Ηράκλειο: Σε νέα εποχή προσεχώς το Βενιζέλειο – Αναβαθμίζεται το κεντρικό κτήριο

Κρήτη
Ηράκλειο: Σε νέα εποχή προσεχώς το Βενιζέλειο – Αναβαθμίζεται το κεντρικό κτήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μελέτη που αφορά στην ωρίμανση του έργου ανακαίνισης

Πρόσω ολοταχώς για το εγχείρημα κτηριακής αναβάθμισης του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, καθώς, μετά την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για τη μελέτη (για την ακρίβεια για το πακέτο μελετών) που αφορά στην ωρίμανση-δρομολόγηση του έργου ανακαίνισης-αναδιαρρύθμισης του κεντρικού κτηρίου του νοσοκομείου. Με βάση την προκήρυξη του διαγωνισμού που έβγαλε “στον αέρα” η Περιφέρεια Κρήτης, η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών έχει οριστεί για τις 12 Μαΐου, ενώ η αποσφράγιση των όποιων προσφορών κατατεθούν θα ακολουθήσει στις 18 Μαΐου.

Βεβαίως ο δρόμος μέχρι να δούμε να αλλάζει όψη το κεντρικό κτήριο του Βενιζελείου, που κουβαλά στην “πλάτη” του επτά δεκαετίες ζωής, είναι πολύ μακρύς και διαδικαστικά υπάρχει πολύ “ψωμί”. Ωστόσο, με την προκήρυξη του διαγωνισμού και την επικείμενη ανάθεση της μελέτης, προϋπολογισμού 6,2 εκατ. ευρώ, γίνεται ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του «Νοσοκομείου της... καρδιάς», όπως αποκαλείται από πολύ κόσμο. Και ανοίγει, αν μη τι άλλο, ο δρόμος ώστε το Βενιζέλειο Νοσοκομείο - και κατ’ επέκταση ο κρίσιμος χώρος της δημόσιας υγείας στο Ηράκλειο - να περάσει τα επόμενα χρόνια σε μια νέα εποχή, με βελτιωμένες υποδομές και συνθήκες για ασθενείς, επισκέπτες και φυσικά το προσωπικό του νοσηλευτικού ιδρύματος.

Η μελέτη

Η μελέτη αφορά το κεντρικό και παλαιότερο κτήριο του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, επιφάνειας 10.000 τετραγωνικών μέτρων. Το κτήριο κατασκευάστηκε το 1950, χωρίς όρους δόμησης, σε χώρο χαρακτηρισμένο ως Α’ Αρχαιολογική Ζώνη. Από τη δεκαετία του 1970 το κτήριο λειτουργεί ως γενικό νοσοκομείο. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού ΥΠΠΟ/ΑΡΧ/Α1/Φ 23/2562/1427/ΦΕΚ 1554Β/3.8.1999, εγκρίθηκαν όροι δόμησης. Η πρώτη επέκταση του νοσοκομείου (κτήρια Α-Β) ολοκληρώθηκε το 2001, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη που δε λάμβανε υπόψη τους όρους δόμησης. Στη συνέχεια η ανάπτυξη των κτηριακών και ηλεκτρομηχανολογικών υποδομών του νοσοκομείου έγινε στα πλαίσια της εγκεκριμένης ρυθμιστικής μελέτης του Βενιζελείου (απόφαση ανάθεσης υπουργείου Υγείας Υ4β/οικ. ΓΠ54323/Φ 22/3.6.2002, έγκριση Δ.Σ. αρ. απ. 21/Συν. 4/18.3.2003).

Η ανακαίνιση του κεντρικού κτηρίου είναι το έργο που ολοκληρώνει την υφιστάμενη ρυθμιστική μελέτη του νοσοκομείου.

Λόγω της παλαιότητας και του σχεδιασμού τα προβλήματα είναι σημαντικά, με άμεσες επιπτώσεις στη λειτουργία του νοσοκομείου και στην ασφάλεια ασθενών και προσωπικού. Λόγω νέων δεδομένων απαιτείται επικαιροποίηση της ρυθμιστικής μελέτης και επανακαθορισμός χρήσεων. Η νέα ρυθμιστική μελέτη, καθώς και οι απαραίτητες αποτυπώσεις θα προηγηθούν των λοιπών μελετών και θα εξετάσουν συνολικά τις χρήσεις των χώρων του νοσοκομείου, ενώ θα προτείνουν τις τελικές χωροθετήσεις και αναδιαρρυθμίσεις των λειτουργιών για το σύνολο των χώρων, ώστε στη συνέχεια, μετά την έγκριση του νοσοκομείου και τις λοιπές απαιτούμενες εγκρίσεις, να εκπονηθούν οι μελέτες που αφορούν το κεντρικό κτήριο. Κατά την εκπόνηση της νέας ρυθμιστικής μελέτης θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες του νοσοκομείου, οι πολεοδομικοί περιορισμοί και οι απαιτήσεις χρήσεων από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις (π.χ. νέες πτέρυγες), δωρεές, οι απαιτήσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ, κ.λπ.

Τι προβλέπει - Το αντικείμενο του πακέτου μελετών

Στο αντικείμενο του διαγωνισμού, που προκηρύχθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, περιλαμβάνεται η εκπόνηση ενός μεγάλου πακέτου μελετών, και ειδικότερα:

  1. Νέα ρυθμιστική μελέτη η οποία θα παρουσιάσει τη νέα χωροθέτηση των λειτουργιών του νοσοκομείου σύμφωνα με τα ανωτέρω προαναφερθέντα.
  2. Αποτυπώσεις: Θα γίνει επικαιροποίηση της υφιστάμενης αρχιτεκτονικής αποτύπωσης, αποτύπωση του υφιστάμενου στατικού φορέα και αποτύπωση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  3. Στατική μελέτη πλήρης με τη μελέτη στατικών ενισχύσεων όπου απαιτείται, σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική και την αρχιτεκτονική και ηλεκτρομηχανολογική μελέτη.
  4. Αρχιτεκτονική μελέτη σύμφωνα με τη νέα ρυθμιστική μελέτη.
  5. Μελέτη ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων.
  6. Μελέτη παθητικής πυροπροστασίας.
  7. Μελέτη ενεργειακής απόδοσης.
  8. Μελέτη Σχεδίου Ασφάλειας και Υγείας (ΣΑΥ).
  9. Μελέτη Φακέλου Ασφάλειας και Υγείας (ΦΑΥ).
  10. Μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ.
  11. Σύνταξη τευχών δημοπράτησης.

Η μελέτη θα παραδοθεί στα κάτωθι στάδια:

α. Ρυθμιστική,

β. Αποτυπώσεις,

γ. Προμελέτη,

δ. Μελέτη εφαρμογής (θα παραληφθεί το στάδιο οριστικής μελέτης),

ε. Μελέτη ενεργειακής απόδοσης, ΣΑΥ-ΦΑΥ και

στ. Τεύχη δημοπράτησης.

Θα εκδοθούν όλες οι απαιτούμενες άδειες (Πολεοδομία, Πυροσβεστική, Αρχαιολογική Υπηρεσία) για την πλήρη ωρίμανση του αντίστοιχου έργου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News