Σχολεία: Πρώτη μέρα χωρίς τεστ - Ανησυχούν οι γονείς για διασπορά κορωνοϊού

Κρήτη
Σχολεία: Πρώτη μέρα χωρίς τεστ - Ανησυχούν οι γονείς για διασπορά κορωνοϊού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή στα θρανία χωρίς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους προκάλεσε την ανησυχία των γονέων, που φοβούνται έξαρση κρουσμάτων στις σχολικές μονάδες τις επόμενες ημέρες

Στις σχολικές αίθουσες επέστρεψαν οι μαθητές τη χθεσινή ημέρα, χωρίς διαγνωστικό έλεγχο, κάτι που προκάλεσε την ανασφάλεια των γονέων. Σύμφωνα με τους συλλόγους, αφού δεν έγιναν τεστ δε γνωρίζουμε πόσα παιδιά μπορεί να είναι θετικά στον ιό χωρίς συμπτώματα ή θα εκδηλώσουν συμπτώματα τις επόμενες μέρες.

«Ξαναγυρνάμε στα σχολεία για άλλη μια φορά μετά το Πάσχα, οπότε και είχαμε οικογενειακές συγκεντρώσεις, ταξίδια, τραπέζια, κ.λπ. Τουλάχιστον, όμως, επιστρέφοντας από τις διακοπές του Πάσχα θα έπρεπε να είχε γίνει ένα self test», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 15ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου και φαρμακοποιός Δημήτρης Δουλουφάκης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Ηρακλείου Πολύδωρος Κουτσαυτάκης επισημαίνει: «Είναι πάρα πολύ ανησυχητικό ότι τα παιδιά μας μπαίνουν στα σχολεία χωρίς να επιβάλλεται ένας έλεγχος. Έναν έλεγχο που εμείς τον κάνουμε πληρώνοντας από την τσέπη μας για μία ακόμη φορά». Πάντως, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου κάλεσε τους γονείς να εμπιστευτούν για μία ακόμα φορά τους ειδικούς οι οποίοι εισηγήθηκαν τα μέτρα, τα οποία έγιναν τελικά αποδεκτά, σε μια φάση αποκλιμάκωσης πανδημίας.

«Έχουμε δώσει και στα σχολεία έναν ικανοποιητικό αριθμό (σ.σ. self tests) για να μπορέσουν να ανταποκριθούν. Εάν έχουμε ένα κρούσμα, ο εκπαιδευτής του σχολείου διαθέτει τα self tests που χρειάζεται», ανέφερε ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου Μανόλης Μπελαδάκης. «Όλη η χρονιά ήταν διά ζώσης και δεν επαληθεύτηκαν όλες αυτές οι “Κασσάνδρες” που έλεγαν ότι θα έχουμε τόσα πολλά κρούσματα», πρόσθεσε ο κ. Μπελαδάκης.

H εικόνα της πανδημίας

Στο μεταξύ, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφτηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 4.176. Στην Κρήτη εντοπίστηκαν 277 νέα κρούσματα. Ειδικότερα, στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου εντοπίστηκαν 106, στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου 58, στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου 30 και στην περιφερειακή ενότητα Χανίων 83.

Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.335.550 (ημερήσια μεταβολή +0,1%), εκ των οποίων 48,9% είναι άνδρες. Ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 385, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 123.703 (3,6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων). Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 39, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 29.249 θάνατοι. Το 95,5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 240 (64,6% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 71 έτη, ενώ το 93,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 123 (51,25%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 117 (48,75%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.610 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 134 (ημερήσια μεταβολή -2,9%), με τον μέσο όρο του επταημέρου να είναι 167 εισαγωγές.

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 36 έτη (εύρος 0,2 έως 112 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι τα 79 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

Πιστοποιητικό εμβολιασμού - Πού παραμένει υποχρεωτική η επίδειξή του

Σε τρεις περιπτώσεις θα παραμείνει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού, όπως προκύπτει από το ΦΕΚ που δόθηκε στη δημοσιότητα για την άρση μέτρων για τον κορωνοϊό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ για νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία, διαγνωστικά κέντρα και κέντρα αποκατάστασης ισχύουν τα εξής για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους:

- Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9, και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, συνοδοί ασθενών δεν υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

- Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε δημόσια ή ιδιωτική δομή παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, περιλαμβανομένων και των δημόσιων και ιδιωτικών ιατρείων.

- Οι πλήρως εμβολιασμένοι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9 και οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9, συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο (PCR ή rapid test) εντός 48 ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

- Οι μη εμβολιασμένοι ή μη νοσήσαντες συνοδοί νοσηλευόμενων ασθενών υπόκεινται σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR εντός σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την είσοδό τους σε κάθε άλλη δημόσια ή ιδιωτική δομή υγείας.

Για Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, Κέντρα χρονίως πασχόντων, Κέντρα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ), δομές και ξενώνες φιλοξενίας ευπαθών ομάδων/ΑμεΑ, οικοτροφεία, ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων, κοινωνικές δομές άμεσης αντιμετώπισης της φτώχιας (υπνωτήρια, κέντρα ημέρας, κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, συσσίτια), δομές παιδικής προστασίας, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ) και κέντρα κοινότητας και στρατόπεδα, παραμένει υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News