Κρήτη

Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος της Κρήτης αποχαιρετά τον Πέτρο Μηλιαράκη - Τα μηνύματα (βίντεο)

Η ημερομηνία της κηδείας του Ηρακλειώτη νομικού αναμένεται να ανακοινωθεί από την οικογένεια του με το πέρας της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών

Ένας άνθρωπος της κοινωνίας της επιστήμης και των γραμμάτων, μία πένα ηχηρή, με λόγο τεκμηριωμένο και ξεκάθαρο «σίγησε» σήμερα με τον απροσδόκητο χαμό του διακεκριμένου νομικού Πέτρου Μηλιαράκη, ο οποίος έφυγε από την ζωή σε ηλικία 74 ετών.

Ο νομικός και συγγραφέας που βρισκόταν στο Ηράκλειο τις τελευταίες ημέρες, εντοπίστηκε νεκρός από τους οικείους του στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου είχε καταλύσει. Ο χαμός του σκόρπησε θλίψη στην τοπική κοινωνία, τον νομικό, αλλά και πολιτικό κόσμο.

Γνωστός για την επιστημονική του κατάρτιση, την μαχητικότητα και τους αγώνες που έδωσε στα ευρωπαϊκά δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου, χειριζόταν υποθέσεις προσφύγων ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ σε επίπεδο Εσωτερικής Έννομης Τάξης δικηγορούσε ενώπιον των ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων, με κύριο αντικείμενο, υποθέσεις που αφορούν στο Συνταγματικό Δίκαιο, το Δικαστικό και Δημοσιονομικό Δίκαιο.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης υπήρξε μόνιμα αρθρογράφος του neakriti.gr και της «ΝΚ» και ξεχώρισε για το επίπεδο του λόγου του και την κριτική που ασκούσε προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Το τελευταίο του άρθρο με τίτλο «Η Κρίση. Ο εκλογικός εφησυχασμός και το πολιτικό μας πρόβλημα», δεν πρόλαβε να δημοσιευτεί.

Ο πολιτικός κόσμος της Κρήτης αποχαιρετά τον Πέτρο Μηλιαράκη

Γιάνης Βαρουφάκης: Συντετριμμένοι όλοι μας στο ΜέΡΑ25 με τα φρικτά μαντάτα

Τα συλλυπητήρια του για τον ξαφνικό θάνατο του Πέτρου Μηλιαράκη εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω δημοσίευσής στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Πάυλος Μπαριτάκης: Το αποτύπωμά του θα μείνει για πάντα στην μνήμη της τοπικής μας κοινωνίας

Με ιδιαίτερη θλίψη ενημερώθηκα για τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου φίλου και Βιαννίτη Δικηγόρου Πέτρου Μηλιαράκη. Ο εκλιπών υπηρέτησε επί μακρόν ως δικηγόρος, συγγραφέας, πολιτικός, αρθρογράφος και τίμησε το λειτούργημα του υποδειγματικά.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του ήταν το μέτρο, η σύνεση, η ευγένεια και η γλυκύτητα. Υπήρξε άνθρωπος με αρχές, αξίες και ηθική και τίμησε το λειτούργημα του Δικηγόρου.

Το αποτύπωμά του θα μείνει για πάντα στην μνήμη της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και των Αθηνών , όπου έζησε και υπηρέτησε την νομική επιστήμη.

Με την αδόκητη απώλειά του, ο νομικός κόσμος έγινε φτωχότερος.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Σωκράτης Βαρδάκης: Μέρα οδύνης η σημερινή

Μέρα οδύνης η σημερινή, που ξημέρωσε με το μαύρο μαντάτο του χαμού του συντοπίτη μας Πέτρου Μηλιαράκη.

Πενθούμε την απώλεια ενός σπουδαίου νομικού, πολιτικού και συγγραφέα του νησιού, το έργο του οποίου δεν γνώρισε σύνορα, αφήνοντας ένα φωτεινό αποτύπωμα στη ζωή του τόπου μας και όχι μόνο.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Αγαπημένε μου φίλε, δάσκαλε, αδελφέ, σε ευχαριστώ για όλα. Θα είσαι πάντα μέσα στις καρδιές όλων μας. Καλό ταξίδι.

Χάρης Μαμουλάκης: Βαθύτατη οδύνη

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Πέτρου Μηλιαράκη, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Πέτρου Μηλιαράκη. Ενός καταξιωμένου δικηγόρου, ταλαντούχου συγγραφέα, προοδευτικού πολιτικού αλλά και καλού φίλου. Ενός ανθρώπου που πάλεψε για το δίκαιο τόσο εντός όσο και εκτός των δικαστικών αιθουσών, αγωνίστηκε με πάθος και με όλες του τις δυνάμεις για την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την Δημοκρατία και νοιάστηκε πραγματικά για τον συνάνθρωπο.

Η απώλειά του με γεμίζει θλίψη. Η παρακαταθήκη όμως που αφήνει πίσω του ο Πέτρος Μηλιαράκης, το πολυσχιδές και σημαντικό έργο του, αποτελεί εχέγγυο ότι η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή.

Στην οικογένεια και στους οικείους του, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια.».

Γιάννης Κουράκης: Βαθειά προοδευτικός και δημοκράτης, ο Πέτρος Μηλιαράκης ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την αιφνίδια απώλεια ενός αγαπητού φίλου, επιστήμονα και συναγωνιστή, του Πέτρου Μηλιαράκη.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης με την επιστημονική του επάρκεια  εκπροσώπησε την Ελλάδα και τους θεσμούς επάξια σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και αντιπαρατέθηκε με νομικούς εκπροσώπους Κρατών, Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βαθειά προοδευτικός και δημοκράτης, ο Πέτρος Μηλιαράκης ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος με μεγάλη κοινωνική καταξίωση και πηγαίο χιούμορ.

Στην οικογένεια του και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Βασίλης Λαμπρινός: Ο αιφνίδιος θάνατος του Πέτρου Μηλιαράκη, αποτελεί πλήγμα για την κοινωνία του Ηρακλείου

«Ο αιφνίδιος θάνατος του Πέτρου Μηλιαράκη, αποτελεί πλήγμα για την κοινωνία του Ηρακλείου, ιδιαίτερα για όσους συνεργάστηκαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Είχε διακριθεί όχι μόνο για τους  δημοκρατικούς αγώνες του, αλλά και για την βαθιά γνώση της Νομικής επιστήμης, ενώ χειρίστηκε επιτυχώς κρίσιμα ζητήματα και εθνικά θέματα στα Ανώτατα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Συγγραφέας και πολιτικός όπου και αν έδρασε έθεσε την σφραγίδα της επιστημονικής του επάρκειας και της ανθρώπινης ποιότητας».

Νίκος Ε. Ηγουμενίδης: Αγωνίστηκε με πάθος και ανιδιοτέλεια για τις ιδέες του

Με πολύ μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την ξαφνική απώλεια του Πέτρου Μηλιαράκη. Διακεκριμένος νομικός και βαθύς γνώστης των νομικών και ευρωπαϊκών ζητημάτων, μάχιμος υπερασπιστής των εθνικών δικαίων από την Βιάννο, που συνέβαλλε στο ιστορικό χρέος για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης αγωνίστηκε με πάθος και ανιδιοτέλεια για τις ιδέες του, τιμώντας αδιάκοπα την Πατρίδα και την Δικαιοσύνη. Ένας δημοκράτης και προοδευτικός αγωνιστής που αφήνει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε.

Γιώργος Λογιάδης: Θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για εμάς

Χθες ταξιδεύαμε μαζί από Αθήνα για Ηράκλειο. Είχαμε όπως πάντα μια εκτενή συζήτηση, όπου ο Πέτρος Μηλιαράκης με τις γνώσεις του, την ανθρωπιά του, την ευθύτητα του και το ήθος του μας έδιδε τα φώτα του.
Κρητικός μαχητής , διεθνούς ακτινοβολίας νομικός, με τεράστια εμπειρία σε διεθνή θέματα, βαθύς γνωστής της ελληνικής πραγματικότητας, πολυγραφότατος, βασικός συνοδοιπόρος, υποστηρικτής, φίλος, και αγωνιστής, θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για εμάς. Τον ευχαριστώ προσωπικά για όλη αυτή την συμπαράσταση, σοφία και καθοδήγηση που μου προσέφερε. Η Κρήτη, εμείς το ΜέΡΑ25 και εγώ προσωπικά χάσαμε ένα αναντικατάστατο συνάνθρωπο. Στην οικογένεια του και στους οικείους του, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Τομέας Δικαιοσύνης ΜέΡΑ25: Με αισθήματα βαθιάς λύπης αποχαιρετάμε τον ακούραστο εργάτη της νομικής σκέψης

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 με αισθήματα βαθιάς λύπης αποχαιρετά τον ακούραστο εργάτη της νομικής σκέψης και υπέρμαχο των κοινωνικών αγώνων Πέτρο Μηλιαράκη. Ο Δικηγόρος Πέτρος Μηλιαράκης, ο σύντροφός μας στάθηκε πάντα συνεπής στη σωστή πλευρά της Ιστορίας έχοντας βιώσει τη ναζιστική φρίκη και την οικογενειακή απώλεια, αφού καταγόταν από το Μαρτυρικό Πεύκο της Βιάννου. Η λαμπρή του καριέρα δεν σήμανε για αυτόν συμβιβασμούς, αλλά αντίθετα μεγαλύτερο πάθος για την υπεράσπιση της Ιστορικής Μνήμης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συμπάσχουμε με τις οργανώσεις Κρήτης του Μετώπου μας, αφού ο Πέτρος επέλεξε να είναι μέλος σε οργάνωση της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πέτρο , οι αγώνες δεν θα σβήσουν στη λήθη.

Μαίρη Ν. Διακάκη: Aκούραστος συνοδοιπόρος σε αγώνες και διεκδικήσεις

Εκφράζω την βαθειά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πέτρου Μηλιαράκη, ενός ακούραστου συνοδοιπόρου σε αγώνες και διεκδικήσεις για την δικαιοσύνη και την ελευθερία των λαών. Αφήνει ένα παραδειγματικό αποτύπωμα για τις νεότερες γενιές... Θα τον θυμόμαστε πάντα...

Αποχαιρετισμός στον Πέτρο Μηλιαράκη απο την Οργάνωση Βάσης Ηρακλείου του ΜέΡΑ25

Τα μέλη της Οργάνωσης Βάσης Ηρακλείου ΜέΡΑ25 εκφράζουν τα ειλικρινή τους συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Πέτρου Μηλιαράκη.
Ένας ξεχωριστός άνθρωπος που αφήνει μια σπουδαία, μεγαλειώδη παρακαταθήκη για τα ιδανικά και το έργο του.
Ένας καταξιωμένος νομικός που υπηρέτησε τους ανθρώπους, το δίκαιο και τους θεσμούς.
Η ξαφνική του απώλεια μας έχει συντρίψει. Δεν ήταν απλά ένας σύντροφος, ήταν ένας σπουδαίος.

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μηλιαράκης

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως νομικός της πράξης, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικηγορούσε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (E.C.H.R. και C.F.I. - G.C/E.U) και χειριζόταν  προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Στο επίπεδο της εσωτερικής έννομης τάξης, δικηγορούσε ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις που αφορούν στο Συνταγματικό Δίκαιο, στο Διοικητικό Δίκαιο και στο Δημοσιονομικό Δίκαιο

Ειδικότερα:

Στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων έχει αντιπαρατεθεί με τους νομικούς εκπροσώπους Κρατών και Κυβερνήσεων, αλλά και με τους νομικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Μεταξύ των προσφάτων υποθέσεων που έχει χειρισθεί συγκαταλέγονται και προσφυγές κατά της Τουρκίας , κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου), κατά της Αυστρίας, κατά της Ιταλίας, κατά της Ολλανδίας (Κάτω Χωρών), κατά της Αλβανίας, κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κτλ.

Ως νομικός της θεωρίας έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων.

Κυριότερα έργα του είναι:

«Σύγχρονα θέματα Διπλωματίας, Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνούς Δικαίου» (1982),

«Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας» (1985 και 1989),

«Η Εξωτερική Πολιτική κατά το Συνταγματικό Δίκαιο» (1987),

«Οικονομικό Δίκαιο και Νόμισμα» (1987),

«Το Νομισματικό Σύστημα στα πλαίσια του Οικονομικού Δικαίου» (1990),

«Τραπεζικό Δίκαιο» (1994),

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου – The European Court in Strasbourg» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2000),

«Μεταδημοκρατία και Κοινοτικό Κεκτημένο» (2003),

«Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μεταξύ νομικού δόγματος και πολιτικής» (2005) 

«Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ελληνικό Σύνταγμα –Public International Law and Hellenic Constitution» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2008) , με πρόλογο του Καθηγητή Χάρη Παμπούκη .

«Μακροσύστημα και Ευρωσύστημα - με αναφορά στο Οικονομικό Δίκαιο» (2009) , με πρόλογο του Καθηγητή Νίκου Κοτζιά.

«scripta manent –συμμετοχή στον δημόσιο πολιτικό και νομικό λόγο (2018)»

Με το συγκεκριμένο συγγραφικό του έργο ο Πέτρος Μηλιαράκης επιχειρεί: Την επέκταση της επιστήμης του Συνταγματικού Δικαίου από το αυστηρό περίγραμμα της οργάνωσης του πολιτεύματος σε επιστημονικό κλάδο που εισέρχεται στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, ενώ με πρόταση του Αριστόβουλου Μάνεση, είναι Μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων» από το έτος 1983.

Την ένταξη του νομίσματος στο πλαίσιο του Οικονομικού Δικαίου, όπως και την οργάνωση του Ελληνικού Νομισματικού Δικαίου (από το 1854), με αναφορά στο διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα.

Την προσέγγιση ζητημάτων που απασχολούν τη Διεθνή Διπλωματία και το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (όπως για παράδειγμα είναι: το Δίκαιο της Θάλασσας–υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, ο Αφοπλισμός, το Δίκαιο του Διαστήματος, το Δίκαιο της Ειρηνικής Συνύπαρξης κλπ.)

Την κωδικοποίηση και ανάλυση των Θεσμών Δικαστικής Προστασίας που αφορούν στο (Ελληνικό) Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Την ανάδειξη της δογματικής της επιστήμης του Ενωσιακού (Κοινοτικού) Δικαίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια