Εξετάσεις PISA: Αναλυτικά τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στην Κρήτη

Κρήτη
Εξετάσεις PISA: Αναλυτικά τα σχολεία που θα συμμετάσχουν στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικά τα εξεταστικά κέντρα ανά νομό - Ποιες οι αντιδράσεις

Γνωστοποιήθηκαν οι λίστες των σχολείων, δημοτικών και γυμνασίων στα οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις PISA στην Κρήτη. Ο παραπάνω σχολικός διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022. 

Οι διαγνωστικές εξετάσεις θα αφορούν στα γνωστικά αντικείμενα της Νεοελληνικής Γλώσσας και των Μαθηματικών, και στοχεύουν στην έγκυρη και αξιόπιστη διάγνωση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών και μαθητριών μας, σύμφωνα με τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα. Θα καταστεί, έτσι, δυνατή, για πρώτη φορά στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα, η διαμόρφωση βελτιωτικών παρεμβάσεων στη βάση μετρήσιμων, αξιόπιστων και αντιπροσωπευτικών δεδομένων.

Αναλυτικά τα σχολεία στα οποία θα διεξαχθούν οι εξετάσεις PISA 2022:

Τι είναι το PISA;

Όπως αναφέρει στο site του το PISA είναι ένα Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών, ορίζοντας ως κύριο στόχο την αξιολόγηση του εύρους των γνώσεων και των δεξιοτήτων των μαθητών που βρίσκονται στο τέλος της Υποχρεωτικής τους Εκπαίδευσης, βάσει των οποίων διαμορφώνεται, σε σημαντικό βαθμό, η ουσιαστική και ισότιμη συμμετοχή τους στις σύγχρονα δομημένες κοινωνίες.

Αντιδρά η ΔΟΕ

Ως ένδειξη διαμαρτυρίας, την ημέρα των εξετάσεων η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΔΟΕ) έχει γνωστοποιήσει τρίωρη στάση εργασίας, κατά τις πρώτες πρωινές ώρες του σχολικού προγράμματος με στόχο την ακύρωση των εξετάσεων.

Οι αντιδράσεις είναι μεγάλες αναφορικά με τις εξετάσεις της PISA με την ΔΟΕ να αναφέρει σχετικά ότι πρόκειται για «εξετάσεις κατηγοριοποίησης και αποκλεισμού».

Οι εξετάσεις PISA «δεν είναι αθώες», συνεχίζει η ΔΟΕ, επισημαίνοντας, ότι «αποτελούν εργαλεία του ΟΟΣΑ και των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων της ΕΕ για τη δημόσια εκπαίδευση. Επιχειρούν να αλλάξουν τη λειτουργία του δημόσιου σχολείου και να το μετατρέψουν σε ένα εξεταστικό κέντρο όπου θα κυριαρχεί η εμπορευματοποίηση του μορφωτικού αγαθού».

«Οι μαθητές/τριές μας οδηγούνται σε ένα αγώνα δρόμου ώστε να ανταπεξέλθουν σε “φασόν”, πανελλήνιου τύπου εξετάσεις, που καλλιεργούν την κουλτούρα απόρριψης που θα τους συνοδεύει σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Επιδιώκουν να ενισχύσουν τον κοινωνικό ανταγωνισμό, τη λογική “όλοι εναντίον όλων”, με τα αποτελέσματα να ιεραρχούν μαθητές και σχολεία, ανοίγοντας τον αντιδραστικό δρόμο για την γονεϊκή επιλογή σχολείων, μέσω της σύγκρισης».

Αναλυτικά το ΦΕΚ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News