Καύσιμα: Εκτόξευση των τιμών μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Κρήτη
Καύσιμα: Εκτόξευση των τιμών μετά το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέο ράλι τιμών καταγράφεται διεθνώς στα καύσιμα και ιδίως στο πετρέλαιο, καθώς τιμές του βαρελιού αυξήθηκαν 3% μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό αργό το επόμενο εξάμηνο και έως το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα

Νέο ράλι τιμών καταγράφεται διεθνώς στα καύσιμα και ιδίως στο πετρέλαιο, καθώς τιμές του βαρελιού αυξήθηκαν 3% μετά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εμπάργκο στο ρωσικό αργό το επόμενο εξάμηνο και έως το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παρουσίασε σήμερα από το ΕυρωπαΪκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Ειδικότερα, μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα, ανακοίνωσε πως από σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. «Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. « Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι με όλα τα παραπάνω βήματα η Ευρώπη στερεί από τη ρωσική οικονομία τη δυνατότητά της να εκσυγχρονιστεί. «Η Ρωσία ήθελε να σβήσει την Ουκρανία από τον χάρτη, όμως η Ουκρανία έχει υψώσει το ανάστημά της ενωμένη και με γενναιότητα και ο Πούτιν τελικά θα καταστρέψει τη δική του χώρα», ανέφερε.

Στην Κρήτη οι τιμές της βενζίνης «αγγίζουν» τις τελευταίες ημέρες ακόμα και τα 2,20 ευρώ το λίτρο, την στιγμή που η πλατφόρμα vouchers.gov.gr παραμένει ανοιχτή για την αίτηση τoυ Fuel Pass, ενώ πιστώθηκαν τα χρήματα σε 900.000 δικαιούχους.

Οι ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου

Η Ρωσία εξήγε το 2021 περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα σε ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της. Οι ρωσικές εξαγωγές μέσω των λιμανιών στη Βαλτική, τη Μαύρη Θάλασσα και την Αρκτική ανερχόταν σε 1,57 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Η σταδιακή διακοπή του ρωσικού πετρελαίου στην Ευρώπη θα σημειωθεί σε μία περίοδο που ο κόσμος αντιμετωπίζει πετρελαϊκή κρίση, κάτι που πιθανόν θα αυξήσει ακόμη περισσότερο το κόστος απεξάρτησής της από τα ρωσικά καύσιμα. 

Μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε μία μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και άλλων δυλισμένων προϊόντων στις ΗΠΑ κατά περίπου 45, εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με πληροφορίες, γεγονός που δείχνει τη στενότητα που υπάρχει στην αγορά.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν και τη αυριανή συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του αναφορικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν ότι θα επιβεβαιώσει προηγούμενη απόφασή του για μία μικρή αύξηση της παραγωγής.

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία μπορούν να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023

Η Ουγγαρία και η Σλοβακία θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό αργό έως τα τέλη του 2023 βάσει υφιστάμενων συμβολαίων, δήλωσε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή στο Reuters, επωφελούμενες από τις εξαιρέσεις στο εμπάργκο πετρελαίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν πρότεινε σήμερα να απαγορευθούν οι εισαγωγές ρωσικού αργού εντός έξι μηνών καθώς και των προϊόντων διύλισης έως τα τέλη του έτους.

Σε μια προσπάθεια να πεισθούν οι επιφυλακτικές χώρες να μην ασκήσουν βέτο στην πρόταση, οι Βρυξέλλες πρότειναν μια μεγαλύτερη περίοδο για την εφαρμογή του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία, σύμφωνα με την πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η εξαίρεση θα αφορά υφιστάμενα συμβόλαια για αργό πετρέλαιο που υπογράφηκαν από την Ουγγαρία και τη Σλοβακία με τη Ρωσία.

Η πηγή αρνήθηκε να σχολιάσει εάν η εξαίρεση θα αφορά και τα προϊόντα διύλισης.

Η πρόταση της Κομισιόν είναι υπό συζήτηση. Χρειάζεται τη στήριξη όλων των κυβερνήσεων της ΕΕ για να υιοθετηθεί.

Δεύτερη πηγή, με γνώση των συζητήσεων, δήλωσε ότι η προτεινόμενη καθυστέρηση του εμπάργκο για την Ουγγαρία και τη Σλοβακία έως τα τέλη του 2023 μπορεί να είναι ο συμβιβασμός που χρειάζεται για την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η Ουγγαρία, που εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από το ρωσικό πετρέλαιο, έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι δεν θα προσυπογράψει κυρώσεις που αφορούν την ενέργεια. Η Σλοβακία είναι επίσης μεταξύ των χωρών της ΕΕ με μεγάλη εξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News