Κτηνοτρόφοι: Έρχονται πληρωμές - Μέσα στον Μάιο οι καταβολές που εκκρεμούν

Κρήτη
Κτηνοτρόφοι: Έρχονται πληρωμές - Μέσα στον Μάιο οι καταβολές που εκκρεμούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο υπουργείο Οικονομικών ρίχνει τις ευθύνες για τη μη καταβολή του 2% επί του τζίρου των ζωοτροφών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στο υπουργείο των Οικονομικών ρίχνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, υποσχόμενος για άμεση διευθέτηση του ζητήματος με την αποκατάσταση των λανθασμένων πληρωμών, το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με την καταβολή των 50 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή του 2% επί του τζίρου της αγοράς των ζωοτροφών έτους 2021.

Αυτό μετάφερε στη «ΝΚ», μετά από συνάντηση και συνομιλία που είχε με τον υπουργό, ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου Γρύλλος Παπαδάκης, ο οποίος πάντως διέκρινε ειλικρίνεια στις εξηγήσεις που του δόθηκαν. Ξεκαθάρισε, δε, προς τον υπουργό ότι ήδη η κατάσταση στην αιγοπροβατοτροφία της Κρήτης είναι τέτοια που από αυτό το καλοκαίρι και μετά θα δούμε στην αγορά τη μείωση έως και τον αφανισμό του αρνιού και του κατσικιού, λόγω της καταστροφής των κτηνοτρόφων, που «ξεφορτώνονται» ακόμα και τα ζώα αναπαραγωγής!

«Να προχωρήσει το υπουργείο των Οικονομικών σε γενναίες πιστώσεις προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προκειμένου να δοθεί ουσιαστική στήριξη στον κλάδο της ελληνικής κτηνοτροφίας», ζητά ο Γρύλλος Παπαδάκης.

«Ακόμα και τα 50 εκατομμύρια ευρώ δεν απορροφήθηκαν στην πραγματικότητα. Αυτό το λάθος βέβαια έχει γίνει από το υπουργείο των Οικονομικών και όχι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το 2% επί του τζίρου των ζωοτροφών ήταν μέσα από την πλατφόρμα του υπουργείου των Οικονομικών και όχι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αλλά δεν είχαν καμία σχέση ούτε ο ΕΛΓΟ ούτε και ο ΟΠΕΚΕΠΕ».

Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που είχε ο Γρύλλος Παπαδάκης, «από ’δω και πέρα θα γίνουν κάποιες αποκαταστάσεις σε ό,τι αφορά την πληρωμή του 2%. Θα γίνουν μέσα στον Μάιο οι υπόλοιπες πληρωμές που εκκρεμούν προς τους κτηνοτρόφους της Κρήτης. Αυτές αφορούν την ενιαία ενίσχυση, και αφορά όσους δεν πήραν προκαταβολή, όσους δεν πήραν εκκαθάριση κ.λπ. Και θα γίνει και δεύτερη πληρωμή στα μέσα με τέλη Ιουνίου», λέει ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων του Μυλοποτάμου.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε»

«Μετέφερα όμως στον υπουργό και την αγωνία του κόσμου. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με τέτοιες συνθήκες. Δεν μπορούμε να στηρίξουμε την παραγωγή μας και να συνεχίσουμε να παράγουμε. Μέχρι του χρόνου, για να μην πω μέχρι τα επόμενα Χριστούγεννα, δε θα υπάρχει παραγωγή, ούτε γάλα, ούτε αρνί. Και μέχρι του χρόνου δεν υπάρχει τίποτα. Εμείς τώρα το Πάσχα πουλήσαμε κάποια αμνοερίφια στα 6,5 με 7 ευρώ, αυτό δε λέει κάτι. Διότι τα περισσότερα σφάχτηκαν στα 6,5 ευρώ και ελάχιστα στα 7 ευρώ το κιλό. Και από ’κει και πέρα, ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι ήρθαν πάρα πολλά αρνιά από τη Ρουμανία», όπως καταγγέλλει ο Γρύλλος Παπαδάκης.

Ο συνδικαλιστής διευκρινίζει, πάντως, ότι ζώντα ζώα στην Κρήτη δε φαίνεται να έχουν έρθει. «Εκτός και αν κάποιοι τα είχαν φέρει πριν από κάμποσο καιρό, τα μεγάλωσαν στην Κρήτη και τα έσφαξαν στη συνέχεια σαν κρητικά. Δεν ξέρω αν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Πάντως, έλεγχοι στο νησί μας αυστηροί για να αντιμετωπιστούν τέτοια παρατράγουδα έγιναν και αυτό οφείλουμε να το δούμε και να το ομολογήσουμε», είπε ο Γρύλλος Παπαδάκης.

«Ωστόσο, γενικότερα θα πω ότι για άλλη μια φορά “χόρεψαν” στην πλάτη των κτηνοτρόφων όλοι οι μεσάζοντες, αλλά και κάποιοι μεγαλοκρεοπώλες. Ξεκαθάρισα στον υπουργό ότι κάποια στιγμή θα πρέπει αυτό το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων να πάρει ένα τέλος».

Όπως διευκρίνισε ο συνδικαλιστής των κτηνοτρόφων του Μυλοποτάμου, μπορεί στην Κρήτη ζωντανά αρνιά να μην έχουν έρθει, αλλά είναι σχεδόν σίγουρο ότι ελληνοποιημένα σφάγια αμνοερίφια Ρουμανίας, που έχουν εισβάλλει στην κεντρική αγορά της Αθήνας, σύμφωνα με καταγγελίες που υπάρχουν, είναι δύσκολο να μην έχουν σε κάποιο ποσοστό φτάσει και στην κρητική αγορά, προς εξαπάτηση τόσο των καταναλωτών όσο και του κράτους.

Ειδικά σήμερα, που οι τιμές στα ελληνικά αμνοερίφια είναι αρκετά αυξημένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα κυκλώματα των ελληνοποιήσεων θα έκαναν χρυσές δουλειές, κερδίζοντας από τη διαφορά των τιμών μεταξύ ρουμανικών και κρητικών αμνοεριφίων!

 (φωτογραφία shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News