Κρήτη

Γκάγκα: Τέταρτη δόση κορωνοϊού το φθινόπωρο – Τι εκτίμησε για την ηπατίτιδα στα παιδιά

Για την αυριανή επιστροφή μαθητών στα σχολεία, χωρίς τεστ αλλά με την υποχρέωση της χρήσης μάσκας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, ανέφερε ότι έχουμε ένα καλό ποσοστό εμβολιασμού και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει φόβος

Από το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2022 θα υπάρξει πιθανότατα τέταρτη δόση για τον κορωνοϊό και για τη γρίπη για όλους, ενώ θα εξεταστεί αν θα χρειαστούν νέα μέτρα, εκτίμησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα. «Είμαστε πάντα σε επιφυλακή», είπε.

Αναφορικά με την επίδραση του Πάσχα στην πορεία της πανδημίας, η κ. Γκάγκα επεσήμανε πως «αν υπήρχε, πιστεύω θα είχε φανεί μέχρι τώρα».

Για την αυριανή επιστροφή μαθητών στα σχολεία, χωρίς τεστ αλλά με την υποχρέωση της χρήσης μάσκας, ανέφερε ότι έχουμε ένα καλό ποσοστό εμβολιασμού και, κατά συνέπεια, δεν υπάρχει φόβος.

Όπως είπε, τα παιδιά θα φοράνε μάσκα όπου υπάρχει συγχρωτισμός ακόμα και σε εξωτερικούς χώρους. «Η σύσταση παραμένει ισχυρή» ανέφερε.

Σχετικά με την ηπατίτιδα σε παιδιά είπε ότι «είχαμε πάντοτε και ειδικά πριν τα εμβόλια τα περιστατικά ήταν πολύ περισσότερα». Ανέφερε, επίσης, ότι η κάθε χώρα έχει μικρό αριθμό κρουσμάτων και δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη μετάδοση, ενώ συνέστησε προσοχή και ψυχραιμία. «Διεθνώς, υπάρχουν περίπου 200. Θεωρώ πως πρέπει να αφήσουμε λίγο ελεύθερα τα παιδιά, έχουν δυσκολευτεί πολύ δυο χρόνια τώρα» είπε.

Για τους ενηλίκους, είπε ότι «από ηπατίτιδες οι μεγάλοι μπορούν να νοσήσουν βαριά. Από τη συγκεκριμένη, όμως, δεν έχει αναφερθεί να έχει νοσήσει κάποιος άνω των 16 ετών».

Τέλος για τις μάσκες είπε ότι είναι πιθανό να τις «πετάξουμε» και στους χώρους εργασίας, αλλά αυτό θα το εξετάσει και θα το ανακοινώσει η Επιτροπή των Ειδικών ενώ σύντομα αναμένεται απάντηση από την κυβέρνηση για τους ανεμβολίαστους γιατρούς που βρίσκονται σε αναστολή.

Επιστρέφουν αύριο οι μαθητές μετά το Πάσχα

Με νέα δεδομένα επιστρέφουν αύριο Τρίτη 3 Μαίου, οι φοιτητές, εκπαιδευτικοί και μαθητές στα θρανία και τα αμφιθέατρα, μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Μετά την ανακοίνωση για την άρση του πιστοποιητικού νόσησης και εμβολιασμού στα μαγαζιά εστίασης και επισιτισμού, έρχονται αλλαγές και στην είσοδο των μαθητών στην εκπαιδευτική και σχολική κοινότητα.

Παρά τις αλλαγές, η χρήση της μάσκας στο εσωτερικό της σχολικής κοινότητας παραμένει, ενώ είναι πλέον αξιοσημείωτο πως στα νέα μέτρα οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, μαθητές και φοιτητές δε θα κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση και δε θα διενεργούνται τακτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπαιδευτικές μονάδες στην ελληνική επικράτεια θα ανοίξουν την Τρίτη 3 Μαίου μετά τις διακοπές του Πάσχα με νέο πρωτόκολλο, σύμφωνο με τη διεθνή τάση αποκλιμάκωσης των μέτρων κατά της COVID-19, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, ενώ θα εξακολουθήσουν να είναι σε ισχύ μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Ειδικότερα στα σχολεία:

 • Διατηρείται η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, καθώς και η χρήση αντισηπτικών, ο τακτικός αερισμός χώρων, ο σχολαστικός καθαρισμός επιφανειών και εξοπλισμού, τα ξεχωριστά διαλείμματα κ.λπ.
 • Δε θα διενεργούνται τακτικοί αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι για προσέλευση στη σχολική μονάδα από μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) - Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).
 • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ θα διενεργούν προληπτικά 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα, με δική τους δαπάνη, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τρίτη (ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση στο σχολείο την Τετάρτη 4 Μαΐου).
 • Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εντός σχολικού πλαισίου: Οι εμβολιασμένοι και μη μαθητές και εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ διενεργούν 2 σελφ τεστ (ημέρες 0-1 και 4) δωρεάν (θα διατίθενται από τα σχολεία) και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.

Σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα εκτός σχολικού πλαισίου:

 • Οι εμβολιασμένοι μαθητές επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν σελφ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη, προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.
 • Οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ επιστρέφουν κανονικά στο σχολείο, διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη και χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για 10 ημέρες.
 • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ τίθενται σε καραντίνα και διενεργούν ράπιντ τεστ την 5η ημέρα με δική τους δαπάνη, προκειμένου να επιστρέψουν στο σχολείο. Μετά την 5η ημέρα, εφόσον το τεστ είναι αρνητικό και επιστρέψουν στο σχολείο, χρησιμοποιούν μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλή μάσκα για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες.

Σε περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος στην τάξη, ισχύει ό,τι και στον γενικό πληθυσμό, για εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς:

 • Παραμονή του κρούσματος σε απομόνωση επί 5 ημέρες τουλάχιστον, με ημέρα λήψης του θετικού τεστ να θεωρείται ως ημέρα 0.
 • Μετά την πάροδο 5 ημερών απομόνωσης και εφόσον (α) έχει υποχωρήσει πλήρως ο πυρετός για ένα 24ωρο χωρίς χρήση αντιπυρετικών και (β) δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα ή τα συμπτώματα βελτιώνονται, διακόπτεται η απομόνωση.
 • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή τα συμπτώματα δε βελτιώνονται, παρατείνεται η απομόνωση.
 • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες 5 ημέρες από τη λήξη της απομόνωσης.

Πλέον, οι μαθητές και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, παρά μόνο εφόσον προκύψει σχετική υποχρέωση, π.χ. σε περίπτωση στενής επαφής με κρούσμα.

Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ συνεχίζουν να κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία βάση για τον τακτικό εργαστηριακό τους έλεγχο μία φορά την εβδομάδα και, παράλληλα, υποχρεούνται να κάνουν δήλωση για τους διαγνωστικούς ελέγχους που διενεργούν ως στενές επαφές κρούσματος εντός και εκτός σχολικού πλαισίου (αντίστοιχα, για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ιδιωτικών σχολείων, οι δηλώσεις που χρειάζονται, σύμφωνα με το νέο πρωτόκολλο, εξακολουθούν να γίνονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr).

Τι ισχύει για φοιτητές και καθηγητές - Οι αλλαγές σε Πανεπιστήμια, ΙΕΚ και κολέγια

Οι μη εμβολιασμένοι καθηγητές διενεργούν 1 ράπιντ τεστ την εβδομάδα με δικό τους κόστος, έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τρίτη (ειδικά, για την προσέλευση την ερχόμενη εβδομάδα, το πρώτο τεστ θα διενεργείται έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση την Τετάρτη).

Οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές/ καταρτιζόμενοι/ σπουδαστές δεν υποβάλλονται σε τακτικό υποχρεωτικό έλεγχο.

Πλέον, οι μη εμβολιασμένοι φοιτητές δεν κάνουν δήλωση Edupass σε εβδομαδιαία τακτική βάση, λόγω της άρσης των υποχρεωτικών τακτικών ελέγχων τους.

Η συμμετοχή σε όλες τις δραστηριότητες των ανωτέρω εκπαιδευτικών δομών και η πρόσβαση στις δραστηριότητές τους (π.χ. αναγνωστήρια, βιβλιοθήκες, εξετάσεις, ορκωμοσίες, συνέδρια, εστιατόρια, κυλικεία, γυμναστήρια) ευθυγραμμίζονται με τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν γενικά, επομένως δε θα διενεργούνται πλέον έλεγχοι πιστοποιητικών εμβολιασμού ή τεστ από μη εμβολιασμένους. Επίσης, ανακοινώθηκε η ελεύθερη είσοδος επισκεπτών στις φοιτητικές εστίες και η διατήρηση της υφιστάμενης υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια