Βιογραφικό χωρίς εμπειρία; Κανένα πρόβλημα!

Κρήτη
Βιογραφικό χωρίς εμπειρία; Κανένα πρόβλημα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος οι σπουδές και επιτέλους ήρθε η ώρα να βρείτε δουλειά!

Πρώτο βήμα - σύνταξη βιογραφικού. Κάθεστε στον υπολογιστή και… κοιτάτε την κενή σελίδα. Από πού αρχίζω; Και κυρίως, τι γράφω, από τη στιγμή που φτιάχνω βιογραφικό για να βρω δουλειά για πρώτη φορά;

Μην αγχώνεστε! Παρακάτω θα βρείτε κατατοπιστικές οδηγίες για το πώς να συντάξετε το βιογραφικό σας ακόμα και αν δεν έχετε ξαναδουλέψει ποτέ.

  1. Κάντε την εκπαίδευσή σας σχετική.

Αφού δεν έχετε τη δυνατότητα να περιγράψετε σχετική εμπειρία με τη θέση εργασίας, μετατρέψτε τα μαθήματά σας σε “προϋπηρεσία”! Δεν εννοούμε να είστε ανειλικρινής. Απλά διαλέξτε τα πιο σχετικά μαθήματα και περιγράψτε τι συμπεριλάμβανε η εκμάθηση. Για παράδειγμα, αν η θέση ζητάει κάποιον με εμπειρία στην έρευνα, τότε μπορείτε να αναφέρετε εκείνο το “Μεθοδολογία στις επιστήμες” που όλοι κάναμε (και δεν ξέραμε γιατί—να γιατί!) και να προσθέσετε και όποια εργασία εκπονήσατε στα πλαίσια του μαθήματος.

  1. “Πουλήστε” τις ικανότητές σας.

Ακόμα και αν δεν έχετε δουλέψει ποτέ, σίγουρα έχετε ασχοληθεί με άλλα πράγματα. Ήσασταν καλός στο μπάσκετ και αρχηγός της ομάδας; Μπορείτε να γράψετε ότι είστε ομαδικός παίκτης και καλός ηγέτης. Γράφετε ιστορίες στον ελεύθερό σας χρόνο; Τότε μην ξεχάσετε να αναφέρετε το δημιουργικό σας μυαλό και την ικανότητα να σκέφτεστε «έξω απ’ το κουτί»--οι δημιουργικοί άνθρωποι φημίζονται για την καινοτόμο σκέψη τους. Το σημαντικό είναι να βρείτε κάτι στο οποίο είστε καλός, ανεξαρτήτως αν το έχετε κάνει επαγγελματικά ή όχι. Το ότι δεν σας πληρώσανε, δεν σημαίνει ότι δεν το κάνατε καλά.

  1. Μην ξεχάσετε να αναφέρετε τα αυτονόητα.

Πολλές φορές ξεχνάμε ότι ακόμα και τα αυτονόητα είναι σημαντικά και χρήσιμα για τον ενδεχόμενο εργοδότη. Γι’ αυτό μην ξεχάσετε να αναφέρετε το δίπλωμα οδήγησης, το ξεχασμένο σεμινάριο πρώτων βοηθειών ή την ικανότητά σας να πλοηγηθείτε στα άδυτα του Ίντερνετ! Και σίγουρα το πτυχίο ECDL που σας είχε στείλει η μαμά σας να πάρετε με το ζόρι… Πέρα απ’ το γεγονός ότι οι περισσότερες από αυτές τις ικανότητες είναι ουσιαστικές για πολλές θέσεις εργασίας, θα δείξετε και τη γενικότερη διάθεσή σας να ελιχθείτε στη ζωή και να μάθετε καινούρια πράγματα.

  1. Καταγράψτε ικανότητες αντί για ρόλους.

Παρουσιάστε τον εαυτό σας με τον πιο έξυπνο τρόπο. Αν η προϋπηρεσία σας είναι φτωχή έως ανύπαρκτη, περιγράψτε τις ικανότητές σας αντί για τους ρόλους σας. Με αυτό τον τρόπο, αποφεύγετε τη βαρετή απαρίθμηση ή το να εκτεθείτε ως “πρωτάρης” στον μελλοντικό εργοδότη σας. Έτσι, αντί για “ομαδάρχης σε κατασκήνωση”, γράψτε “Έχω με επιτυχία ηγηθεί ομάδας στο παρελθόν, με απώτερο σκοπό τον συντονισμό και την εύρυθμη λειτουργία της”. Με αυτόν τον τρόπο, και ο εργοδότης ξέρει τι μπορείτε να κάνετε, αντί να μαντεύει, και εσείς φαίνεστε έμπειρος και ικανός.

  1. Παρουσιάστε τον εαυτό σας.

Μπορεί η έλλειψη προϋπηρεσίας να σας κάνει να νιώθετε ότι δεν έχετε κάνει τίποτα στη ζωή σας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Ο καθένας μας έχει εμπειρίες και ενδιαφέροντα που μας κάνουν ολοκληρωμένους ανθρώπους—απλά μην ξεχάσετε να τα συμπεριλάβετε. Χόμπι, ενδιαφέροντα, ακόμα και ταξίδια, μπορούν να δώσουν ποικιλία σε ένα βιογραφικό και να τραβήξουν την προσοχή. Και θα δώσουν τροφή για περαιτέρω συζήτηση στη συνέντευξη για την οποία σίγουρα θα σας καλέσουν!

  1. Μην ξεχάσετε τη δύναμη της σωστής μορφοποίησης.

Ένα βιογραφικό είναι η εικόνα σας. Μην αραδιάσετε ό,τι έχετε και δεν έχετε σε 50 σελίδες. Σκεφτείτε προσεχτικά και επιλέξτε το σωστό template. Φροντίστε να είναι όμορφο και τακτοποιημένο—έτσι θα δώσετε τη σωστή πρώτη εντύπωση σε ενδεχόμενο εργοδότη. Και είναι καλύτερο να έχετε πέντε προσεγμένες ενότητες, παρά να υποβάλετε τους εργοδότες σε μεγάλες παραγράφους κενές νοήματος—μπορεί να νομίζετε ότι ένα σύντομο βιογραφικό προδίδει την απειρία σας, αλλά στην πραγματικότητα δείχνει ότι έχετε σωστή αντίληψη και ένα γνώθι σαυτόν πολύτιμο σε μια θέση εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News