Γιάννης Μπασιάς: Οι διεθνείς τάσεις στην ενέργεια και τις τιμές - Η Ευρώπη και η ελληνική πραγματικότητα (ηχητικό)

Κρήτη
Γιάννης Μπασιάς: Οι διεθνείς τάσεις στην ενέργεια και τις τιμές - Η Ευρώπη και η ελληνική πραγματικότητα (ηχητικό)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς η Ευρώπη που μπήκε σε πορεία ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία, για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια θα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση και χωρίς εύκολες και φτηνές λύσεις

Ο ενεργειακός αναλυτής και άλλοτε πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (Ε.Δ.Ε.Υ.), Γιάννης Μπασιάς, περιγράφει στον 98.4 τις διεθνείς τάσεις στην ενέργεια, τις εναλλακτικές οδούς, αλλά και το ράλι τιμών που σε βάθος χρόνου δεν θα αποκλιμακωθεί.

Ο κ. Μπασιάς εξηγεί πώς η Ευρώπη που μπήκε σε πορεία ενεργειακής απεξάρτησης από την Ρωσία, για τα επόμενα τουλάχιστον 3 χρόνια θα βρίσκεται υπό διαρκή πίεση και χωρίς εύκολες και φτηνές λύσεις.

Όπως είπε, ακόμη και επάρκεια φυσικού αερίου με την ενίσχυση και από το υγροποιημένο να υπάρξει, το κόστος θα είναι υψηλό και δυσβάσταχτο.

Σημείωσε επίσης ότι μεγάλο ρόλο στην ακρίβεια της ενέργειας που φτάνει μέχρι και τα τιμολόγια των καταναλωτών, πάιζει ο τρόπος υπολογισμού του φυσικού αερίου ανά MW, αντί να υπολογίζεται με τον όγκο και την απόδοση του.

Μιλώντας για την ελληνική πραγματικότητα, τόνισε πως από την στιγμή που η στοχαστική ενέργεια -όπως οι ανεμογεννήτριες- για να υπάρχει σταθερότητα στο σύστημα για κάθε MW χρειάζονται την αντίστοιχη του πανάκριβου εισαγόμενου φυσικού αερίου ή του λιγνίτη, το πρόβλημα δεν επιλύεται.

Κατά την γνώμη του, έστω και τώρα η χώρα μας σε μια περίοδο που όλες οι χώρες αναζητούν από μόνες τους λύσεις με ίδιους πόρους, θα πρέπει αποφασιστικά να προχωρήσει στον εθνικό σχεδιασμό και υλοποίηση της αξιοποίησης των δικών της ενεργειακών κοιτασμάτων.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News