Κρήτη

Αγροτικές ενισχύσεις: Κίνδυνος να χαθούν οι επιδοτήσεις στην Κρήτη

Ως «τροχονόμο συμφερόντων μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, για την υπόθεση των αγροτικών ενισχύσεων, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης

Ως «τροχονόμο συμφερόντων μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών» χαρακτηρίζει την κυβέρνηση, για την υπόθεση των αγροτικών ενισχύσεων, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης.

Τόσο ο ίδιος, που ως τομεάρχης Αγροτικού του ΣΥΡΙΖΑ έχει φέρει την υπόθεση στη Βουλή αλλά χωρίς - όπως λέει - να υπάρχουν απαντήσεις, όσο και οι φορείς ενεργοποίησης των δικαιωμάτων εκφράζουν έντονη αγανάκτηση και πολλά ερωτηματικά, αν μετά την αλλαγή της εταιρείας που υποστηρίζει το σύστημα ΟΣΔΕ θα προλάβουμε ως χώρα τις προθεσμίες για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των 560.000 δικαιούχων αγροτοκτηνοτρόφων.

«Αυτή είναι η κυβέρνηση της διαπλοκής. Δε φτάνει η υπόθεση με τα βοσκοτόπια, μας έχουν πάρει χαμπάρι και πάμε για πρόστιμα και καταλογισμούς. Η διαπλοκή στη χώρα συνεχίζεται. Στον ανταγωνισμό μεταξύ των εταιρειών, η κυβέρνηση κάνει τον τροχονόμο. Τον τροχονόμο συμφερόντων. Και αυτό είναι σε βάρος της διαφάνειας και των επιδοτήσεων των παραγωγών», καταγγέλλει στη «ΝΚ» ο Σταύρος Αραχωβίτης.

«Ανησυχούμε πολύ αν στο τέλος πληρωθούν έγκαιρα και σωστά οι επιδοτήσεις. Και πολύ φοβούμαστε ότι μέχρι τότε θα έχουν κάνει εκλογές, θα έχουν φύγει και θα μεταφέρουν το πρόβλημα σε μας. Θα έχουν κάνει τη διαπλοκή τους και θα παρατήσουν το πρόβλημα στην επόμενη κυβέρνηση. Δεν έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα. Δεν μοιράζουμε απευθείας αναθέσεις εδώ πέρα. Παίζουνε με τα λεφτά όλων των Ελλήνων παραγωγών. Και το χειρότερο είναι ότι κανένας δε μιλάει. Εμείς έχουμε κάνει για το ΟΣΔΕ, για τη διαχείριση των επιδοτήσεων, για όλη αυτή την κατάσταση δεκάδες ερωτήσεων. Και υπάρχει μία ομερτά».

Καταλήγοντας, ο Σταύρος Αραχωβίτης ξεκαθαρίζει: «Εμείς δεν επικεντρωνόμαστε στον πόλεμο μεταξύ εταιρειών. Εδώ και δύο χρόνια που έβγαλε ο κ. Βορίδης τον διαγωνισμό για τον τεχνικό σύμβουλο, αυτοί είναι στα δικαστήρια. Το χειρότερο είναι το θέμα της διαφάνειας των επιδοτήσεων και το δεύτερο είναι αν τελικά θα πληρωθούν οι παραγωγοί. Έχουμε μία κυβέρνηση που έχει πληρώσει τρεις φορές τις επιδοτήσεις. Την πρώτη φορά δεν μπορούσε να κάνει κάτι, αλλά στις άλλες δύο φορές ήταν η μία χειρότερη από την άλλη»...

Ο κ. Αραχωβίτης εκφράζει τον φόβο ότι η παράταση του ενός μήνα μετά τις 15 Μαΐου που δίνουν οι Βρυξέλλες δε θα φτάσει για να διορθωθούν τα λάθη μέσω της νέας πλατφόρμας του gov.gr και από ’κει και μετά θα επικρατήσει μία χαώδης κατάσταση σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων!

«Εκεί που έχει μείνει ακόμα ένα δεκαήμερο, η διαδικασία ούτε καν έχει ξεκινήσει. Προφανώς και ένας μήνας στη συνέχεια δε φτάνει. Και θα δούμε “φίδια” στο επόμενο διάστημα», καταλήγει ο πρώην υπουργός, κάνοντας λόγο για μια υπόθεση «σκάνδαλο».

Επιστολή από ΚΥΔ

Στο μεταξύ, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι “Ανεξάρτητες ΚΥΔ” έστειλαν αγωνιώδη επιστολή, που μεταξύ των άλλων αναφέρουν:

«Αγαπητέ κ. υπουργέ του ΥΠΑΑΤ, ενημερώσατε στις 3 Μαΐου 2022 το σύνολο των δικαιούχων της χώρας, γεωργών, κτηνοτρόφων και μελισσοκόμων, ότι η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr είναι έτοιμη και οι δικαιούχοι δύνανται να υποβάλλουν την ΕΑΕ - Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2022. Ωστόσο και παρά τις διαβεβαιώσεις σας: Διαπιστώνουμε ότι μέχρι και σήμερα (σ.σ. χθες) 5 Μαΐου 2022 η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr έχει σοβαρές και ουσιώδεις ελλείψεις. Σήμερα 5 Μαΐου 2022, που συντάσσεται η συγκεκριμένη επιστολή, η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr παρουσιάζει σοβαρές ελλείψεις και σίγουρα δεν είναι έτοιμη για την οριστικοποίηση των ΕΑΕ των δικαιούχων μέσω των ΚΥΔ.

Θα θέλαμε να σας υπενθυμίσουμε ότι η συγκεκριμένη διαδικασία - ετήσια υποβολή ΕΑΕ των δικαιούχων είναι υπεύθυνη για την πληρωμή των ενισχύσεων και των προγραμμάτων του ΥΠΑΑΤ, ύψους 3 δισ. ευρώ ετησίως, και υπόκεινται σε ευρωπαϊκό έλεγχο. Το διακύβευμα συνεπώς λαθών επί των πληρωμών των δικαιούχων θα προκαλέσει οικονομικές συνέπειες στο σύνολο του αγροτικού πληθυσμού. Τι θα γίνει τον Δεκέμβριο αν δε γίνουν σωστά οι πληρωμές; Μια ομάδα από τεχνοκράτες, που δεν ανήκουν σε κάποιο “στρατόπεδο”, σας παραθέτουν τους προβληματισμούς τους για τον τρόπο λειτουργίας και τις παραλείψεις του συστήματος.

Η παράθεση που ακολουθεί στην Τεχνική Έκθεση είναι με στοιχεία που εξάχθηκαν από την πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr, προκειμένου να λάβει γνώση ο κάθε δικαιούχος κι εσείς προσωπικά για το τι συμβαίνει. Παρακαλούμε θερμά όπως τα λάβετε σοβαρά υπόψη και να μας απαντήσετε με ανακοίνωση στο εξής: Πότε η πλατφόρμα eae.opekepe.gov.gr θα λειτουργεί ορθά;

Αγαπητέ κ. υπουργέ, δε γίνεται να προσέρχονται οι δικαιούχοι και τα ΚΥΔ να μη νιώθουν την ασφάλεια ότι το σύστημα λειτουργεί ορθά. Είμαστε μόλις 10 ημέρες προ τις 15 Μαΐου, που αποτελούσε κάποτε την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ΕΑΕ. Ο αγροτικός κόσμος τα προηγούμενα έτη και μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας λάμβανε την Κάρτα του Αγρότη, τα Καλλιεργητικά του ΑΔΑ, κάτι που σήμερα και σύμφωνα με όσα σας αναλύουμε παρακάτω είναι ανέφικτα. Παρακαλούμε όπως επιληφθείτε σήμερα. Αύριο θα είναι ΑΡΓΑ... Τεχνική Έκθεση για τις ΕΑΕ-ΟΣΔΕ του 2022 στο gov.gr.

Σας καταθέτουμε τους κάτωθι προβληματισμούς:

 1. Είσοδος ως υπάλληλος και όχι ως ΚΥΔ.
 2. Δεν υπάρχει Κεντρική Διαχείριση - Θα χρειάζεται μάλλον σύμβαση με εργολάβο.
 3. Δεν έχουν φορτωθεί χιλιάδες αιτήσεις. Συνεπώς είναι κενές.
 4. Το σύστημα δεν μπορεί να οριστικοποιήσει, καθώς όλες οι αιτήσεις φορτώθηκαν ως Online και όχι με τα στοιχεία του ΚΥΔ.
 5. Το σύστημα δεν μπορεί να απο-οριστικοποιήσει.
 6. Το σύστημα δεν μπορεί να αποδεσμεύσει την αίτηση, εφόσον έχει δεσμευτεί από ΚΥΔ.
 7. Το σύστημα δε χρησιμοποιεί Static Ip.
 8. Το σύστημα δεν έχει μέχρι και σήμερα φορτώσει τα έγγραφα προηγούμενων ετών.
 9. Το σύστημα έχει αποσυνδέσει τα έγγραφα από το σημείο της αίτησης που ήταν διασυνδεδεμένα.
 10. Το σύστημα λειτουργεί με % ποσοστό ιδιοκτησίας στη διασύνδεση με την ΑΑΔΕ και όχι με τον αριθμό των στρεμμάτων.
 11. Το σύστημα, αν πραγματοποιηθεί διαγραφή αίτησης, δε δύναται προς το παρόν να την επαναφέρει.
 12. Το σύστημα δε μας δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουμε αν δύναται να χρησιμοποιεί .dxf ή .txt αρχεία.
 13. Το σύστημα δεν έχει ενεργοποιημένα ΟΛΑ τα εργαλεία στους Χάρτες, συνεπώς δε δύναται να γίνουν χρηστικοί για τα ΚΥΔ.
 14. Το σύστημα δεν έχει αύξοντες αριθμούς για τα αγροτεμάχια, ώστε να είναι εύκολη η ταυτοποίησή τους σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά.
 15. Το σύστημα δεν έχει υπογραφή για τον δικαιούχο, σύμφωνα με όσα αναφέρει η σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 16. Το σύστημα δε φέρνει τα δικαιώματα που αποκτήθηκαν από το Εθνικό Απόθεμα το 2021, καθώς και όσα μεταβιβάστηκαν το 2021.
 17. Το σύστημα δεν έχει ανανεώσει τη μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Πράξη Προσδιορισμού του Δεκεμβρίου του 2021.
 18. Το σύστημα δε φορτώνει στον Χάρτη το Τεχνικό Δελτίο.
 19. Το σύστημα δεν εμφανίζει τις επικαλύψεις.
 20. Το ΚΥΔ δε γνωρίζει σε περίπτωση δέσμευσης από άλλο ΚΥΔ του δικαιούχου ποιο είναι το ΚΥΔ που πραγματοποίησε τη δέσμευση.
 21. Το σύστημα δεν εκτυπώνει τις ΕΑΕ.
 22. Το σύστημα κάνει λάθος στους υπολογισμούς του ΕΛΓΑ.
 23. Το σύστημα δε φορτώνει σωστά την ΚΒΔ για τα βοοειδή, καθώς δε φέρνει το συνολικό αριθμό των ζώων.
 24. Οι αγρότες πληρώνουν ακριβά τις πληροφορίες στο 1540. Δε γνωρίζουμε το τι συμβαίνει με τη διασύνδεση με όλους τους φορείς του δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που χρησιμοποιείται η ΑΕΕ ετησίως. Δε γνωρίζουμε αν θα υπάρχουν διασταυρωτικοί έλεγχοι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια