Εργασία: Ποιες είναι οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες

Κρήτη
Εργασία: Ποιες είναι οι δεξιότητες που αναζητούν οι εργοδότες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δεξιότητες που αναζητά η αγορά εργασίας - Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα και τι πρέπει να γίνει

Οι ξένες γλώσσες, οι ψηφιακές δεξιότητες και γνώσεις γύρω από τον σωστό τρόπο διοίκησης της επιχείρησης είναι τα αναγκαία εργαλεία που πρέπει να διαθέτει ένας υποψήφιος εργαζόμενος για να κυριαρχήσει στην αγορά εργασίας.

Σ’ ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης και της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, οι εργοδότες έχουν ανάγκη από εργαζομένους που είναι ευέλικτοι στην αγορά εργασίας, προσαρμόζοντας στην εργασιακή πραγματικότητα νέα εφόδια.

Την ίδια στιγμή, γίνεται σαφές από τους παραγωγικούς φορείς πως κέρδος τα επόμενα χρόνια θα έχουν οι επιχειρήσεις που ασχολούνται με τον δευτερογενή τομέα οικονομίας, που είναι η μεταποίηση, και είναι αναγκαίο να υπάρξει σύνδεση της αγοράς εργασίας με την εκπαίδευση.

Ένα γενικό και εύλογο ερώτημα είναι τι είδους εφόδια χρειάζονται οι εργοδότες από τους εργαζόμενούς τους. Είναι επιτακτικό ερώτημα, καθώς, εάν ανατρέξουμε μερικές δεκαετίες πίσω, θα διαπιστώσουμε πως έχει αλλάξει η αγορά εργασίας.

Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης κοινοποίησε την άποψή του πως πλέον πυρήνας της εργασίας του Έλληνα εμπόρου είναι η διοίκηση και η οργάνωση της επιχείρησή του και πιο συγκεκριμένα η διανομή και η παραγωγή του εμπορεύματος, δηλαδή του αγαθού εκείνου που βρίσκεται δυνάμει προς πώληση. Αυτό σημαίνει πως το προσωπικό του πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένο πάνω στη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και κυρίως ως προς το πώς θα διαθέσει το προϊόν του.

«Αυτό που παρατηρώ είναι ότι το εμπόριο θα συνεχίζει να έχει μια σημαντική δυναμική όταν θα περάσουμε σε μια περίοδο κανονικότητας. Τώρα αντιμετωπίζουμε ασύμμετρες καταστάσεις και αρκετά προβλήματα. Το οικονομικό κύκλωμα αντιμετωπίζει έναν φαύλο κύκλο. Ο τουρισμός θα έχει μια πρωτοκαθεδρία και οι επιχειρήσεις γύρω από τον τουρισμό θα βρίσκονται σε θέση αιχμής. Υψηλή ζήτηση θα παρουσιάζεται για ανθρώπους που ασχολούνται με τη μεταποίηση στον τουρισμό. Οι εταιρείες μεταποίησης θα έχουν σημαντική θέση στο οικονομικό κύκλωμα», ανέφερε ο κ. Κουμαντάκης, ενώ συνέχισε: «Το λιανικό εμπόριο θα παρουσιάσει σημαντικές ανακατατάξεις. Ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου θα βρεθεί σε δύσκολη θέση, καθώς η διανομή της παραγωγής σε παγκόσμιο επίπεδο έχει αλλάξει. Οι νέες επιχειρήσεις έχουν μεγάλες δυσκολίες. Μέσα από αυτήν την κρίση, η διανομή έχει επηρεάσει τις διανομές κεφαλαίου. Μικρές επιχειρήσεις θα σημειώσουν πτωτική πορεία στον οικονομικό τους κύκλο. Ο καλός έμπορος είναι εκείνος που οργανώνει σωστά την επιχείρησή του. Η οργάνωση είναι σημαντική, τόσο στον τρόπο προώθησης όσο και στην προμήθεια που λαμβάνει. Στην οικονομία, η παραγωγή είναι άχρηστη εάν δεν υπάρξει διανομή του εμπορεύματος, είτε στις επιχειρήσεις είτε στους πελάτες. Ο νέος επιτυχημένος έμπορος πρέπει να γνωρίζει την τεχνολογία».

Σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας

Έχει ωριμάσει το αίτημα να υπάρξει σύνδεση της αγοράς εργασίας και της εκπαίδευσης, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. Ο ίδιος επισήμανε πως τα επόμενα χρόνια οι εργοδότες θα ζητούν άτομα που γνωρίζουν από οικονομικά της διοίκησης και διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.

«Απήχηση τα επόμενα χρόνια θα έχουν ο τουρισμός, η πράσινη ενέργεια και ο κατασκευαστικός τομέας. Έχει μεγάλη σημασία να συνδεθεί η εκπαίδευση με την παραγωγή. Δεν υπάρχει στη χώρα μας σύνδεση εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας. Είναι ένα πάγιο πρόβλημα και το βλέπουμε στη βαριά βιομηχανία μας, που είναι ο τουρισμός. Υπάρχει υποβάθμιση των τουριστικών σχολών. Η εκμάθηση ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών πρέπει να θεωρείται βασική προϋπόθεση για τους νέους σήμερα. Επίσης, θεωρώ πως υψηλή ζήτηση για τη μετα-COVID εποχή θα έχουν οι οικονομικές σχολές, οι σχολές που αφορούν την οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στον τουριστικό κλάδο, αλλά και οι σπουδές πάνω στη διοίκηση ανθρώπινων πόρων», τόνισε.

Ξενοδοχεία - Ζητούμενο η επάρκεια σε προσωπικό

«Συνεχίζει και παραμένει ως βασικό προσόν για την εργασία στα ξενοδοχεία οι ξένες γλώσσες και η γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων ν. Ρεθύμνου, Μανόλης Τσακαλάκης. Όπως υποστήριξε, το βασικό ζητούμενο για τα ξενοδοχεία φέτος είναι η επάρκεια σε προσωπικό που αξιοποιείται στο service και στην καθαριότητα. Ο τουρισμός είναι η βαριά βιομηχανία της εθνικής μας οικονομίας και απασχολεί σημαντικό μέρος του εργασιακού δυναμικού. Ειδικά στην Κρήτη, άνω του 45% του ΑΕΠ αφορά τον τουρισμό.

Ο κ. Τσακαλάκης μίλησε για τη σύγχρονη εργασιακή κατάσταση στα ξενοδοχεία, ενώ εξαπέλυσε τα “πυρά” του εναντίον της κυβέρνηση, που στη βάση των αποζημιώσεων των 535 ευρώ δημιούργησε στρατιές κρατικοδίαιτων.

«Τα ξενοδοχεία έχουν ανάγκη από επιστημονικό προσωπικό. Οι άρτια εκπαιδευμένοι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία βρίσκονται σε υψηλόβαθμες θέσεις. Υπάρχει πρόβλημα με το κατώτερο προσωπικό. Εκεί υπάρχει έλλειψη θέσεων και δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά την Ιορδανία και το Μαρόκο. Είναι σωστό να έχουν όλοι γνώσεις Αγγλικών και ψηφιακών δεξιοτήτων. Το ζήτημα είναι να υπάρχει ζήτηση από κατώτερους υπαλλήλους», ανέφερε ο κ. Τσακαλάκης, ενώ συνέχισε: «Σ’ ένα ξενοδοχείο, το 80% του προσωπικού είναι τα άτομα που χρειάζονται για το service και για την καθαριότητα. Αυτά τα άτομα που έχουν ανάγκη τα ξενοδοχεία είναι οι εργαζόμενοι στη λάντζα, στην καθαριότητα ή βοηθοί μαγείρων. Το ανώτερο προσωπικό υπάρχει. Οι προϊστάμενοι υπάρχουν. Όταν σταμάτησε ο τουρισμός την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, πολλοί εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία σταμάτησαν να εργάζονται για να πάρουν τα επιδόματα ή πήγαν να εργαστούν στα Airbnb. Η επιδότηση των 535 ευρώ ήταν θετική, αλλά δημιούργησε στρατιά κρατικοδίαιτων. Ο εργαζόμενος δε σκέφτεται τι θα γίνει τα επόμενα 30 ή 40 χρόνια. Είναι ανασταλτικός παράγοντας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News