Εργαστήριο τοξικολογίας: Στη Βουλή το θέμα αποκατάστασής του (βίντεο, εικόνες)

Κρήτη
Εργαστήριο τοξικολογίας: Στη Βουλή το θέμα αποκατάστασής του (βίντεο, εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αποκατάσταση του εργαστηρίου τοξικολογίας και εγκληματολογικής χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, προχώρησαν 20 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία

Στη Βουλή συζητήθηκαν οι μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν στο εργαστήριο τοξικολογίας και εγκληματολογικής χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Υπενθυμίζεται, πως στελέχη του εργαστηρίου τοξικολογίας και εγκληματολογικής χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου, επιστρέφοντας στην εργασία τους μετά τις αργίες του Πάσχα την Τρίτη 26 Απριλίου, αντίκρισαν πλημμυρισμένο και ολοσχερώς κατεστραμμένο το εργαστήριο.

«Έχουμε μια σχεδόν ολική καταστροφή των χώρων του εργαστηρίου, ιδιαίτερα των χώρων που έχουν μηχανήματα ευαισθησίας, τα οποία με πάρα πολύ κόπο τα προηγούμενα χρόνια είχαμε κατορθώσει να συμπεριλάβουμε στις υποδομές του» είχε δηλώσει τότε ο καθηγητής Τοξικολογίας, Διευθυντής του Εργαστηρίου, κ. Τσατσάκης.  Όπως επεσήμανε ο Προϊστάμενος της Κεντρικής Γραμματείας του Εργαστηρίου, κ. Μανόλης Δολαψάκης, φαίνεται να προκλήθηκε διαρροή από το σύστημα πυρασφάλειας.

Πιο συγκεκριμένα, 20 βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη προχώρησαν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για την αποκατάσταση του εργαστηρίου τοξικολογίας και εγκληματολογικής χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, καταθέτοντας Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, «Πρόκειται για ένα τοξικολογικό εργαστήριο υπερσύγχρονο και παγκοσμίως αναγνωρισμένο, που παρείχε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας σε νοσηλευτικά ιδρύματα. Η άμεση αποκατάστασή του είναι επιτακτική ανάγκη για φοιτητές, ασθενείς και για όλη την κοινότητα».

Οι βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν από τους αρμόδιους Υπουργούς αν θα προβούν σε έκτακτη χρηματοδότηση προς το πανεπιστημιακό ίδρυμα με σκοπό την πλήρη αποκατάσταση αφενός, του μηχανολογικού εξοπλισμού και αφετέρου, της κτιριακής υποδομής του εργαστηρίου τοξικολογίας και εγκληματολογικής χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, με στόχο την άμεση επαναλειτουργία του.

Εικόνες απο την καταστροφή στο Εργαστήριο Τοξικολογίας

https://www.youtube.com/watch?v=ivr7Expieqk

Μιλώντας για τις υποδομές που καταστράφηκαν, η περιβαλλοντολόγος του Εργαστηρίου, Ευαγγελία Γιατρού, ανέφερε ότι «δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη να αντικατασταθούν. Είναι και στους δύο χώρους μέσα. Έχει πέσει το ταβάνι!».

 «Δεν γνωρίζουμε για την κατάσταση των δειγμάτων. Φυσικά τα δείγματα είναι στο ψυγεία. Το θέμα είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να παρέχουμε άμεσα τις υπηρεσίες που παρέχουμε» είπε ο κ. Τσατσάκης. Στο Εργαστήριο μετέβη χθες και ο υποδιοικητής του ΠΑΓΝΗ κ. Κτενιαδάκης για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι το μέγεθος της καταστροφής. Πλέον το ζητούμενο για την ομάδα του Εργαστηρίου Τοξικολογίας είναι να μπορέσει το συντομότερο δυνατό να στηθεί και να λειτουργήσει ξανά, με την συνδρομή του Π.Κ., του ΠΑΓΝΗ, αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης.

«Ό,τι δημιούργησα 35 χρόνια με τους συνεργάτες μου και τη συμμετοχή όλων, είναι εκτός λειτουργίας! Δεν είναι μόνο ο εξοπλισμός αλλά και το στήσιμο, η τεχνογνωσία, όλες οι καινοτομίες!» ανέφερε ο κ. Τσατσάκης, ο οποίος ζητά τη στήριξη, μεταξύ άλλων, της Περιφέρειας Κρήτης, «ώστε αυτό το κόσμημα που είχε παγκόσμια αναγνώριση και προβολή, να μην "ενταφιαστεί"!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News