Ηράκλειο: Εντάσεις και εκρήξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμή το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Εντάσεις και εκρήξεις στο Δημοτικό Συμβούλιο με αιχμή το βραβείο «Ν. Καζαντζάκης» (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντιπολίτευση έφερε προ των ευθυνών του τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος συνέστησε την επιτροπή για να δοθεί το βραβείο στον συγκεκριμένο επιστήμονα και τώρα αρνείται την απόφασή της

Έκρηξη προκλήθηκε από το πουθενά το βράδυ της Δευτέρας, 9 Μαΐου, στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, καθώς η προσπάθεια να τιμηθεί με το ανώτατο βραβείο του Δήμου, το «Νίκος Καζαντζάκης», ο διακεκριμένος Ηρακλειώτης επιστήμονας Ιωσήφ Σηφάκης προσκρούει σε κάποια... «αόρατα» εμπόδια.

Μάλιστα, η αντιπολίτευση έφερε προ των ευθυνών του τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, υποστηρίζοντας ότι ο ίδιος συνέστησε την επιτροπή για να δοθεί το βραβείο στον συγκεκριμένο επιστήμονα και τώρα αρνείται την απόφασή της. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι ενάμιση μήνα καθυστερεί ενώ το πόρισμα υπάρχει στο γραφείο του.

Παράλληλα, το γεγονός ότι ο δήμαρχος Ηρακλείου υποστήριξε ότι υπάρχουν θέματα σχετικά με τη συγκεκριμένη απόφαση, προτρέποντας τα μέλη της επιτροπής να το συζητήσουν κατ' ιδίαν σήμερα στο γραφείο του, προκάλεσε την έκρηξη της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη εξέλιξη ως απαράδεκτη.

Αξίζει να επισημανθεί ότι πριν δύο μήνες οι παρατάξεις πίεσαν να βραβευτεί ο επιστήμονας Ιωσήφ Σηφάκης και η πλευρά του δημάρχου υποστήριξε ότι η βράβευση θα γίνει με ένα μουσικό σύνολο και μια πλακέτα. Η αντιπολίτευση διαφώνησε και πρότεινε να γίνει η βράβευση με την ανώτερη διάκριση, με το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης».

Με πρωτοβουλία του δημάρχου κ. Λαμπρινού συστάθηκε μια διαπαραταξιακή επιτροπή, η οποία απαρτιζόταν από όλες τις παρατάξεις, ενώ από τη δική του πλευρά βρισκόταν η αντιδήμαρχος Ρένα Παπαδάκη. Ομόφωνα η επιτροπή κατέληξε και στο πόρισμα ότι το βραβείο που θα δοθεί στον κ. Σηφάκη είναι το «Νίκος Καζαντζάκης».

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Τσατσάκης από την παράταξη «Ενεργοί Πολίτες», με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, αναφέρθηκε στο συγκεκριμένο θέμα, επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί εδώ και ενάμιση μήνα «να παρθεί μια απόφαση, να τελειώνουμε». Ο δήμαρχος Ηρακλείου επισήμανε ότι «το θέμα εκκρεμεί, αλλά υπάρχουν θέματα που δεν ξέρετε. Ελάτε αύριο (σ.σ. σήμερα) στο γραφείο μου».

Τον λόγο στο συγκεκριμένο σημείο πήρε ο κ. Ηλίας Λυγερός: «Έχεις θέμα που δεν ξέρουμε, περνάει ενάμισης μήνας και άμα δε θέσουμε αυτό το θέμα δε μας λέτε τίποτα; Απαράδεκτο!». Από την πλευρά της η Ρένα Παπαδάκη υποστήριξε ότι δεν υπήρχε ομοφωνία. «Αν θέλετε να προχωρήσετε, πάρτε την ευθύνη», ανέφερε ο δήμαρχος Ηρακλείου. Στο σημείο αυτό υπήρξαν αντιδράσεις, με την πλευρά της αντιπολίτευσης να υποστηρίζει χαρακτηριστικά: «Τιμάμε συμπολίτη και συμμαθητή σου και θα πάρουμε εμείς την ευθύνη;».

Ενεργειακή κρίση

Στήριξη των δημοτών ζητούν οι πέντε παρατάξεις

Στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο τέθηκε και το θέμα της ενεργειακής κρίσης, με τις πέντε παρατάξεις της αντιπολίτευσης να διερωτώνται τι προτίθεται να κάνει η δημοτική Αρχή προκειμένου να ανακουφιστεί η τοπική κοινωνία και οι πολίτες. Τον λόγο, αρχικά, πήρε ο εκπρόσωπος των 5 παρατάξεων που υπέγραψαν τη συγκεκριμένη επιστολή, κ. Γιώργος Καραπιδάκης: «Είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα η ενεργειακή κρίση. Κοιτώντας τα στοιχεία, η άνοδος της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων έχει φτάσει σε τρομακτικά επίπεδα. Και κοντά στο αυξημένο ενεργειακό κόστος υπάρχει ένα κύμα ανατιμήσεων σε όλα τα είδη. Δημιουργείται κι ένα πρόβλημα ακόμα και για τα τεχνικά έργα. Το θέμα εισάγεται σε δύο άξονες που έχουν να κάνουν, πρώτον, με τις επιπτώσεις από την αύξηση του ενεργειακού κόστους στον Δήμο και, δεύτερον, με το πώς μπορούμε να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις. Πρέπει πρώτα να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητες. Ποιο είναι το ποσοστό εισπράξεων από τα τέλη στους ιδιώτες. Έχει γίνει κάποιος έλεγχος; Έχει υπάρξει έλεγχος ότι δε γίνονται υπερχρεώσεις στους πολίτες; Τι θα κάνει ο Δήμος για να προσπαθήσει να προστατέψει τους ευάλωτους από αυτή την ακρίβεια; Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Έπρεπε να το είχαμε συζητήσει από πέρυσι».

Ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Δημήτρης Βρύσαλης, ανέφερε: «Το θέμα της ακρίβειας δεν υπάρχει μόνο στο Ηράκλειο ή στη χώρα μας. Οι αυξήσεις στην ενέργεια δεν ήρθαν τώρα. Είναι αποτέλεσμα της ενίσχυσης των επιχειρηματικών ομίλων και της αύξησης του κέρδους. Επιχειρείται σήμερα και από την κυβέρνηση να δείξει ότι το μείγμα της ακρίβειας είναι αποτέλεσμα μόνο του πολέμου στην Ουκρανία. Τα όποια μέτρα παρθούν πρέπει να συγκρούονται με αυτή την πολιτική. Δεν μπορεί η οικονομία να αντέχει τα μέτρα ελαφρύνσεων για τους εφοπλιστές».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Αναστασάκης, επισήμανε: «Δουλεύουμε στο κομμάτι το ενεργειακό πέντε χρόνια με συγκεκριμένες ενέργειες: μέχρι το 2030 να μειώσουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%. Σε ό,τι αφορά τη χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων χρησιμοποιούμε ήδη δύο τέτοια οχήματα. Ωστόσο, πάρα πολλοί δεν μπορούν να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα, κάτι που ισχύει και για επαγγελματίες. Για να βοηθήσουμε τους καταναλωτές λάβαμε την πρωτοβουλία να “μπούμε” στα σπίτια τους για να δούμε τι μπορούν να κάνουν για την ενεργειακή αναβάθμιση. Γίνονται προσπάθειες ώστε να ενταχθούν υδρογονοκίνητα οχήματα στον Δήμο. Έχουμε μια προγραμματική σύμβαση και για την παρακολούθηση των εκπομπών διοξειδίου».

Η αντιδήμαρχος Διοικητικών και Οικονομικών Υπηρεσιών, Μαρία Καναβάκη, ανέφερε: «Λάβαμε μια σειρά ανακουφιστικών μέτρων προκειμένου να είμαστε δίπλα στους πολίτες από την αρχή της πανδημίας. Παρά τις συνεχιζόμενες αυξήσεις στα καύσιμα, εκτελούμε την εκτελεστική σύμβαση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν περαιτέρω επιβαρύνσεις».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News