Ρέθυμνο: Τίμησαν την μνήμη του σοσιαλιστή της Ευρώπης, Σταύρου Καλλέργη (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Ρέθυμνο: Τίμησαν την μνήμη του σοσιαλιστή της Ευρώπης, Σταύρου Καλλέργη (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον πρωτοπόρο σοσιαλιστή της Ευρώπης και θεμελιωτή της πρώτης εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, Σταύρο Καλλέργη, τίμησαν το πρωί της Κυριακής, 7 Μαΐου στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο, σύσσωμες οι αρχές και τα εργατικά συνδικάτα της Κρήτης

Σε μία ιδιαίτερα «ταραγμένη» περίοδο με τους αγώνες της κοινωνίας να εντείνονται καθημερινά για τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα τα οποία καταστρατηγούνται και με φόντο την γιορτή της μητέρας, τιμήθηκε το πρωί ο Σταύρος Καλλέργης, ο σοσιαλιστής που ξεπέρασε τα σύνορα της Ελλάδας και ονομάσθηκε σοσιαλιστής της Ευρώπης.

Ειδικότερα, τον Σταύρο Καλλέργη τίμησαν το πρωί της Κυριακής, 7 Μαΐου στο Μπραχίμο Μυλοποτάμου στο Ρέθυμνο αρχές και εργατικά συνδικάτα της Κρήτης, σε μία εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσαν με αφορμή τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς, η περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου, ο δήμος Μυλοποτάμου και το εργατικό κέντρο Ρεθύμνου, με τους εκπροσώπους τους να μιλούν για τα επίκαιρα μηνύματα που πρεσβεύει η ηγετική μορφή του σοσιαλιστή της Ευρώπης. 

Ποιος ήταν ο Σταύρος Καλλέργης

Η ηγετική μορφή του Σταύρου Καλλέργη ήταν αυτή που πρέσβευε το «πάντες δι' έκαστον και έκαστος δια πάντας», καθώς ήταν ο άνθρωπος που το όνομά του χαράχτηκε με ανεξίτηλα γράμματα στο βιβλίο της ιστορίας του εργατικού κινήματος.

Ο «Άγιος του Πνεύματος» όπως τον αποκάλεσαν, ήταν εκείνος που το 1893, σε ηλικία μόλις 25 ετών, πρωτοστάτησε για τον εορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς στην Ελλάδα, ενώ το σοσιαλιστικό του πρόγραμμα εξακολουθεί να είναι επίκαιρο όσο ποτέ και στις μέρες μας.

Ο Σταύρος Καλλέργης γεννήθηκε στο Χουμέρι Μυλοποτάμου το 1865, ενώ πέθανε σε ηλικία 61 ετών το 1926. Ο δημοτική αρχή Μυλοποτάμου τιμώντας την μνήμη και την προσφορά του θα μετατρέψει την οικία Καλλέργη σε Κέντρο Ιστορικής και Πολιτιστικής Προβολής, που θα φέρει το όνομα «Σταύρος και Λυκούργος Καλλέργης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News