογες εσπερίδες  για όλα τα αναπτυξιακά έργα που αφορούν στο δήμο και τόνισε ότι, « αυτά τα δυο έργα είναι πλέον ώριμα να δημοπρατηθούν και  θα χρηματοδοτηθούν από εθνικούς πόρους. Αυτό σημαίνει ότι δεν  θα υπάρχουν διόδια σε αυτά τα τμήματα του ΒΟΑΚ. Σίγουρα η χάραξη του τμήματος του ΒΟΑΚ που περνά από τα Γουρνιά είχε τα περισσότερα προβλήματα λόγω των εγκρίσεων που θα έπρεπε να εξασφαλιστούν από την Αρχαιολογία και για το λόγο αυτό επιλέχτηκε  να βελτιωθεί η παλιά χάραξη.

Ήδη έχουν αρχίσει και αναρτώνται οι πίνακες με τις απαλλοτριώσεις   που δίνουν υψηλές αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των ακινήτων μέσα από τα οποία έχει γίνει η χάραξη του ΒΟΑΚ και η παράκαμψη της  Παχιάς Άμμου. Η παράκαμψη ξεκινά κοντά στο INSTAP και συναντά τον επαρχιακό Ιεράπετρας - Παχιάς Άμμου.

Η χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής όπως είναι τα τμήματα του ΒΟΑΚ και του ΝΟΑΚ μας ενδιαφέρουν ιδιαίτερα σαν δήμο Ιεράπετρα, γιατί και ο πρωτογενής τομέας και ο τουριστικός,  δεν μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο χωρίς μεγάλους και ασφαλείς αυτοκινητόδρομους», εξήγησε μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζάκης.

Αυτή η ενημερωτική εσπερίδα θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα, πριν οριστικοποιηθούν οι μελέτες και αναρτηθούν οι πίνακες των απαλλοτριώσεων, όμως η καθυστέρηση που υπήρξε οφείλεται τόσο στους περιορισμούς της πανδημίας καθώς και της αδυναμίας να βρεθούν στην Ιεράπετρα ταυτόχρονα οι μελετητές.

Στο Καλό Χωριό μετά τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων που ζητούσαν επιτακτικά να αλλάξει η πρώτη χάραξη,  έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις  της μελέτης και η πρόβλεψη για τη δημιουργία μιας γέφυρας 600 περίπου μέτρων, που δεν θα  υποβαθμίζει τις  ιδιοκτησίες. Η παραπάνω αλλαγή βρίσκει πλέον ικανοποιημένους τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες του Καλού Χωριού και συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για τη δημοπράτηση του έργου.

«Παράπονα και ενστάσεις για τη χάραξη της παράκαμψης της Παχιάς Άμμου υπήρχαν και  συνεχίζουν να υπάρχουν, καθώς δεν έγιναν διορθώσεις στην αρχική μελέτη. Η χάραξη της μελέτης, που ξεκινά από το Ινστιτούτο της Προϊστορίας του Αιγαίου(INSTAP) 50 μέτρα από τα τελευταία σπίτια του χωριού και καταλήγει στην ευθεία της Παχιάς Άμμου, κοντά στο σπίτι της κ. Τασούλας Περάκη, καταστρέφει  ένα μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματος του χωριού μας, στην πλευρά προς την οποία υπήρχε έντονο ενδιαφέρον οικοδόμησης οικιών και επέκτασης του χωριού δυτικά, λόγω της πανοραμικότητας αυτής της περιοχής που έχει θέα στο απέραντο γαλάζιο του βόρειου Κρητικού πελάγους. Θέλουμε να μελετήσουμε με κάθε λεπτομέρεια τη μελέτη της παράκαμψης στην τοπική κοινότητα και ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα έχουμε θα αποφασίσουμε  αν θα προσφύγουμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Προβληματισμός διατυπώθηκε και από τους ΤΟΕΒ του Καλού Χωριού και της Παχιάς Άμμου για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στα δίκτυα άρδευσης πριν ξεκινήσουν τα έργα για να μη μείνουν οι αγρότες χωρίς νερό και καταστραφούν οι καλλιέργειες τους. Για  όλα αυτά τα θέματα ίσως χρειαστεί, αφού μας δοθούν οι μελέτες, να οργανώσουμε ανοικτές λαϊκές συνελεύσεις, προκειμένου να αποφασίσουν οι δημότες μας αν θα δεχτούμε αυτό το έργο όπως το προτείνουν οι μελετητές», πρόσθεσε ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Παχιάς Άμμου, Γιώργος Ραπάνης.

Στο μεταξύ, ενώ είχαν το δικαίωμα, στην εσπερίδα της Τρίτης,  δεν εμφανίστηκαν εκείνοι οι κάτοικοι που είχαν αντιδράσει στην πρώτη ανακοίνωση της μελέτης της παράκαμψης της Παχιάς Άμμου.

(φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια