Παγκόσμια ημέρα θαλασσαιμίας η 8η Μαΐου - Μεγάλες οι ανάγκες για αίμα από τους πάσχοντες

Κρήτη
Παγκόσμια ημέρα θαλασσαιμίας η 8η Μαΐου - Μεγάλες οι ανάγκες για αίμα από τους πάσχοντες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δευτέρα 8 Μαΐου: Παγκόσμια ημέρα θαλασσαιμίας - Μία μέρα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα προβλήματα των ανθρώπων που πάσχουν από Μεσογειακή αναιμία αλλά και την προσπάθεια που απαιτείται για την επάρκεια αίματος

Παγκόσμια ημέρα θαλασσαιμίας η 8η Μαΐου και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία έχουν σήμερα ακόμη μια ευκαιρία να μιλήσουν για την ασθένειά τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με κυρίαρχο φυσικά την επάρκεια αίματος - που είναι απαραίτητο για την ίδια τους τη ζωή.

Σχεδόν 4.000 είναι οι πάσχοντες από Θαλασσαιμία σε όλη τη χώρα, με αρκετές περιοχές - ιδίως τις ημέρες της πανδημίας - να αντιμετωπίζουν προβλήματα ασφάλειας και επάρκειας. Ευτυχώς οι Κρήτες ασθενείς δεν αντιμετωπίζουν τέτοια θέματα χάρη στις άοκνες προσπάθειες των εθελοντικών αιμοδοτικών οργανώσεων. 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα θαλασσαιμίας λοιπόν και με σύνθημα, «Ενημερώσου, Μοιράσου, Νοιάσου!», αύριο Δευτέρα 9 Μαΐου και ώρα 10:00 π.μ. στην Λότζια θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση που συνδιοργανώνει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της 7ης  ΥΠΕ με τον Σύλλογο Θαλασσαιμίας Ηρακλείου - Λασιθίου υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας (Ε.Ο.ΘΑ.), με τους συμμετέχοντες και να ενημερώνονται αλλά και να αιμοδοτούν!

Οι πάσχοντες από Μεσογειακή αναιμία χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος για να μπορούν να διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού τους η προσφορά αίματος λοιπόν από τους εθελοντές αιμοδότες είναι ανεκτίμητη.  

Γι’ αυτό την επόμενη φορά που θα συναντήσετε μια δράση εθελοντικής αιμοδοσίας, πριν την προσπεράσετε σκεφτείτε τους ανθρώπους που πάσχουν από  από μεσογειακή αναιμία και όλους όσους χρειάζονται αίμα 

Πότε και πού εμφανίζεται

Το 1994 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Παγκόσμια Οργάνωση Θαλασσαιμίας καθιέρωσαν την 8η Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Θαλασσαιμίας (Μεσογειακής Αναιμίας). Σκοπός της είναι να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη σχετικά με τα προβλήματα των θαλασσαιμικών και την προσπάθεια που απαιτείται για την ασφάλεια και την επάρκεια αίματος.

Ο όρος θαλασσαιμία ή μεσογειακή αναιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) αναφέρεται σε μια ομάδα γενετικών αιματολογικών διαταραχών που επηρεάζουν την παραγωγή αιμοσφαιρίνης στον οργανισμό, της πρωτεΐνης που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες προς τους ιστούς και τα διάφορα όργανα του σώματος. Πρόκειται για μια από τις πιο κοινές μονογονιδιακές διαταραχές στον κόσμο, που πλήττει 15 εκατομμύρια άτομα σε όλον τον κόσμο.

Η θαλασσαιμία εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα των Μεσογειακών χωρών (Ιταλία, Ελλάδα, Μέση Ανατολή), αλλά και της Νότιας Ασίας και της Αφρικής. Λόγω της συνεχούς μετανάστευσης πληθυσμών από τη μία χώρα στην άλλη, σήμερα δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία χώρα στον κόσμο χωρίς θαλασσαιμία.

Ορισμένα άτομα είναι φορείς του γονιδίου της θαλασσαιμίας (έχουν κληρονομήσει μόνο ένα αλληλόμορφο γονίδιο) αλλά δεν εμφανίζουν κάποιο σημαντικό πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με τη διαταραχή αυτή. Τα άτομα αυτά έχουν το -κακώς- αποκαλούμενο στίγμα μεσογειακής αναιμίας.

Ο πάσχων από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) χρειάζεται τακτικές μεταγγίσεις αίματος για να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την αιμοσφαιρίνη του οργανισμού του.

Όμως, η αγωγή αυτή προκαλεί υπερφόρτωση σιδήρου, ή αιμοσιδήρωση, που μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρα, αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση περίσσειας σιδήρου στους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο ήπαρ, την καρδιά και στους ενδοκρινείς αδένες.

Ο οργανισμός δεν διαθέτει έναν εγγενή μηχανισμό απομάκρυνσης της περίσσειας σιδήρου. Οι ασθενείς με αιμοσιδήρωση χρειάζονται θεραπεία για την απομάκρυνση του σιδήρου με χηλικούς παράγοντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News