Τουρισμός: Εκτιμήσεις για πάνω από 400.000 αφίξεις τον Μάιο στην Κρήτη - Βαρόμετρο για τη σεζόν ο Απρίλιος

Κρήτη
Τουρισμός: Εκτιμήσεις για πάνω από 400.000 αφίξεις τον Μάιο στην Κρήτη - Βαρόμετρο για τη σεζόν ο Απρίλιος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με το δεξί μπήκε ο Μάιος για τον κρητικό τουρισμό - Ποιες χώρες κρατούν τα «σκήπτρα» των κρατήσεων

Με το δεξί μπήκε ο Μάιος για τον κρητικό τουρισμό, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ταξιδιωτικών πρακτόρων, οι αφίξεις στο νησί αναμένεται να ξεπεράσουν τις 400.000.

Μάλιστα, κατ’ αυτόν τον τρόπο η «βαριά βιομηχανία» του τόπου μας, που και στην Κρήτη είναι ο τουρισμός, θα αποτελέσει το αντίδοτο της απασχόλησης και της εθνικής οικονομίας, όπως άλλωστε έκανε την περίοδο των «πέτρινων» χρόνων της οικονομικής κρίσης. Είναι δε άξιο αναφοράς πως για άλλη μια χρονιά ο κρητικός τουρισμός θα έχει αφίξεις από τις παραδοσιακές χώρες που μας προτιμούν ετησίως, δηλαδή από Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Ο Απρίλιος ήταν ένας μήνας άκρως παραγωγικός και κερδοφόρος, αφού αγγίξαμε τις κρατήσεις του 2019. Όπως είχε δημοσιέυσει το neakriti.gr, στο κλείσιμό του θα έφτανε κοντά στις 200.000 αφίξεις. Και ο αριθμός των αφίξεων τον Απρίλιο ανήλθε στις 181.974, αριθμός αρκετά θετικός, εάν αναλογιστούμε πως τα δύο προηγούμενα χρόνια, ένεκα της υγειονομικής κρίσης, σχεδόν δεν είχαμε τουρισμό ούτε τον Μάρτιο ούτε τον Απρίλιο.

«Ο Απρίλιος έκλεισε με 181.974 επισκέπτες, ενώ τον ίδιο μήνα το 2019 είχαμε 184.000 αφίξεις. Πρόκειται για μια ενθαρρυντική είδηση. Στατιστικά στοιχεία του Μαΐου δεν έχουμε, όμως εκτιμώ ότι θα έχουμε κοντά στις 400.000 αφίξεις στο αεροδρόμιο "Νίκος Καζαντζάκης”», ανέφερε ο αερολιμενάρχης Ηρακλείου, Γεώργιος Πλιάκας.

Και ο Μάιος, σύμφωνα με τους τουριστικούς παράγοντες, ενδέχεται να είναι θετικός. Όπως υποστήριξε, εξάλλου, ο ξενοδόχος-τουριστικός πράκτορας Μιχάλης Βαμιεδάκης, ο Μάιος είναι η φυσική κατάληξη ενός επιτυχημένου Απριλίου. Ο ίδιος τόνισε πως οι αριθμοί του 2022 και του 2019 είναι ακριβώς ίδιοι, ενώ υπογράμμισε πως μέχρι και τη δεδομένη χρονική στιγμή τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει πριν καλά-καλά μπει το καλοκαίρι.

«Μπήκαμε με το δεξί στον Μάιο. Γενικά, ο Μάρτιος ήταν ένας υποτονικός μήνας, ενώ ο Απρίλιος κινήθηκε μετά το 2019 σε σωστά επίπεδα. Και το ίδιο συμβαίνει με τον Μάιο. Είμαστε στα ίδια επίπεδα του Μαΐου του 2019, τα οποία είναι χαμηλότερα σε σχέση με τις αφίξεις που αναμένουμε τους καλοκαιρινούς μήνες. Ο Μάιος, όμως, είναι θετικός σε σχέση με τις προσδοκίες όλων. Οι θέσεις είναι περιορισμένες και οι τιμές χαμηλότερες. Είναι δε θετική εξέλιξη ότι στην πλειοψηφία τους τα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαμιεδάκης υποστήριξε πως φέτος πάλι το «άρμα» των τουριστικών αφίξεων θα το «τραβήξουν» οι συνήθεις χώρες, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του πως είναι χειροπιαστό όσο ποτέ άλλοτε το σενάριο να φτάσουμε στα ποσοστά των αφίξεων του 2019.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πως το “άρμα” το τραβάνε η Γερμανία, η Αγγλία και η Γαλλία. Αυτές οι χώρες ξεκίνησαν δυναμικά τον Απρίλιο και συνεχίζουν. Η ροή των κρατήσεων συνεχίζεται. Μετά τις 15-20 Απριλίου έγινε μια “κοιλιά” όσον αφορά τη ροή των κρατήσεων, όμως γενικά αγγίζουμε τα ποσοστά του 2019. Οι ανατολικές αγορές είναι λίγο “κουμπωμένες”», τόνισε ο κ. Βαμιεδάκης.

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις για τον Απρίλιο

Την αισιοδοξία του και τη βαθιά του πεποίθηση πως θα ξεπεράσουμε τους 420.000 επισκέπτες στην Κρήτη τον μήνα που διανύουμε εξέφρασε στη «ΝΚ» και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης Μιχάλης Βλατάκης. Όπως είπε, ο αριθμός των αφίξεων τόσο στο Ηράκλειο όσο και στα Χανιά θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, ωστόσο από το σύνολο των πτήσεων κάποιες ενδέχεται να μην είναι γεμάτες ή να ακυρωθούν και γι’ αυτό αναμένεται ο αριθμός να ανέλθει λίγο πιο πάνω από τις 420.000.

«Είχαμε υποστηρίξει ως Σύνδεσμος Τουριστικών Πρακτόρων Κρήτης πως ο Απρίλιος θα αγγίξει σχεδόν τους 200.000 επισκέπτες και επιβεβαιωθήκαμε όσον αφορά τις προβλέψεις μας. Ο μήνας που πέρασε έκλεισε ενθαρρυντικά, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια δεν είχαμε καν επισκέπτες τον Απρίλιο. Μπήκαμε με το δεξί και στον Μάιο και εκτιμώ πως τον μήνα αυτό θα ξεπεράσουμε τις 420.000 αφίξεις στην Κρήτη. Με βάση τον αριθμό των πτήσεων, ο αριθμός θα μπορούσε να ξεπεράσει τις 600.000 σε Ηράκλειο και Χανιά... Εξαιτίας ωστόσο του γεγονότος ότι κάποιες πτήσεις θα ακυρωθούν ή θα συγχωνευτούν ή δε θα είναι γεμάτες, υπολογίζω πως θα φτάσουμε ή θα ξεπεράσουμε τους 420.000 επισκέπτες στην Κρήτη. Και ο Μάιος θα είναι θετικός, αφού τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν είχαμε τίποτα. Οι χώρες που μας στηρίζουν είναι η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία, η Ολλανδία και η Γαλλία. Έχει πέσει, ωστόσο, η Πολωνία σε αριθμό αφίξεων, εξαιτίας του ότι η χώρα αυτή είναι συνορεύει με την Ουκρανία και τη Ρωσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βλατάκης.

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News