Κρήτη

Σχολεία: Αντίστροφη μέτρηση για το τελευταίο κουδούνι - Ο απολογισμός των εκπαιδευτικών στην Κρήτη

Για υγειονομικά πρωτόκολλα που δε λειτούργησαν, χαμένες διδακτικές ώρες και λάθος κυβερνητικούς χειρισμούς μιλούν οι εκπαιδευτικοί, κάνοντας τον απολογισμό του σχολικού έτους που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες

Μια αρκετά δύσκολη σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της. Όπως υποστηρίζουν οι εκπαιδευτικοί φορείς, τα προβλήματα τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήταν πολλά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όπως αναφέρουν στη «ΝΚ», η σχολική κοινότητα ήταν αποδιοργανωμένη, καθώς υπήρχε μια νέα πραγματικότητα που έπρεπε να αντιμετωπίσουν.

Οι εκπαιδευτικοί κρούουν παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε την επόμενη σχολική χρονιά το υπουργείο Παιδείας να είναι πιο έτοιμο να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των μαθητές. Συγκεκριμένα, η φετινή χρονιά ήταν η πρώτη μετά από δύο σχεδόν έτη πανδημίας, όπου τα μαθήματα έγιναν διά ζώσης. Παρά το γεγονός ότι ένας πολίτης θα ανέμενε πως όλα θα κυλούσαν ομαλά, αφού το υπουργείο Παιδείας είχε μεριμνήσει ώστε φέτος να μη χαθεί ούτε μία διδακτική ώρα, κάτι τέτοιο δε συνέβη, με τους εκπαιδευτικούς φορείς της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

«Ήταν μια δύσκολη χρονιά η φετινή. Η πλειοψηφία του συνόλου της εκπαιδευτικής κοινότητας υπογραμμίζει πως ήταν η πιο δύσκολη χρονιά τα τελευταία χρόνια. Είχαμε τη λειτουργία σχολείων σε καθεστώς υγειονομικής κρίσης, με πρωτόκολλα και μέτρα που δεν κάλυπταν στην πράξη την ασφάλεια εκπαιδευτικών και μαθητών. Γι’ αυτό υπήρχε μεγάλη διασπορά του ιού στα σχολεία, με αποτέλεσμα να έχουμε πολλές απουσίες εκπαιδευτικών και μαθητών. Οι εκπαιδευτικοί αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα αυτά με λύσεις εκ των έσω. Υποστελεχωμένα τμήματα ένταξης δεν καλύφθηκαν ποτέ. Είχαμε πολλές χαμένες διδακτικές ώρες και είχαμε ένα υπουργείο Παιδείας που σε μια δύσκολη υγειονομική χρόνια προσπαθούσε με βίαιο τρόπο να επιβάλει μια γραφειοκρατικοποίηση του σχολείου. Αυτό είχε ως άμεσο αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να αποβάλει τον παιδαγωγικό του ρόλο και να αποκτήσει ένα διεκπαιρεωτικό ρόλο», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου «Δ. Θεοτοκόπουλος» Γιώργος Μακράκης.

Η λήξη του σχολικού έτους για τους μαθητές των δημοτικών σχολείων είναι στις 15 Ιουνίου.

«Τα παιδιά ήταν αποπροσανατολισμένα»

Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηρακλείου, Ζαχαρίας Ρηγάκης, ο οποίος εξαπέλυσε τα «πυρά» του έναντι των κυβερνητικών χειρισμών. Όπως είπε, φέτος η εκπαιδευτική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είχε να αντιμετωπίσει ποικίλα προβλήματα. Τα παιδιά εδώ και δύο χρόνια ήταν απομακρυσμένα από τη σχολική κοινότητα, ενώ η οικονομική δυσπραγία των γονιών τους αποτυπώθηκε στα πρόσωπα των μαθητών.

«Τα προβλήματα που είχαμε σχετίζονταν με όλα τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη σχολική χρονιά ένεκα του κορωνοϊού. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Τα παιδιά ήταν αποπροσανατολισμένα. Έχουν χάσει την επαφή τους με τη σχολική κοινότητα κι εμείς κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε τα συγκεκριμένα προβλήματα. Τα προβλήματα ήταν πολλά και ποικίλα και πιο συγκεκριμένα οικονομικά μέχρι και ψυχοκοινωνικά. Η τηλεκπαίδευση αποδείχτηκε “γάγγραινα” στην εκπαίδευση των παιδιών. Και έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση όπου το υπουργείο Παιδείας εμμένει να εφαρμόσει τράπεζες θεμάτων», υποστήριξε ο κ. Ρηγάκης.

Πότε ξεκινούν οι εξετάσεις σε Γυμνάσια Λύκεια

Τις τελικές οδηγίες για τις εξετάσεις στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δηλαδή τα Γυμνάσια και τα Γενικά Λύκεια, εξέδωσε την Τετάρτη 4 Μαΐου, το υπουργείο Παιδείας.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά τα Γυμνάσια, στην εγκύκλιο τονίζεται ότι ως η ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γυμνάσια ορίζεται η Δευτέρα 30 Μαΐου (δε θα γίνουν μαθήματα στις 30 Μαΐου).

Οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις στα μαθήματα της Ομάδας Α’ διεξάγονται σε εξεταστική περίοδο που διαρκεί από την 1η έως τη 15η Ιουνίου.

Σε δεύτερη εγκύκλιο για τις εξετάσεις αναφέρεται ότι η ημερομηνία λήξης μαθημάτων για τα Γενικά Λύκεια ορίζεται η Παρασκευή 20 Μαΐου 2022, ημερομηνία κατά την οποία δε διεξάγεται διδασκαλία.

Οι προαγωγικές εξετάσεις των μαθητών/τριών της Α’ και της Β’ τάξης των Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έως την Τετάρτη 15 Ιουνίου. Η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται το αργότερο την Τρίτη 21 Ιουνίου.

Οι απολυτήριες εξετάσεις των μαθητών/τριών της Γ’ τάξης Ημερήσιων και Εσπερινών ΓΕ.Λ. διεξάγονται από τη Δευτέρα 23 Μαΐου έως την Τρίτη 31 Μαΐου. Η ημερομηνία έκδοσης αποτελεσμάτων ορίζεται το αργότερο την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Επιπλέον, προβλέπεται ειδική εξεταστική περίοδος κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για τους/τις μαθητές/τριες που απουσιάζουν δικαιολογημένα από την εξέταση μαθήματος λόγω ασθενείας ή άλλου αποχρώντος λόγου και για τους/τις μαθητές/τριες της Γ’ τάξης του Γενικού Λυκείου που δεν επιτυγχάνουν τον ΓΜΟ.

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια