ΕΑΣΗ: Ενεργοποίηση για την δημιουργία παγκρήτιου δημοπρατηρίου λαδιού - Θα αποτελέσει «όπλο» για τον φορέα

Κρήτη
ΕΑΣΗ: Ενεργοποίηση για την δημιουργία παγκρήτιου δημοπρατηρίου λαδιού - Θα αποτελέσει «όπλο» για τον φορέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την σχετική πρόταση πρόκειται να καταθέσει τις επόμενες ημέρες ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης

Ένα παγκρήτιο δημοπρατήριο για το κρητικό ελαιόλαδο - με πρόταση του αντιπροέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρωνα Χιλετζάκη, την οποία θα καταθέσει τις επόμενες μέρες - αναμένεται να αποτελέσει «όπλο» για τον παγκρήτιο συνεταιριστικό φορέα, ο οποίος και από τη φετινή ελαιοκομική περίοδο θα κάνει την εμφάνισή του στην αγορά του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της Κρήτης.

Για τον τρόπο που μπορεί να λειτουργεί το παγκρήτιο δημοπρατήριο, ο συνεταιριστής αποκάλυψε για πρώτη φορά στην εφημερίδα μας όλη του τη σκέψη, ενώ να υπενθυμίσουμε και τις πρόσφατες ανακοινωθείσες διαπιστώσεις του ΣΕΔΗΚ, ότι «λόγω δημοπρασιών, οι παραγωγοί στην ανατολική Κρήτη πληρώνονται ακριβότερα το λάδι τους σε σχέση με τη δυτική»!

«Αυτό το δημοπρατήριο ελαιολάδου θα έχει δράση σε όλη την Κρήτη. Όπως δημοπρατούμε τα κηπευτικά, θα δημοπρατούμε και το λάδι. Η δημοπρασία ελαιολάδου για μένα είναι το καλύτερο. Να γίνεται όμως με τον σωστό τρόπο. Δηλαδή με ένα σωστό σύστημα. Είναι κάτι το σημαντικό και βέβαια αυτό το δημοπρατήριο θα ανήκει στον φορέα», είπε στην εφημερίδα μας ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Είναι ένα όραμα για την Κρήτη το δημοπρατήριο στο ελαιόλαδο, για να πάρει την υπεραξία ο παραγωγός. Πώς θα λειτουργεί αυτό το δημοπρατήριο; Θα πηγαίνει δικό μας συνεργείο από χημικούς στον κάθε συνεταιριστή ή ιδιώτη που έχει το ελαιόλαδο. Θα παίρνει το δείγμα. Θα γίνεται ένα συμφωνητικό και ένα πρωτόκολλο σφράγισης-αποσφράγισης. Γιατί από την ώρα που παίρνεται το δείγμα μέχρι και που θα ολοκληρωθεί η δημοπρασία, δεν έχει το δικαίωμα είτε ο συνεταιρισμός είτε ο ιδιώτης που έχει τη δεξαμενή να έχει πρόσβαση στη δεξαμενή. Επομένως, θα σφραγίζεται η δεξαμενή. Θα γίνεται μια δέσμευση της ποσότητας του ελαιολάδου μέχρι και τη μέρα της δημοπράτησης. Γιατί, για να γίνει μια δημοπράτηση, χρειάζεται μια προεργασία, το λιγότερο για δέκα μέρες», όπως εξήγησε ο συνεταιριστής.

Ηλεκτρονική η δημοπρασία

«Όπως γίνεται ο ηλεκτρικός πλειστηριασμός στα ακίνητα, έτσι θα μπορούμε κι εμείς να δημοπρατούμε ηλεκτρονικά τεράστιες ποσότητες ελαιολάδου», αποκάλυψε στη “Νέα Κρήτη”, βάσει της δικής του πρότασης προς τον παγκρήτιο φορέα, ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Την ημέρα της δημοπράτησης του ελαιολάδου, θα έχουμε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηρακλείου κάποιον δικηγόρο. Θα έχουμε και κάποιον χημικό και θα έχουμε και έναν φοροτεχνικό, που θα μπορεί να κλείσει τη φορολογική διαδικασία. Επομένως, η δημοπρασία δε θα γίνεται από ένα άτομο, αλλά από μια σειρά ανθρώπων, που ο καθένας θα έχει τον δικό του ρόλο», σύμφωνα με τον συνεταιριστή.

«Είναι ένα όραμα αυτό. Αυτό το όραμα μακάρι να πάρει σάρκα και οστά. Με αυτόν τον τρόπο θα κερδίσει την υπεραξία του ελαιολάδου ο παραγωγός. Δε θα υπάρχει πελατειακή σχέση. Και θα έχουμε και ένα μητρώο ελαιολάδων. Δηλαδή, θα ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν προς διάθεση για πώληση τόσοι τόνοι ελαιολάδου, στην τάδε οξύτητα, στην τάδε ποιότητα. Αυτό σημαίνει κατευθείαν ότι έχουμε μία ατζέντα. Και γνωρίζουμε τι ποσότητες έχουμε διαθέσιμες, τη στιγμή που γίνεται η δημοπράτηση στο νησί μας. Τόσα λάδια είναι περυσινά, τόσα λάδια είναι φετινά. Αυτά τα λάδια πού βρίσκονται. Αυτά τα λάδια αν είναι ΠΟΠ ή ΠΓΕ»...

Εξάλλου, όπως καταλήγει ο συνεταιριστής, «ένας που θα συμμετάσχει στον διαγωνισμό ελαιολάδου μέσω του δημοπρατηρίου, θα βάζει και τη σχετική εγγύηση για την ποσότητα που ελαιολάδου που θέλει. Επομένως, τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Οι ποσότητες είναι ελεγμένες και εξασφαλισμένες. Και θα διασφαλίζουμε τα χρήματα για το ελαιόλαδο χωρίς ανασφάλεια»...

Περογιαννάκης: «Οι διαγωνισμοί είναι καλοί λόγω εμπιστοσύνης»

Ένας συνεταιρισμός στην Κρήτη που εμπορεύεται το προϊόν μόνο με διαγωνισμούς μέχρι σήμερα είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός της Εμπάρου. Ο πρόεδρος της οργάνωσης, Γιώργος Περογιαννάκης, είπε «: «Μπορεί από άποψη καλύτερων τιμών να μην πετυχαίνει πάντα, αλλά σίγουρα μέσω του διαγωνισμού πετυχαίνουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην οργάνωση και τους παραγωγούς-μέλη. Είναι αλλιώς να πηγαίνω εγώ στους εμπόρους και να διαπραγματεύομαι το λάδι και είναι αλλιώς να υπάρχουν οι κλειστές προσφορές μέσω του διαγωνισμού».

Μάλιστα, μόλις προχθές, με τη μέθοδο αυτή, ο Συνεταιρισμός έκλεισε συμφωνία με τυποποιητή του νομού Ηρακλείου για μια ποσότητα 105 τόνων και τιμή 3,60 ευρώ το κιλό, συν τον ΦΠΑ.

Υπάρχουν ακόμα 145 τόνοι για δημοπρασία από τον Συνεταιρισμό. Αφού διατεθεί και η τελευταία ποσότητα, θα πληρωθεί η εκκαθάριση της διαχειριστικής περιόδου προς τους παραγωγούς.

Πάντως, ο κ. Περογιαννάκης εκτιμάει ότι η μέση τιμή της χρονιάς δεν έχει πέσει κάτω από τα 3,50 ευρώ το κιλό.

Τέλος, αποκαλύπτει ότι οι παγίδες που έχει τοποθετήσει ο Συνεταιρισμός στην Έμπαρο ήδη είναι γεμάτες από δάκο. «Φέτος, από τις ελιές που δε συγκομίστηκαν πέρυσι, υπάρχει ήδη μεγάλος πληθυσμός. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά, που πάντως περιμένουμε μεγάλη βεντέμα στο νησί μας. Ας είναι οι παραγωγοί πολύ προσεκτικοί και ευελπιστούμε να έχουμε και μια ανάλογη δακοκτονία».

Καταλήγοντας, ο κ. Περογιαννάκης τονίζει ότι γίνονται προβλέψεις για πολύ καυτό καλοκαίρι, κάτι το οποίο θα είναι καλό στη “μάχη” κατά του δάκου, αλλά θα σημάνει και το ζόρισμα του ελαιοκάρπου, ειδικά στις μη ποτιστικές ελιές.

Φωτογραφία: pexels

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News