Επέτειος 9ης Μαΐου: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηράκλειο - Τα μηνύματα φορέων

Κρήτη
Επέτειος 9ης Μαΐου: Επιμνημόσυνη δέηση στο Ηράκλειο - Τα μηνύματα φορέων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη

Με επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Ελευθερίας τιμά το Ηράκλειο την επέτειο των Εθνικών Αγώνων και της Εθνικής Αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού 1941 - 1944, σήμερα Δευτέρα 9 Μαΐου. Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ευγένιος, ενώ κατατέθηκαν στεφάνια στο άγαλμα του Άγνωστου Στρατιώτη.

Ακολουθεί το πρόγραμμα για τον εορτασμό της Επετείου

ΩΡΑ 10: 30

  • Προσέλευση επισήμων και Αρχών στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Μηνά.
  • Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά κατά την οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος. Για την εθνική επέτειο της 9ης Μαΐου θα εκφωνήσει ομιλία ο κ. Ντρουμπογιάννης Χρήστος, Διευθυντής του 45ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.

ΩΡΑ 11:00

  • Τελετή στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη (Πλατεία Ελευθερίας).
  • Προσέλευση επισήμων και Αρχών στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Επιμνημόσυνη δέηση.

Κατάθεση Στεφάνων από τους:

  • -Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης,
  • -Εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων, Βουλευτές Π.Ε. Ηρακλείου, Ευρωβουλευτές
  • -Περιφερειάρχη Κρήτης
  • -Δήμαρχο Ηρακλείου
  • -Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης
  • -Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Ηρακλείου
  • -Αστυνομικό Διευθυντή Ηρακλείου
  • Εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος
  • -Εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος
  • -Πρόεδρος Π.Ε.Δ. Κρήτης
  • -Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης
  • -Πρύτανη του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου
  • -Πρόεδρο της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης
  • -Διοικήτρια της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης
  • -Πολιτικά κόμματα που εκπροσωπούνται στο Εθνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
  • -Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Ν. Ηρακλείου-Ν. Λασιθίου
  • -Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Πολεμικής Αεροπορίας
  • -Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού
  • -Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών
  • -Σύνδεσμο Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας
  • -Σύλλογο Αποστράτων Λ.Σ Κρήτης και Δωδεκανήσου
  • -Αναπηρικές Οργανώσεις
  • -Εφεδροπολεμικές Οργανώσεις
  • -Αντιστασιακές Οργανώσεις που εδρεύουν στη Π.Ε. Ηρακλείου
  • -Πρόεδροι Συλλόγων – Σωματείων

Τήρηση ενός λεπτού σιγής για τη μνήμη των νεκρών. Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

ΩΡΑ 19:30

Επίσημη Υποστολή της Σημαίας στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 

Μηνύματα φορέων για την Ημέρα μνήμης η 9η Μαΐου

Δήλωση του Προέδρου της ΠΕΔ Κρήτης Γιάννη Κουράκη

Δικαιολογημένα οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι που με τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας, συμβάλαμε αποφασιστικά στη νίκη κατά του ναζισμού και του φασισμού.

Ο Ελληνικός λαός, αλλά και οι Κρητικοί, συμμετείχαν αυθόρμητα και ενεργά στην αντίσταση κατά των κατακτητών. Οι Κρήτες που αντιτάχθηκαν στο φασισμό και το ναζισμό, απέδειξαν με πράξεις την πίστη τους, στην Ελευθερία και τη Δημοκρατία, αγωνιζόμενοι με σθένος κατά των δυνάμεων του Άξονα. Από τη μια ως την άλλη άκρη του νησιού μας, αγωνίζονταν και έδωσαν ακόμη και την ζωή τους χωρίς να λυγίσουν, ορθώνοντας ηρωικά το ανάστημά τους απέναντι στους κατακτητές.

Η Κρήτη και οι Κρητικοί πλήρωσαν βαρύτατο τίμημα για την ενεργό συμμετοχή, στους αγώνες για την Ελευθερία. Εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας προς τους αγωνιστές και τα θύματα των αιματηρών αυτών αγώνων.

Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε, τις αξίες για τις οποίες αγωνίστηκαν, όπως είναι η Ελευθερία, η Τιμή, η Αξιοπρέπεια και η Υπερηφάνεια. Αξίες που πρέπει διαχρονικά να πορευόμαστε. Λέμε ΠΟΤΕ πια Φασισμός. Λέμε ΠΟΤΕ πια Πόλεμος. Λέμε ΝΑΙ στην Ελευθερία και την Δημοκρατία. Λέμε ΝΑΙ στην Ειρήνη, στην Φιλία, και την Αλληλεγγύη των λαών.

Δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη

«Η 9η Μαΐου, ημέρα λήξης του Β’ Παγκοσμίου πολέμου, έχει καθιερωθεί ως ημέρα πανελλαδικού εορτασμού των εθνικών αγώνων και της εθνικής αντίστασης κατά του ναζισμού και του φασισμού. Είναι μια ημέρα αφιερωμένη στην ειρήνη, καθώς σηματοδοτεί την ημέρα που έληξε ο πόλεμος που αιματοκύλησε την Ευρώπη και τον κόσμο. Η σημερινή επέτειος αφιερώνεται σε όλους τους Αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που πάλεψαν γενναία απέναντι στο ναζισμό και το φασισμό. Σε μια συγκυρία δύσκολη για τον πλανήτη, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συγκλονίζει την παγκόσμια κοινότητα, γίνεται αντιληπτό ότι η διασφάλιση της ειρήνης, της συνύπαρξης των λαών αποτελεί το μεγαλύτερο ζητούμενο της σημερινής εποχής. Ως Περιφέρεια Κρήτης, τιμούμε σήμερα τα εκατομμύρια των Ηρώων που αγωνίστηκαν για το ιδανικό της Ελευθερίας και θυσιάστηκαν για έναν κόσμο ελεύθερο.»

Δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

Η 9η Μαΐου του 1945, σηματοδότησε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ως επέτειος Μνήμης των Αγώνων της Ελλάδας και των άλλων δημοκρατικών χωρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων, σηματοδοτεί και τις δικές μας ευθύνες εμπρός στους κινδύνους και στις προκλήσεις του παρόντος και του μέλλοντος. Η μνήμη της Εθνικής Αντίστασης του Ελληνισμού αλλά και των άλλων λαών κατά του φασισμού και της βαρβαρότητας των στρατευμάτων του Άξονα, αντίσταση με εκατομμύρια θύματα, παραμένει πάντα ζωντανή. Οι χώρες που επλήγησαν, χρειάστηκαν χρόνια για να επουλώσουν τις πληγές και τις καταστροφικές συνέπειες των ναζιστικών επιθέσεων. Εντούτοις, η Ευρώπη, μεταπολεμικά, διαμόρφωσε μια νέα ιστορική διαδρομή, εδραιώνοντας την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση των κρατών της. Και η δεύτερη σημερινή επέτειος, ο Εορτασμός της «Ημέρας της Ευρώπης», υπενθυμίζει το μεγάλο αυτό επίτευγμα των χωρών της, προς ένα μέλλον ευοίωνο, με ευημερία και ειρήνη.

Αυτό το μέλλον δυστυχώς τίθεται εκ νέου εν αμφιβόλω. Οι ασταθείς γεωπολιτικές συνθήκες της ευρύτερης περιοχής μας, η περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου και κυρίως η πρόσφατη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιουργούν ζοφερές προοπτικές, στις οποίες οφείλουμε να αντιταχθούμε. Γιατί η προάσπιση της Ελευθερίας, της Ειρήνης και της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστο Χρέος και διαρκές ορόσημο στην πορεία των λαών.

Μήνυμα Βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη  

«Ιστορική ημέρα η σημερινή,  κατά την οποία τιμούμε τον μεγαλειώδη αγώνα των λαών ενάντια στον ναζισμό. Στις 9 Μαΐου του 1945 υπεγράφη η άνευ όρων συνθηκολόγηση της Γερμανίας και έληξε επίσημα ο  Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η λήξη του πολέμου και η απελευθέρωση της χώρας μας, σηματοδότησε από τη μία το τέλος της βίας και του Ναζισμού και από την άλλη, ανέδειξε τη συμβολή της αντιστασιακής δράσης στην Ελλάδα. Η Εθνική Αντίσταση με τον ενωτικό της χαρακτήρα, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους μας. 

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε πίσω του 50 εκ. νεκρούς και ισοπεδωμένες χώρες. Η Γερμανία  έπρεπε να διευθετήσει τις εκκρεμότητες του Πολέμου, ανάμεσά τους και η απόδοση των γερμανικών κατοχικών οφειλών.  Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο διάστημα 2016-2019, έκανε μεγάλο  αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Στις 27.7.2016 η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών εξέδωσε, με συντριπτική πλειοψηφία, το πόρισμα-έκθεσή της προτείνοντας έναν ολοκληρωμένο «οδικό χάρτη» πολιτικών, διπλωματικών και νομικών ενεργειών για τη διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων επανόρθωσης, με αποκορύφωμα την ρηματική διακοίνωση που απεύθηνε η Ελληνική Κυβέρνηση προς τη γερμανική (4/6/2019), εγείροντας τις αξιώσεις της για τις διακρατικές επανορθώσεις, το κατοχικό δάνειο, τους λεηλατημένους πολιτιστικούς θησαυρούς και τις επανορθωτικές αξιώσεις των αμάχων Ελλήνων πολιτών που είχαν πέσει θύματα των θηριωδιών του Γ’ Ράιχ. Δυστυχώς, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας  αρνείται να εκπληρώσει τις θεμελιωμένες στο Διεθνές Δίκαιο υποχρεώσεις της απέναντι στη χώρα μας.

Στις 17/4/2019 έγινε η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της βουλής για τη διεκδίκηση των Γερμανικών αποζημιώσεων. Εκεί παρουσιάστηκε η έκθεση της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις Οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με εισηγητή της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, ο οποίος παρουσίασε στην Ολομέλεια το πόρισμα της Επιτροπής.

Στην τοποθέτησή μου και στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας, από την πλευρά της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανα ότι το βαρύ χρέος της υπόσχεσης για αγώνα μνήμης, διεκδίκησης και δικαίωσης, των προγόνων μας, δεν αποτελεί μόνο μια δέσμευση που έδωσε ως Κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Αποτελεί ταυτόχρονα μια υπόσχεση για όσους γεννήθηκαν στα χαροκαμένα χωριά των ελληνικών ολοκαυτωμάτων και μεγάλωσαν με ανθρώπους που ένιωσαν στο πετσί και την ψυχή τους, τη θηριωδία του ναζισμού.

Αυτός ο κύκλος της κυνικής άρνησης της Γερμανίας για τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας, πρέπει να κλείσει όχι μόνο σαν οφειλή στο παρελθόν αλλά και ως νέα αφετηρία για το μέλλον. Σε αυτόν τον αγώνα για δικαίωση δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να νικήσει η μνήμη απέναντι στις προσπάθειες για λήθη.

Διότι, έχουν επικίνδυνα αναδειχθεί αναθεωρητικοί της ιστορίας, όσοι θέλουν να αναθεωρήσουν τα εγκλήματα, το Ολοκαύτωμα και τις ναζιστικές θηριωδίες. Ναζιστικές θηριωδίες, που ο τόπος μας, η Κρήτη γνώρισε πολύ καλά. Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί έως την τελική δικαίωση του λαού μας. Δόξα και τιμή στους προγόνους μας, που αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυταπάρνηση στη βαρβαρότητα. Είθε η θυσία αυτών των ανθρώπων να είναι πάντα οδηγός μας, ένα δυνατό φως απέναντι στα σκοτάδια κάθε μορφής φασισμού, ρατσισμού και μίσους.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News