Ηράκλειο: Σε εκλογές προχωράει το Σωματείο Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές

Κρήτη
Ηράκλειο: Σε εκλογές προχωράει το Σωματείο Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία, για ανάδειξη Δ.Σ. και Ε.Σ., θα πραγματοποιηθεί στο 3ο ΓΕΛ αύριο Σάββατο 7 Μαΐου και ώρες απο τις 4μ.μ. έως τις 7:30 μ.μ.,

Το Μ.Κ.Σ. «Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές», καλεί τα μέλη του στις εκλογές που θα γίνουν στο 3ο ΓΕΛ για ανάδειξη Δ.Σ. και Ε.Σ. αύριο Σάββατο 7 Μαΐου και ώρες απο τις 4μ.μ. έως τις 7:30 μ.μ., όπου ο τέως πρόεδρος Δρ. Μηνάς Τσικριτσής θα παρουσιάσει τα οικονομικά του Σωματείου και τις μέχρι σήμερα δράσεις του Σωματείου τα τελευταία 6 χρόνια, όπου σύντομα είναι οι εξής:

Ο γενικότερος σκοπός του Σωματείου είναι πολιτιστικός με κύρια επιδίωξη τη διάδοση του Κρητομυκηναϊκού πολιτισμού ευρύτερα στο κοινό της Κρήτης, της κυρίως Ελλάδας και διεθνώς, μέσα από την επικοινωνία ειδικών επιστημόνων, επαγγελματιών του τουρισμού, των εκπαιδευτικών κ.α. 

Ιδιαίτερα στοχεύει μεταξύ άλλων να εκπαιδεύσει παιδιά και νέους μαθητές στο έτυμο των λέξεων, στην πρώτη γραφή της Ευρώπης μέσω της αρχειοθέτησης των σχετικών ευρημάτων με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Ο Σύλλογός μας ιδρύθηκε έπειτα από την ανάγκη να μελετηθεί και να καταστεί ευρύτερα γνωστός ο Κρητομυκηναϊκός πολιτισμός, η τεχνολογία του και ειδικότερα η γραφή του που είναι η πρώτη του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ένας μικρός πυρήνας από ανθρώπους επιστήμονες, γλωσσολόγους, αρχαιολόγους ερευνητές του Μινωικού πολιτισμού, συνέστησαν μια ομάδα, η οποία, έπειτα από πολλές παρουσιάσεις, αναλύσεις, ημερίδες και σεμινάρια, από τον Σεπτέμβριο του 2014 ίδρυσαν το σύλλογο «Μινωικός Πολιτισμός και Γραφές».

Ο Σύλλογος, από την ίδρυσή του και εξής διοργανώνει κάθε χρόνο δύο δωρεάν σεμινάρια εκμάθησης της Γραμμικής Β’ γραφής, μέχρι σήμερα έχει εκπαιδεύσει 970 άτομα στον χώρο του τουρισμού και της Εκπαίδευσης, παράλληλα έχει ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις με εκδρομές και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Επιπλέον, οργανώνει ημερίδες και πολιτιστικά συνέδρια, βασισμένα στην κρητομινωική διατροφή και τα βότανα από αναφορές που έχουν βρεθεί σε επιγραφές και σε αρχαιολογικά ευρήματα και ποικίλες δράσεις με κεντρικό χαρακτήρα τον κρητομυκηναικό πολιτισμό. Επίσης, οργανώνει, σε ανοιχτό κοινό, και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και επιστημονικούς φορείς, συνέδρια, ημερίδες και διαλέξεις από εξέχουσες προσωπικότητες του επιστημονικού κόσμου, όπως η Δρ Αθανασία Κάντα, αρχαιολόγος, τέως Διευθύντρια Α.Μ. Ηρακλείου, ο Χρήστος Ντούμας, αρχαιολόγος ανασκαφέας Σαντορίνης, ο Δρ. Ξενοφών Μουσάς αστροφυσικός, ο Δρ. Μάνος Δανέζης, αστροφυσικός, ο Δρ. Ηλίας Μαριολάκος Γεωλόγος, ο Δρ Σταύρος Παπαμαρινόπουλος καθηγητής Γεωλογίας & Γεωφυσικής, ο Δρ Γιώργος Νικολακάκης, καθηγητής Κοινωνιολογίας, ο Δρ Αδαμάντιος Σάμψων Αρχαιολόγος και άλλοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

Τον Απρίλιο του 2018 μία ομάδα καλλιτεχνών, μελών του Σωματείου παρουσίασε στην αίθουσα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο της Κρήτης μία μικτή ομαδική έκθεση με θέμα: «Η Μέλισσα στο Μινωικό Πολιτισμό». Η ιδέα της έκθεσης με το θέμα αυτό προέκυψε από την εμφάνιση του συμβόλου της μέλισσας στη μινωική γραφή και από την αρχαιοαστρονομική μελέτη της μέλισσας σε αρχαιολογικά ευρήματα. Η θεματική αυτή έκθεση, διάρκειας δέκα ημερών, χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, σημείωσε μεγάλη επιτυχία και προβλήθηκε ευρύτερα, αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ενώ το 2019 οργάνωσε ημερίδα με μεγάλη επιτυχία με την έκδοση δυο σχετικών βιβλίων, με θέμα την Κρητομυκηναϊκή Ιατρική σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή του Παν/μιου Κρήτης η οποία χρηματοδοτήθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης.

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News