Πώς εμπλέκεται η Κρήτη στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών συστημάτων του ΝΑΤΟ

Κρήτη
Πώς εμπλέκεται η Κρήτη στον εκσυγχρονισμό των αμυντικών συστημάτων του ΝΑΤΟ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κέντρο καινοτομίας του ΝΑΤΟ έρχεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που εδρεύει στο Ηράκλειο

Με «άρωμα» Κρήτης πραγματοποιεί ο επικείμενος εκσυγχρονισμός των αμυντικών συστημάτων του ΝΑΤΟ, καθώς στο πλαίσιο του εγχειρήματος που φέρει τον τίτλο «Επιταχυντής Αμυντικής Πρωτοβουλίας» η Βορειοατλαντική Συμμαχία ετοιμάζεται, σύμφωνα με τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, να εγκαινιάσει τέσσερα κέντρα καινοτομίας στην Ελλάδα, ένα εκ των οποίων εδώ στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, που εδρεύει στο Ηράκλειο.

Ο Επιταχυντής Αμυντικής Πρωτοβουλίας (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) ή αλλιώς “DIANA” θα φέρει το προσωπικό της Συμμαχίας σε επαφή με τις καλύτερες και πιο έξυπνες νεοφυείς επιχειρήσεις των κρατών-μελών, με επιστημονικούς ερευνητές και εταιρείες τεχνολογίας, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των αμυντικών συστημάτων της Συμμαχίας.

Το πρόγραμμα “DIANA” θα συντονίζεται από ένα περιφερειακό γραφείο στην Ευρώπη (σύμπραξη Εσθονίας-Ηνωμένου Βασιλείου) και ένα στη Βόρεια Αμερική (στον Καναδά). Ο χάρτης του “DIANA” περιλαμβάνει κέντρα δοκιμών και “επιτάχυνσης” σε 20 κράτη-μέλη της Συμμαχίας. Μεταξύ αυτών είναι και η Ελλάδα, όπου έχουν επιλεγεί τέσσερα διαφορετικά σημεία, σε συνεργασία με τον “Δημόκριτο” και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Μάλιστα εδώ, επί κρητικού εδάφους, σε συνεργασία με το ΙΤΕ θα δημιουργηθούν και οι δύο υποδομές, δηλαδή και Κέντρο Δοκιμών και τοποθεσία «επιτάχυνσης».

Εξόχως αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του newmoney.gr, το οποίο συζήτησε με τον Moritz Zimmermann από το Τμήμα Αναδυόμενων Προκλήσεων Άμυνας του ΝΑΤΟ για τους λόγους που οδήγησαν τη Συμμαχία στην απόφαση να δημιουργήσει το πρόγραμμα “DIANA” και τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό.

Όπως εξήγησε ο Moritz Zimmermann, «το “DIANA”, ελληνιστί ο Επιταχυντής Αμυντικής Πρωτοβουλίας, θα αποτελείται από ένα πολιτικοστρατιωτικό δίκτυο με κέντρα εγκατεστημένα τόσο στην Ευρώπη, όσο και στη Βόρεια Αμερική. Στις 7 Απριλίου δόθηκε η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ για το αρχικό αποτύπωμα του “DIANA”. Αυτό το δίκτυο θα επιτρέψει τη δοκιμή, αξιολόγηση, επαλήθευση και επικύρωση νέων τεχνολογικών εξελίξεων. Οι τοποθεσίες επιτάχυνσης και τα κέντρα δοκιμών θα επιτρέψουν τη στενή συνεργασία μεταξύ τελικών χρηστών και καινοτόμων-ερευνητών. Θα ακολουθήσει μια προσέγγιση τεσσάρων βημάτων:

  • Το ΝΑΤΟ θα εντοπίζει αρχικά κρίσιμες προκλήσεις άμυνας και ασφάλειας, για τις οποίες θα ήθελε να αναζητήσει τεχνολογικές λύσεις.
  • Αυτές οι προκλήσεις θα μεταφράζονται σε δημόσιο κάλεσμα και θα κοινοποιούνται στο υπερατλαντικό δίκτυο καινοτόμων, μέσω του “DIANA”.
  • Θα γίνεται επιλογή των καινοτόμων-ερευνητών που θα λάβουν επιχορηγήσεις και εκπαίδευση για να αναπτύξουν τις λύσεις μέσω των τοποθεσιών επιτάχυνσης “DIANA”.
  • Θα πρέπει να επιδείξουν τα προϊόντα τους παράλληλα με τους επιχειρησιακούς τελικούς χρήστες σε ένα δίκτυο δεκάδων κέντρων βαθιάς τεχνολογίας σε όλη τη Συμμαχία.

Ενώ ωριμάζουν τα προϊόντα τους, οι νεοφυείς επιχειρήσεις θα υποβάλλονται σε ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που θα τις καθιστά ικανές να πραγματοποιούν έργο στον ευαίσθητο τομέα της άμυνας και της ασφάλειας. Μέσω μιας διαγωνιστικής διαδικασίας, το μέγεθος της ομάδας θα περιοριστεί σε μικρό αριθμό καινοτόμων, που οι λύσεις τους θα υπόσχονται τις περισσότερες δυνατότητες.

«Η προστασία των τεχνολογικών εξελίξεων είναι βασικός πυλώνας των πρωτοβουλιών καινοτομίας του ΝΑΤΟ. Το “DIANA” θα φροντίσει ώστε οι καινοτόμοι να έχουν επίγνωση των επιπτώσεων σε περίπτωση συνεργασίας με πιθανούς αντιπάλους και ανταγωνιστές. Ταυτόχρονα, το “DIANA” στοχεύει στη δημιουργία εναλλακτικών περιβαλλόντων χρηματοδότησης, για να δώσει στους καινοτόμους Συμμάχους πρόσβαση σε αξιόπιστους πόρους», επισήμανε ακόμα ο Moritz Zimmermann.

Πώς εμπλέκεται η Κρήτη στο πρότζεκτ αυτό του ΝΑΤΟ;

Όπως γνωστοποίησε ο εκπρόσωπος του Τμήματος Αναδυόμενων Προκλήσεων Άμυνας του ΝΑΤΟ, «η Ελλάδα έχει προσφέρει:

  • Τοποθεσίες Επιτάχυνσης σε: “Δημόκριτο” -Αθήνα και ΙΤΕ στην Κρήτη.
  • Κέντρα Δοκιμών σε: ΕΚΕΤΑ (Θεσσαλονίκη), ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” (Αθήνα), Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ (Πάτρα) και Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας-ΙΤΕ (Ηράκλειο).
  • Τα κέντρα δοκιμών είναι εξειδικευμένα σε τεχνητή νοημοσύνη, τεχνολογίες αυτονομίας, δεδομένα, κβαντική τεχνολογία, βιοτεχνολογίες και νέα υλικά.

«Οι Έλληνες καινοτόμοι θα αποκτήσουν πρόσβαση στις τέσσερις τοποθεσίες στην Ελλάδα και σε όλες τις άλλες τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Συμμαχία. Το πρόγραμμα “DIANA” θα κλιμακώσει το δίκτυό του μόλις δημιουργηθεί», σημείωσε ακόμα ο Moritz Zimmermann, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ εγκαινιάζει το Ταμείο Καινοτομίας, που αναμένεται να επενδύσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε αναδυόμενες και παρεμβατικές τεχνολογίες.

«Το Ταμείο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης. Μετά από αυτό θα ξεκινήσει η ενασχόληση με τις νεοφυείς επιχειρήσεις», επισήμανε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News