Κρήτη

Έφυγε από τη ζωή ο Ηρακλειώτης νομικός και συγγραφέας Πέτρος Μηλιαράκης

Ο θάνατος του ήταν αιφνίδιος - Σε ηλικία 74 ετών

Έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή τα ξημερώματα της Παρασκευής 6 Μαΐου, ο νομικός, συγγραφέας και αρθρογράφος Πέτρος Μηλιαράκης, σε ηλικία 74 ετών.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη, με καταγωγή από τη Βιάννο Ηρακλείου. 

Η ημερομηνία της κηδείας του αναμένεται να ανακοινωθεί από την οικογένεια του με το πέρας της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών.

Ο νομικός και συγγραφέας, αρθρογραφούσε παράλληλα στο neakriti.gr και στην «ΝΚ».

Ποιος ήταν ο Πέτρος Μηλιαράκης

Ο Πέτρος Μηλιαράκης, ως νομικός της πράξης, στο επίπεδο του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δικηγορούσε στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια του Στρασβούργου και του Λουξεμβούργου (E.C.H.R. και C.F.I. - G.C/E.U) και χειριζόταν  προσφυγές ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Στο επίπεδο της εσωτερικής έννομης τάξης, δικηγορούσε ενώπιον των Ανωτάτων Ακυρωτικών Δικαστηρίων (ΑΕΔ, ΣτΕ και ΕλΣ) με κύριο αντικείμενο τις υποθέσεις που αφορούν στο Συνταγματικό Δίκαιο, στο Διοικητικό Δίκαιο και στο Δημοσιονομικό Δίκαιο

Ειδικότερα:

Στα επίπεδα των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων έχει αντιπαρατεθεί με τους νομικούς εκπροσώπους Κρατών και Κυβερνήσεων, αλλά και με τους νομικούς εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Commission).

Μεταξύ των προσφάτων υποθέσεων που έχει χειρισθεί συγκαταλέγονται και προσφυγές κατά της Τουρκίας , κατά της Μεγάλης Βρετανίας (Ηνωμένου Βασιλείου), κατά της Αυστρίας, κατά της Ιταλίας, κατά της Ολλανδίας (Κάτω Χωρών), κατά της Αλβανίας, κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κτλ.

Ως νομικός της θεωρίας έχει συγγράψει σημαντικό αριθμό βιβλίων.

Κυριότερα έργα του είναι:

«Σύγχρονα θέματα Διπλωματίας, Διεθνούς Οικονομίας και Διεθνούς Δικαίου» (1982),

«Περί του Συμβουλίου της Επικρατείας» (1985 και 1989),

«Η Εξωτερική Πολιτική κατά το Συνταγματικό Δίκαιο» (1987),

«Οικονομικό Δίκαιο και Νόμισμα» (1987),

«Το Νομισματικό Σύστημα στα πλαίσια του Οικονομικού Δικαίου» (1990),

«Τραπεζικό Δίκαιο» (1994),

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου – The European Court in Strasbourg» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2000),

«Μεταδημοκρατία και Κοινοτικό Κεκτημένο» (2003),

«Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα μεταξύ νομικού δόγματος και πολιτικής» (2005) 

«Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο και Ελληνικό Σύνταγμα –Public International Law and Hellenic Constitution» (στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, 2008) , με πρόλογο του Καθηγητή Χάρη Παμπούκη .

«Μακροσύστημα και Ευρωσύστημα - με αναφορά στο Οικονομικό Δίκαιο» (2009) , με πρόλογο του Καθηγητή Νίκου Κοτζιά.

«scripta manent –συμμετοχή στον δημόσιο πολιτικό και νομικό λόγο (2018)»

Με το συγκεκριμένο συγγραφικό του έργο ο Πέτρος Μηλιαράκης επιχειρεί: Την επέκταση της επιστήμης του Συνταγματικού Δικαίου από το αυστηρό περίγραμμα της οργάνωσης του πολιτεύματος σε επιστημονικό κλάδο που εισέρχεται στο πεδίο των διεθνών σχέσεων και της εξωτερικής πολιτικής, ενώ με πρόταση του Αριστόβουλου Μάνεση, είναι Μέλος της «Ένωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων» από το έτος 1983.

Την ένταξη του νομίσματος στο πλαίσιο του Οικονομικού Δικαίου, όπως και την οργάνωση του Ελληνικού Νομισματικού Δικαίου (από το 1854), με αναφορά στο διεθνές και ευρωπαϊκό νομισματικό σύστημα.

Την προσέγγιση ζητημάτων που απασχολούν τη Διεθνή Διπλωματία και το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο (όπως για παράδειγμα είναι: το Δίκαιο της Θάλασσας–υφαλοκρηπίδα, η ΑΟΖ, ο Αφοπλισμός, το Δίκαιο του Διαστήματος, το Δίκαιο της Ειρηνικής Συνύπαρξης κλπ.)

Την κωδικοποίηση και ανάλυση των Θεσμών Δικαστικής Προστασίας που αφορούν στο (Ελληνικό) Συμβούλιο της Επικρατείας και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Στρασβούργου.

Την ανάδειξη της δογματικής της επιστήμης του Ενωσιακού (Κοινοτικού) Δικαίου.

Συλλυπητήρια μηνύματα

Τα συλλυπητήρια του για τον ξαφνικό θάνατο του Πέτρου Μηλιαράκη εξέφρασε ο Γιάνης Βαρουφάκης μέσω δημοσίευσής στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter.

Συλλυπητήριο Μήνυμα Πρόεδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης για την απώλεια του Πέτρου Μηλιαράκη

Με ιδιαίτερη θλίψη ενημερώθηκα για τον πρόωρο θάνατο του αγαπημένου φίλου και Βιαννίτη Δικηγόρου Πέτρου Μηλιαράκη. Ο εκλιπών υπηρέτησε επί μακρόν ως δικηγόρος, συγγραφέας, πολιτικός, αρθρογράφος και τίμησε το λειτούργημα του υποδειγματικά.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της προσωπικότητάς του ήταν το μέτρο, η σύνεση, η ευγένεια και η γλυκύτητα. Υπήρξε άνθρωπος με αρχές, αξίες και ηθική και τίμησε το λειτούργημα του Δικηγόρου.

Το αποτύπωμά του θα μείνει για πάντα στην μνήμη της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και των Αθηνών , όπου έζησε και υπηρέτησε την νομική επιστήμη.

Με την αδόκητη απώλειά του, ο νομικός κόσμος έγινε φτωχότερος.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και τους οικείους του.

Συλλυπητήριο μήνυμα του βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτη Βαρδάκη για την απώλεια του Πέτρου Μηλιαράκη:

Μέρα οδύνης η σημερινή, που ξημέρωσε με το μαύρο μαντάτο του χαμού του συντοπίτη μας Πέτρου Μηλιαράκη.

Πενθούμε την απώλεια ενός σπουδαίου νομικού, πολιτικού και συγγραφέα του νησιού, το έργο του οποίου δεν γνώρισε σύνορα, αφήνοντας ένα φωτεινό αποτύπωμα στη ζωή του τόπου μας και όχι μόνο.

Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους του.

Αγαπημένε μου φίλε, δάσκαλε, αδελφέ, σε ευχαριστώ για όλα. Θα είσαι πάντα μέσα στις καρδιές όλων μας. Καλό ταξίδι.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Χάρη Μαμουλάκη

Στο άκουσμα της είδησης του θανάτου του Πέτρου Μηλιαράκη, ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτής Ηρακλείου, Χάρης Μαμουλάκης, προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση:

«Με βαθύτατη οδύνη πληροφορήθηκα τον αιφνίδιο θάνατο του Πέτρου Μηλιαράκη. Ενός καταξιωμένου δικηγόρου, ταλαντούχου συγγραφέα, προοδευτικού πολιτικού αλλά και καλού φίλου. Ενός ανθρώπου που πάλεψε για το δίκαιο τόσο εντός όσο και εκτός των δικαστικών αιθουσών, αγωνίστηκε με πάθος και με όλες του τις δυνάμεις για την ισότητα, την κοινωνική δικαιοσύνη και την Δημοκρατία και νοιάστηκε πραγματικά για τον συνάνθρωπο.

Η απώλειά του με γεμίζει θλίψη. Η παρακαταθήκη όμως που αφήνει πίσω του ο Πέτρος Μηλιαράκης, το πολυσχιδές και σημαντικό έργο του, αποτελεί εχέγγυο ότι η μνήμη του θα παραμείνει ζωντανή.

Στην οικογένεια και στους οικείους του, εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια.».

Συλλυπητήριο μήνυμα Γιάννη Κουράκη για την απώλεια του Πέτρου Μηλιαράκη

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε την αιφνίδια απώλεια ενός αγαπητού φίλου, επιστήμονα και συναγωνιστή, του Πέτρου Μηλιαράκη.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης με την επιστημονική του επάρκεια  εκπροσώπησε την Ελλάδα και τους θεσμούς επάξια σε επίπεδο Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και αντιπαρατέθηκε με νομικούς εκπροσώπους Κρατών, Κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Βαθειά προοδευτικός και δημοκράτης, ο Πέτρος Μηλιαράκης ήταν ένας υπέροχος άνθρωπος με μεγάλη κοινωνική καταξίωση και πηγαίο χιούμορ.

Στην οικογένεια του και τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια.

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού

«Ο αιφνίδιος θάνατος του Πέτρου Μηλιαράκη, αποτελεί πλήγμα για την κοινωνία του Ηρακλείου, ιδιαίτερα για όσους συνεργάστηκαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Είχε διακριθεί όχι μόνο για τους  δημοκρατικούς αγώνες του, αλλά και για την βαθιά γνώση της Νομικής επιστήμης, ενώ χειρίστηκε επιτυχώς κρίσιμα ζητήματα και εθνικά θέματα στα Ανώτατα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. Συγγραφέας και πολιτικός όπου και αν έδρασε έθεσε την σφραγίδα της επιστημονικής του επάρκειας και της ανθρώπινης ποιότητας».

Το συλλυπητήριο μήνυμα Νίκου Ε. Ηγουμενίδη για τον Πέτρο Μηλιαράκη

Με πολύ μεγάλη λύπη πληροφορήθηκα την ξαφνική απώλεια του Πέτρου Μηλιαράκη. Διακεκριμένος νομικός και βαθύς γνώστης των νομικών και ευρωπαϊκών ζητημάτων, μάχιμος υπερασπιστής των εθνικών δικαίων από την Βιάννο, που συνέβαλλε στο ιστορικό χρέος για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Ο Πέτρος Μηλιαράκης αγωνίστηκε με πάθος και ανιδιοτέλεια για τις ιδέες του, τιμώντας αδιάκοπα την Πατρίδα και την Δικαιοσύνη. Ένας δημοκράτης και προοδευτικός αγωνιστής που αφήνει το δικό του ξεχωριστό αποτύπωμα. Θα τον θυμόμαστε πάντοτε.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Βουλευτή Ν. Ηρακλείου ΜέΡΑ25 Γιώργου Λογιάδη

Χθες ταξιδεύαμε μαζί από Αθήνα για Ηράκλειο. Είχαμε όπως πάντα μια εκτενή συζήτηση, όπου ο Πέτρος Μηλιαράκης με τις γνώσεις του, την ανθρωπιά του, την ευθύτητα του και το ήθος του μας έδιδε τα φώτα του.
Κρητικός μαχητής , διεθνούς ακτινοβολίας νομικός, με τεράστια εμπειρία σε διεθνή θέματα, βαθύς γνωστής της ελληνικής πραγματικότητας, πολυγραφότατος, βασικός συνοδοιπόρος, υποστηρικτής, φίλος, και αγωνιστής, θα αποτελεί πάντα παράδειγμα για εμάς. Τον ευχαριστώ προσωπικά για όλη αυτή την συμπαράσταση, σοφία και καθοδήγηση που μου προσέφερε. Η Κρήτη, εμείς το ΜέΡΑ25 και εγώ προσωπικά χάσαμε ένα αναντικατάστατο συνάνθρωπο. Στην οικογένεια του και στους οικείους του, τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

Ανακοίνωση του Τομέα Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 για την απώλεια του Πέτρου Μηλιαράκη

Ο Τομέας Δικαιοσύνης του ΜέΡΑ25 με αισθήματα βαθιάς λύπης αποχαιρετά τον ακούραστο εργάτη της νομικής σκέψης και υπέρμαχο των κοινωνικών αγώνων Πέτρο Μηλιαράκη. Ο Δικηγόρος Πέτρος Μηλιαράκης, ο σύντροφός μας στάθηκε πάντα συνεπής στη σωστή πλευρά της Ιστορίας έχοντας βιώσει τη ναζιστική φρίκη και την οικογενειακή απώλεια, αφού καταγόταν από το Μαρτυρικό Πεύκο της Βιάννου. Η λαμπρή του καριέρα δεν σήμανε για αυτόν συμβιβασμούς, αλλά αντίθετα μεγαλύτερο πάθος για την υπεράσπιση της Ιστορικής Μνήμης και της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του και συμπάσχουμε με τις οργανώσεις Κρήτης του Μετώπου μας, αφού ο Πέτρος επέλεξε να είναι μέλος σε οργάνωση της ιδιαίτερης πατρίδας του. Πέτρο , οι αγώνες δεν θα σβήσουν στη λήθη.

Συλλυπητήριο μήνυμα της πρώην βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Μαίρης Ν. Διακάκη

Εκφράζω την βαθειά μου θλίψη και τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια του Πέτρου Μηλιαράκη,ενός ακούραστου συνοδοιπόρου σε αγώνες και διεκδικήσεις για την δικαιοσύνη και την ελευθερία των λαών. Αφήνει ένα παραδειγματικό αποτύπωμα για τις νεότερες γενιές... Θα τον θυμόμαστε πάντα...

Συλλυπητήρια ανακοίνωση του υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού – Βουλευτή Ηρακλείου, Λ. Αυγενάκη

Φτωχότερη βρίσκει η σημερινή ημέρα την κοινωνία μας, μετά την απώλεια μιας ισχυρής προσωπικότητας του τόπου μας, του Πέτρου Μηλιαράκη.

Ο εκλιπών ήταν ένας αγαπητός και δραστήριος άνθρωπος, με πολύπλευρη δράση και προσφορά, που χαρακτηριζόταν για το ήθος, την εντιμότητα και την ευγένεια του χαρακτήρα του.

Υπήρξε ένας διακεκριμένος, ευρυμαθής νομικός, συγγραφέας, αλλά και πολιτικός, μα το κυριότερο ένας άξιος οικογενειάρχης.

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο, στα παιδιά του και σε όλη την οικογένειά του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια