Νοσοκομεία: Λίστα αναμονής για χιλιάδες χειρουργεία στην Κρήτη - Ένταση στον τηλεοπτικό αέρα (βίντεο)

Κρήτη
Νοσοκομεία: Λίστα αναμονής για χιλιάδες χειρουργεία στην Κρήτη - Ένταση στον τηλεοπτικό αέρα (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλεισμένα όλα τα ραντεβού στα νοσοκομεία της Κρήτης - Έχουν πάει πίσω χειρουργεία

Περισσότερα από 10.000 είναι τα χειρουργεία σε αναμονή στα κρητικά νοσοκομεία, καθώς μπήκαν σε ειδικό καθεστώς τα τελευταία δύο χρόνια λόγω της πανδημίας. Τόσο οι ελλείψεις όσο και τα χειρουργεία που δεν έχουν πραγματοποιηθεί, έγιναν η αφορμή για να «χτυπήσει κόκκινο» η ένταση κατά την διάρκεια της εκπομπής «Ώρα Αιχμής».

Το στοίχημα είναι πλέον τεράστιο τώρα που άρχισε η σταδιακή επιστροφή του ΕΣΥ στην κανονικότητα, με τα ύδατα, ωστόσο, να είναι αχαρτογράφητα μιας και η πανδημία δεν έχει πει ακόμα την τελευταία της κουβέντα.

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής η διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, χαρακτήρισε πραγματική πρόκληση την επιστροφή στην κανονικότητα, τονίζοντας ότι χρειάζεται η αγαστή συνεργασία όλων.

Ωστόσο, τους τόνους ανέβασαν οι εργαζόμενοι, με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, Δημήτρη Βρύσαλη, να κάνει λόγο για την απόλυτη απαξίωση του ΕΣΥ που σφαδάζει από τις αναστολές, τις δραματικές, όπως είπε, ελλείψεις προσωπικού, αλλά και την υπολειτουργία πολλών κλινικών. Μάλιστα, κάλεσε για μια ακόμα φορά τα αρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας, να επιστρέψουν τους υγειονομικούς που βρίσκονται σε αναστολή, τονίζοντας ότι ο φόρτος εργασίας είναι εκρηκτικός, ειδικά τωρα που θα πρέπει να δρομολογηθούν και τα χιλιάδες χειρουργεία που βρίσκονται είναι σε αναμονή. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι, πλέον, η αναμονή για ένα έκτακτο χειρουργείο αγγίζει τους 8 μήνες.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου, Γιώργος Μανουσάκης, ο οποίος έκανε λόγο για την απόλυτη απαξίωση του νοσοκομείου της πόλης που σφαδάζει από δεκάδες προβλήματα, όπως η υποστελέχωση κ.α.

Τη δύσκολη θέση, στην οποία βρίσκεται και το Βενιζέλειο νοσοκομείο του Ηρακλείου, περιέγραψε σε απευθείας σύνδεση με το νοσοκομείο, ο γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εργαζομένων, Τάσος Θελερίτης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι στις περιόδους της έκρηξης των κρουσμάτων οπότε και ήταν σε εξέλιξη και το lockdown, τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία είχαν μειωθεί ακόμη και κατά 80%, με εντολή του υπουργείου Υγείας.

Αντίθετα, πολλοί ασθενείς οδηγούνταν στις ιδιωτικές κλινικές. Ο κ. Βρύσαλης για μία ακόμα φορά καλεί το υπουργείο Υγείας μεταξύ άλλων, να προχωρήσει σε προσλήψεις. Ενδεικτικό, πάντως, το πόσο επηρέασε η πανδημία τις χειρουργικές επεμβάσεις είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, προ πανδημίας, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2019, είχαν πραγματοποιηθεί συνολικά 132.674 επεμβάσεις στη χώρα.

Την επόμενη χρονιά της Covid-19, κατά το ίδιο διάστημα, δηλαδή τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020, έγιναν μόνο 89.589 χειρουργικές επεμβάσεις, μείωση κατά 32%.

Την ίδια ώρα, με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή, στα κρητικά νοσοκομεία το 2019 είχαν γίνει 35.095 χειρουργεία, το 2020 28.246 ,το 2021 30.266 και το 2022, μέχρι τις 31 Μαρτίου είχαν πραγματοποιηθεί 7.375 από τα οποία προγραμματισμένα ήταν τα 5.014 (στοιχεία από το υπουργείο Υγείας).

Το μεγαλύτερο βάρος όσον αφορά στα χειρουργεία σηκώνουν το ΠΑΓΝΗ και το Βενιζέλειο νοσοκομείο, ενώ ακολουθούν τα νοσοκομεία Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Χανίων.

Mε βάση τα στοιχεία από την λίστα των χειρουργείων, μέχρι και τις 5 Απριλίου εκκρεμούσαν 10.463 χειρουργεία. Συγκεκριμένα στο ΠΑΓΝΗ μέχρι 5/4 εκκρεμούσαν 5.833, στο Βενιζέλειο 2.029 και στο νοσοκομείο Χανίων 2.161, ενώ μέχρι και τις 9 Μαίου στο νοσοκομείο Αγίου Νικολάου εκκρεμούσαν 440 χειρουργεία.

10.463 χειρουργεία σε αναμονή

  • ΠΑΓΝΗ - 5.833 (έως 5/4)
  • Βενιζέλειο νοσοκομείο - 2.029 (έως 5/4)
  • Νοσοκομείο Χανίων - 2.161 (έως 5/4)
  • Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου - 440 (έως 9/5)

Την ίδια ώρα, τη γη κάτω από τα πόδια τους έχασαν 100 περίπου συμβασιούχοι στα νοσοκομεία της Κρήτης, καθώς ενώ, όπως υποστηρίζουν, είχαν ανανεωθεί οι συμβάσεις μέχρι τα Χριστούγεννα, τους ανακοινώθηκε αιφνιδιαστικά ότι «χάνουν» τη δουλειά τους. Οι συμβασιούχοι βλέπουν το δρόμο της εξόδου, αφού επέστρεψε στις θέσεις του προσωπικό που είχε τεθεί σε αναστολή.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των Σωματείων στην 7η ΥΠΕ, με τους συνδικαλιστές να κάνουν λόγο για εργαζόμενους - «αναλώσιμα», τη στιγμή μάλιστα που οι κλινικές των νοσοκομείων βρίσκονται στο «κόκκινο". Σύμφωνα με τη διοικήτρια της ΥΠΕ Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, δρομολογούνται εξελίξεις για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News