Προσωπικός γιατρός: Νοσηλεία και οδοντιατρική περίθαλψη στο σπίτι - «Κυρώσεις» για όσους δεν εγγραφούν

Κρήτη
Προσωπικός γιατρός: Νοσηλεία και οδοντιατρική περίθαλψη στο σπίτι - «Κυρώσεις» για όσους δεν εγγραφούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποιοι ορίζονται προσωπικοί γιατροί - Τι προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «Γιατρός για όλους», το οποίο φέρνει σημαντικές αλλαγές καθώς οργανώνεται σε νέες βάσεις η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία.

Στη φιλοσοφία αυτή εντάσσεται και η ρύθμιση που έρχεται να αντιμετωπίσει ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα που αφορά πολλούς πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν λόγο να νοσηλεύονται αλλά είναι ανάγκη να παίρνουν ποιοτική φροντίδα στο σπίτι τους.

Παροχή σε πολίτες στην οικία τους

Με διάταξη καθιερώνεται, αναπτύσσεται και οργανώνεται σε νέες βάσεις η Κατ’ Οίκον Νοσηλεία (Κ.Ο.Ν.) με παροχή σε πολίτες στην οικία τους υπηρεσιών και φροντίδας υγείας.

Οι ιατροί και οι λοιποί επαγγελματίες υγείας που ορίζονται, με αποφάσεις της οικείας Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας, να υπηρετούν ή να συνεργάζονται στις υπηρεσίες Κ.Ο.Ν. παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην οικία των ασθενών, που έχουν ενταχθεί στις υπηρεσίες της Κ.Ο.Ν. και για τους οποίους έχει εγκριθεί από το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς η παροχή υπηρεσιών κατ’ οίκον νοσηλείας.

Κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα

Παράλληλα, εντάσσεται η κατ’ οίκον οδοντιατρική φροντίδα, η οποία παρέχεται από τις δημόσιες δομές υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.) (πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια περίθαλψη) από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ., Ν.Π.Ι.Δ.) που παρέχουν υπηρεσίες υγείας και δεν υπάγονται στο ΕΣΥ, από τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού που παρέχουν υπηρεσίες υγείας, από τις ιδιωτικές μονάδες υγείας στις οποίες λειτουργούν οδοντιατρεία, καθώς και από τα ιδιωτικά οδοντιατρεία και πολυοδοντιατρεία.

Έρχεται ο «Προσωπικός Γιατρός» -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας καθιερώνεται, μεταξύ άλλων, και ο θεσμός του Προσωπικού Ιατρού, ο οποίος θα παρέχει ολοκληρωμένη και συνεχή φροντίδα στο άτομο, με στόχο την πρόληψη των ασθενειών και την προαγωγή της υγείας.

Από τις διατάξεις του νομοσχεδίου προκύπτει ότι οι υπηρεσίες των Προσωπικών Ιατρών παρέχονται εντός των δημοσίων μονάδων Π.Φ.Υ. των Τοπικών Δικτύων Π.Φ.Υ., των ιδιωτικών ιατρείων και κατ’ οίκον και περιλαμβάνουν τη διαχείριση των πλέον συχνών χρόνιων νοσημάτων, την υποστήριξη, τον προσανατολισμό και την υπεύθυνη καθοδήγηση των ασθενών μέσα στο σύστημα υγείας και τη δημιουργία ατομικού ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για κάθε πολίτη που είναι εγγεγραμμένος στον κατάλογο του προσωπικού ιατρού.

Συνοπτικά, ο προσωπικός ιατρός επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και είναι:

α) ιατρός του ΕΣΥ που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό,

β) ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας του άρθρου 106 του ν. 4461/2017 (Α΄38), με εγγεγραμμένο πληθυσμό

γ) ιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ.

δ) ιδιώτης ιατρός

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ Προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ' οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Πλέον, όλοι οι πολίτες με τον προσωπικό ιατρό αποκτούν δωρεάν τον σύμβουλο υγείας τους και θεσμοθετείται γιατρός για όλους.

Ποιες «κυρώσεις» προβλέπονται για όσους δεν εγγραφούν

«Κυρώσεις» περιμένουν τους πολίτες που δεν θα επιλέξουν τον προσωπικό τους γιατρό, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο που αναμένεται να φθάσει στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας θα θέσει και χρονικό όριο για την εγγραφή των πολιτών στον προσωπικό γιατρό ώστε να μην το αμελήσουν. Ειδικότερα, από την ώρα που θα εκδοθούν οι διευκρινιστικές υπουργικές αποφάσεις, θα πρέπει μέσα στο επόμενο εξάμηνο ο κάθε πολίτης να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό ώστε να παρακολουθεί την υγεία του.

Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις αναμένονται μέσα στον Ιούνιο, συνεπώς εάν δεν υπάρξουν εμπόδια στην υλοποίηση του σχεδίου, το δεύτερο εξάμηνο του 2022 όλοι οι πολίτες θα πρέπει να διαθέτουν τον προσωπικό τους γιατρό.

Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης παρουσιάζοντας τις βασικές κατευθύνσεις του νέου νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια και τον ΕΟΠΥΥ, όσοι δεν εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές».

  • Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία
  • Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμετοχές σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις
  • Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.

Να σημειωθεί ότι σε απομακρυσμένες περιοχές και χωριά που δεν υπάρχουν ιδιώτες γιατροί ή υπάρχουν μόνο αγροτικοί, η εγγραφή των πολιτών δεν θα γίνεται στον γιατρό αλλά στη δομή.

Ποιοι ορίζονται προσωπικοί γιατροί

Ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό. Μέχρις στιγμής, δεν έχει αποφασισθεί η εγγραφή και των παιδιών σε παιδίατρο - προσωπικό γιατρό.

Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ προσωπικοί γιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες στο ιατρείο τους ή κατ’ οίκον και θα μπορούν να συμμετέχουν στις εφημερίες των μονάδων ΠΦΥ στην περιοχή τους. Οι υπηρεσίες από τον προσωπικό γιατρό θα είναι απολύτως δωρεάν για τους πολίτες, διαβεβαιώνει ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News