Γαϊδουρονήσι: Τι έδειξε η αυτοψία της Αποκεντρωμένης - Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντά ο Δήμος Ιεράπετρας (vid)

Κρήτη
Γαϊδουρονήσι: Τι έδειξε η αυτοψία της Αποκεντρωμένης - Με προσφυγή στο ΣτΕ απαντά ο Δήμος Ιεράπετρας (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες διαστάσεις παίρνει η κόντρα που μαίνεται για τα καλά το τελευταίο διάστημα μεταξύ δήμου Ιεράπετρας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης - Το κεδρόδασος και οι αμμοθίνες στη νήσο Χρυσή εκπέμπουν σήμα κινδύνου!

Νέες διαστάσεις παίρνει η κόντρα που μαίνεται για τα καλά το τελευταίο διάστημα μεταξύ δήμου Ιεράπετρας και Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, με φόντο την Απόφαση για τους περιορισμούς προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος στη νήσο Χρυσή (Γαϊδουρονήσι) και πρωτίστως την απαγόρευση αποβίβασης επισκεπτών με τα δρομολόγια των ημερόπλοιων.

Μετά το ξήλωμα των πρόχειρων παραπηγμάτων και αυθαίρετων κατασκευών στη νήσο, το τοπίο είναι κυριολεκτικά αγνώριστο, ωστόσο ανησυχητική παραμένει η κατάσταση με τη βλάστηση, καθώς δεν υπάρχει καθόλου φυσική αναγέννηση. Η ξήρανση των κέδρων στο βόρειο τμήμα της προστατευόμενης νήσου υπερβαίνει το 50%, ενώ στο νότιο τμήμα η καταστροφή είναι ολοκληρωτική, όπως διαπίστωσε η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρία Κοζυράκη, κατά την αυτοψία που πραματοποίησε, παρά την άρνηση συμμετοχής από τον Δήμο Ιεράπετρας και παρά την αδυναμία μεταφοράς από το λιμενικό, στο νησί.

Οδυνηρή διαπίστωση είναι και η ύπαρξη δικτύου δρόμων πολλών χιλιομέτρων, με συνέπεια να έχει προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημιά στο ριζικό σύστημα των κέδρων. Σε κάθε περίπτωση, οι αναδασώσεις δεν πρόκειται να γίνουν πριν από το Φθινόπωρο του 2023, σύμφωνα με την κ. Κοζυράκη.

Και μπορεί τη φετινή τουριστική σεζόν να μην γίνεται αποβίβαση τουριστών στη Χρυσή, ωστόσο τον επόμενο χρόνο τα πράγματα θα είναι τελείως διαφορετικά, καθώς θα υπάρξει «πλαφόν» επισκεπτών, ενώ παράλληλα θα ανοίξει ο δρόμος για τη τοποθέτηση ομπρελοκαθισμάτων στη παραλία.

Αντεπιτίθεται ο Δήμος Ιεράπετρας

Την ώρα που η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κάνει λόγο για ανησυχητική κατάσταση με τη βλάστηση μετά τη σχετική αυτοψία που έγινε τις προάλλες, (σ.σ. κατόπιν βεβαίως πολλών δυσκολιών, περιπετειών και εμποδίων και άρνησης συμμετοχής από τον δήμο Ιεράπετρας) η πλευρά του δήμου περνά τώρα στην αντεπίθεση, επιχειρώντας διά της νομικής και διοικητικής οδού να ανατρέψει το status quo που θεσπίστηκε με την απόφαση της κ. Κοζυράκη.

Επιχειρώντας λοιπόν να μπλοκάρει την απόφαση για απαγόρευση πρόσδεσης των ημερόπλοιων, επικαλούμενος δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις στη περιοχή, ο δήμος Ιεράπετρας κατέθεσε ήδη προσφυγή κατά της σχετικής απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Παράλληλα, με δεδομένο ότι παραμένει άγνωστο το πότε χρονικά θα εκδικαστεί η προσφυγή από το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας και πότε θα βγει η απόφαση, ο δήμος έστειλε επίσημο αίτημα αναστολής της εκτέλεσης της απόφασης της Αποκεντρωμένης στον υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας.

Με τη 2η αυτή κίνηση, ο δήμος ουσιαστικά ζητά από το υπουργείο να βάλει στον «πάγο» την εφαρμογή της απόφασης της κ. Κοζυράκη μέχρι να κριθεί δικαστικά στο Συμβούλιο Επικρατείας. Κάτι που σημαίνει πρακτικά πως αν το υπουργείο κάνει αποδεκτό το αίτημα αυτό, τότε είναι πολύ πιθανό να γίνεται κανονικά η πρόσδεση των ημερόπλοιων και η αποβίβαση των επισκεπτών κατά τη προσεχή καλοκαιρινή περίοδο, κόντρα στην πρόσφατη απαγορευτική απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Και οι δυο κινήσεις, δηλαδή η κατάθεση προσφυγής στο ΣτΕ και το αίτημα αναστολής εκτέλεσης της απόφασης προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποφασίστηκαν τις τελευταίες ημέρες από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου Ιεράπετρας, κατόπιν συνεννόησης και σχετικών εισηγήσεων από τη νομική υπηρεσία.

Μάλιστα, βασικό σημείο του νομικού σκεπτικού και της επιχειρηματολογίας που προτάσσει η πλευρά του δήμου είναι η αμφισβήτηση για το κατά πόσον η Αποκεντρωμένη είχε όντως την αρμοδιότητα για μια τέτοια απόφαση σε σχέση με τη Χρυσή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News